Туризм на Кіровоградщині виходить із пітьми

,

11570Від початку карантину наша газета відвідала більше сотні туристичних місць Кіровоградщини і заснувала унікальну рубрику, в якій ділиться з читачами своїми подорожами. Нещодавно Кіровоградська облдержадміністрація запропонувала спільний проект – зробити перший конкретний крок, який стане практичним помічником туристам.

Відтак для популяризації туризму в регіоні за ініціативи голови ОДА Марії Чорної створили чат-бот. У ньому вже є 16 рубрик і 36 туристичних місць, у яких побувала саме «Кіровоградська правда» і може рекомендувати туристам. Користувачі також можуть додавати свої місця. Втім вони з’являться у застосунку після обробки модератором.

Що це?

Проект представляє собою чат-бот, який функціонує для соцмереж Viber та Telegram та містить різноманітні корисні рубрики, які допоможуть гостям області, туристам, дослідникам відкрити для себе цікаві місця Кіровоградщини.

11573– Ніколи не кидаю слів на вітер. Ми думали над тим, яким чином це зробити, щоб був максимальний ефект. Наша команда вирішила створити проект, щоб кожний громадянин України мав у себе в кишені, в смартфоні Кіровоградщину, точніше – нагадування про нашу область. Тривалий час спостерігаю, як активно газета «Кіровоградська правда» розміщувала інформацію про туристичні місця області. Я переконана, що завдяки нашому проекту про Кіровоградщину дізнається вся Україна, – зазначила Марія Чорна.

За словами директорки газети «Кіровоградська правда» Олени Сідорової, редакція видання почала мандрувати областю з початку карантину, а після відвідування десятка цікавих місць вирішила, що ці локації треба показувати людям. Відтак мальовничі куточки області побачили на сторінках газети та у соцмережах. Дописувачами рубрики стали працівники редакції, а одна з найактивніших позаштатних дописувачок – Ксенія Стукаліна.

Проект отримав гарні відгуки, тож наразі він має нове життя – тепер за підтримки очільниці облдержадміністрації.

Марія Чорна констатувала: на реалізацію проекту не витратили жодної гривні бюджетних коштів.

 

такий вигляд має чат-бот у Telegram і Viber

1157111572



З туристичними вказівниками на Кіровоградщині – біда

Як зазначила директорка газети Олена Сідорова, до туристичних місць Кіровоградщини доїхати надзвичайно складно. Чи не найбільша проблема – відсутність на шляху вказівників.

11574– Наприклад, до урочища «Каскади» і Морозівського розрізу їздила кілька разів, але ніколи з першого разу туди не втрапляла. Постійно кружляла полями і питала місцевих. Причина – банальна відсутність вказівника, який покаже правильний поворот. Це не складно, але це треба зробити, – наголосила очільниця видання.

Саме завдяки туристичному вказівнику з траси Е-50 вдалося доїхати до музейно-природного заповідника «Тобілевичі» в селі Арсенівка Новоукраїнського району.

11575– Тоді ми просто каталися в пошуках красивих місць і побачили вказівник. Звісно, захотілося туди заїхати, тому скорегували маршрут і відвідали батьківщину Карпенка-Карого. Це був єдиний раз, коли маршрут підказав вказівник, – додала Олена Сідорова.

Команда ОДА розробила візуалізацію вказівників (приклад - на фото справа), які приведуть до туристичних родзинок. Крім того, вже визначила й компанію, яка запропонувала найнижчу ціну на виготовлення. Це також робитиметься за позабюджетні кошти власниками туристичних локацій.

Як користуватися чат-ботом?

Необхідно навести камеру смартфону на QR-код, обравши соцмережу, та активізувати чат-бот. Якщо камера не розпізнає QR-код, на телефон треба встановити спеціальну програму для зчитування таких кодів.

У чат-боті розміщені різноманітні рубрики: місця-привиди, загублені палаци, штольні, водяні млини, храми, водоспади, неймовірні парки, еколокації тощо. Для зручності програма пропонує і туристичний путівник, завдяки якому можна збудувати маршрут із місця перебування туриста до потрібної локації.

Найголовніше те, що кожна людина, яка зайшла до чат-боту, може самостійно додати до рубрик ту локацію, яку можуть відвідати інші туристи.

– Я б дуже хотіла, щоб усі небайдужі, історики, працівники громад, які створили там еко-тури, гастро-тури, долучалися до чат-боту та додавали свої цікаві туристичні локації. Інформація постійно оновлюватиметься, а користувачі знатимуть про заходи, які відбуватимуться у цих туристичних місцях. Таким чином ми популяризуватимемо нашу область і максимально долучатимемо до цього кожного українця, – додала очільниця обл­держадміністрації.

 

11576

 

1157711578перше фото - замок Вінберга у селі Ясинуватка доживає віку. Він є найгарнішим і найбільшим палацом Кіровоградщини, про який практично ніхто не знає. Звели його у 1870 році

друге фото - башта Шухова в Помічній – зразок інженерного мистецтва. У світі таких дві сотні, в Україні залишилося лише п’ять. Кажуть, сам Ейфель говорив, що Шухов перевершив його

 

115791158011581

перше фото - Ейфелева вежа в Долинській

друге фото - парк Шевченка в Олександрії є новим. Його реконструкцію футбольний клуб «Олександрія» почав у 2020 році. Оновлену територію вже відвідали сотні туристів

третє фото - Водоспад за селом Нова Павлівка за 20 хвилин від Кропивницького

 

1158211583


перше фото - місто-привид Цукроварів у колишньому Добровеличківському районі. Тут є магазини, школа, велика кількість порожніх багатоповерхівок, проте немає найголовнішого – людей
друге фото - собор у Бобринці – останній проект відомого єлисаветградського зодчого Якова Паученка

головне фото - Кочубеївський рудник, або Кочубеївські штольні (село Ганнівка колишнього Петрівського району, майже під Кривим Рогом)

текст: Ірина Іванова
фото: архів «КП»

e-max.it: your social media marketing partner