Дайте шанс серцю жити

,

11584Кожна людина у своєму житті зіштовхується з проблемами серця, кожна п’ята – має захворювання серцево-судинної системи. Навіть коли здається, що серце здорове, йому однаково треба приділити належну увагу, аби убезпечити виникнення хвороби.

Медики жартома кажуть: немає абсолютно здорових людей, є просто недообстежені. Статистика – річ уперта, а вона свідчить, що в Україні серед усіх хвороб, на які страждають люди, 34 відсотки становлять хвороби системи кровообігу. Це найбільша частка, і це лідерство серцеві захворювання тримають кілька років. На Кіровоградщині така ж ситуація. Щороку в області стається 1200-1300 інфарктів міокарда, лише менша половина пацієнтів із цим діаг­нозом потрапляє до лікарні. Ситуацію може поліпшити прийняття обласної Програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань. Чому важлива ця програма і які очікування від її впровадження, пояснила директорка КНП «Обласний клінічний кардіологічний центр Кіровоградської обласної ради» Ганна Сухомлин.

– У структурі всіх серцево-судинних хвороб – найрозповсюдженіший інфаркт міокарда. Він може статися у будь-якому віці, а останнім часом значно помолодшав. Наймолодшому хворому, який потрапив у наш кардіоцентр, лише 23 роки, – розповідає Ганна Сухомлин.

Очільниця кардіологічного центру констатує: за останні кілька років виявлення гострого інфаркту міокарда зменшилося. Але цей симптом дуже тривожний. Хворі просто вчасно не звертаються за медичною допомогою або звертаються на 2-3 день, або ж взагалі не звертаються, бо не мають коштів на лікування. У Кіровоградській області два профільні медичні заклади, які мають пакет медичних гарантій на лікування гострого інфаркту міокарда від НСЗУ – обласний кардіологічний центр і Олександрійська центральна міська лікарня. В цих медичних закладах пацієнтам надають кваліфіковану медичну допомогу.

11585– 66,5 відсотка пацієнтів, які потрапляють у наш кардіоцентр – це ургентні хворі (пацієнти, які потрапляють у невідкладному стані). У нас є ангіограф, який діаг­ностує судини серця і за допомогою якого встановлюють діагноз. Ми проводимо стентування, балонну ангіопластику. З 2014 року приймаємо пацієнтів із гострим інфарктом міокарда, яких доставляє у заклад швидка допомога, а з 2018 року у нас працює катеризаційна лабораторія, яка розвантажує основний ангіо­граф. До нас поступають важкі хворі, часто у пацієнтів трапляється зупинка серця, це потребує професійності та злагодженості медичного персоналу, який надає допомогу. Цикл надання повної кардіологічної допомоги має бути замкнутий – від діагностики до оперативного втручання. З 2016 року проводимо операції на відкритому серці: аортокоронарне шунтування, протезування клапанів серця, пластика клапанів, видалення утворень серця та інше. Але треба рухатися вперед, до нових технологій, щоб рівень оснащення нашого кардіологічного центру був хоча б таким, як у сусідніх Черкасах, де вже роб­лять операції з пересадки серця. А для розвитку потрібні кошти. Саме тому потрібна обласна Програма запобігання та лікування серцево-судинних захворювань, яка дає право на розвиток у першу чергу кардіологічних технологій, – пояснює очільниця
медзакладу.

Така програма на Кіровоградщині діяла раніше, але її термін закінчився ще 2010 року. З того часу депутати обласної ради кількох скликань її не переглядали і не приймали. А вона надзвичайно важлива й актуальна, бо ставить за мету зниження смертності від серцево-судинних захворювань, ефективне використання матеріально-технічних можливостей медичної служби, зниження інвалідизації, ранню діагностику серцево-судинної патології, надання сучасної кардіо­інтерваційної допомоги. Прийняття програми дасть можливість впроваджувати нові високотехнологічні методи лікування, безперебійний доступ населення до кваліфікованої медичної допомоги, щоб жителі Кіровоградщини мали змогу проводити діагностику та оперативне лікування не виїжджаючи за межі області.

– На Кіровоградщині щороку помирає 16-17 тисяч людей. Смертність зростає, а народжуваність зменшується. Ця програма потрібна не лише кардіоцентру, а всім медичним закладам області, бо люди зможуть отримати невідкладну фахову медичну допомогу при хворобах серця, – наголошує на важливості прийняття рішення Ганна Сухомлин.

Рішення про ухвалення обласної Програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань мають затвердити депутати обласної ради. Ганна Сухомлин сподівається, що вони підтримають цей важливий проект і наступного року буде фінансування цієї важливої програми, що дасть можливість придбати обладнання для сучасної реанімації в обласному кардіо­центрі. Медики припускають, що зі зростанням тарифів і цін, рівень серцево-судинних захворювань збільшиться, а звернень до лікарів ще більше зменшиться, бо люди просто не матимуть грошей на лікування. Саме тому прийняття цієї програми важливе, бо вона дасть шанс багатьом людським серцям жити.

текст: Любов Попович
фото: Олексій Каприця
e-max.it: your social media marketing partner