У Кропивницькому вибухнула квартира на Попова. Все, що відомо

, КП

11916Страшна подія сталася надвечір у середу, 2 лютого. Вибух сколихнув не тільки усе місто, а й країну. Вмить буденне життя мешканців багатоповерхівки наповнилося панікою, метушнею, криками і сльозами... Зруйновані квартири, вибиті вікна та найгірше – є постраждалі і загиблий.
Нині ситуація на контролі міської та обласної влади, а також Офісу Президента.

«КП» зібрала усі подробиці і склала хронологію подій.

ЗА 20 ХВИЛИН ДО ВИБУХУ

У той день у будинку працювала служба газу. У квартирі, над якою стався вибух, встановлювали газовий лічильник. А жителі багатоповерхівки по вулиці Попова, 24 не раз скаржилися на запах газу. Кілька разів приїжджала і від’їжджала машина аварійної газової служби.

13-річна Діана Дідковська, яка жила у квартирі №40, де стався вибух, незадовго до трагедії лиши­лася сама вдома. Мама Ганна була на роботі, а тато Андрій пішов за меншою сестричкою – 8-річною Поліною у школу.

Хвилин за 20 до вибуху дівчинка записала відео. На ньому чутно розмови в коридорі: «Та тут ось не можемо в тамбур зайти, де 40-ва квартира».

Коли дівчинка спитала, хто там, чоловік відповів: «Служба газу, газ пускаємо, треба відкрити кран у вас…».

Діана сказала, що вдома немає батьків. Чоловік її перебив: «Люди без газу сидять. Я в квартиру заходити не буду». І покликав до розмови, ймовірно, сусідку. «Відкрийте, будь ласка, тамбур, а квартиру закрийте. Нам квартира не треба».

Після цього дівчинка відкрила тамбур, а потім повернулася в квартиру.

«Фу, газом так смердить. У нас вдома вже провітрюється, але воно не вивітрюється, бо воняє. Чуєте цей звук? У мене голова вже болить», – говорить Діана. А на фоні відео чутно якийсь шум.

МОМЕНТ ВИБУХУ

О 15.58 у соцмережах почали з’являтися публікації наступного змісту: «Сильний вибух у районі Жадова/Попова?», «Що бахнуло? На Пацаєва аж двері затряслись у квартирі».

Уже за хвилину напишуть: «Попова, 24, корпус 1, вибух у квартирі». І в той же час почали публікувати фото і відео з місця події.

На другому поверсі палала квартира уже без вікон і балкону. Стовп чорного густого диму піднімався вдвічі вище будинку. У сусідніх квартирах також вибиті шибки. Із під’їздів почали швидко виходили мешканці, а до будинку почали з’їжджатися спецслужби, довкола стояли сот­ні людей.

 

11918

ТРОЄ ПОСТРАЖДАЛИ, ОДИН ЗАГИНУВ

За оперативною інформацією рятувальників, у пожежі постраждали троє людей. Близько 16:45 з-під уламків дістали тіло загиблого чоловіка.

Як стало відомо згодом, постраждалі – працівник «Кіровоградгазу», а також двоє дітей – 13-річна Діана Дідковська і її
8-річна сестра Поліна. Загиблий – їхній батько Андрій Дідковський.

– Говорила з чоловіком, коли той ішов забирати молодшу доньку зі школи. Це було близько 15:00. Якщо вибух, як пишуть, стався о 15:58, то це, буквально, через 20 хвилин після того, як вони повернулись додому. Встигли переодягтися в домашні речі. Я на роботі була, почула вибух. Почала телефонувати чоловікові, побігла додому. У чоловіка лінія була зайнята, я думала, що він мені телефонує, – говорить матір дівчаток і дружина загиблого Ганна Дідковська, передає «Суспільне».

Від вибуху Діана знепритомніла.

– Я взагалі думала, що це сон. Прийшла до тями, бо дзвонив телефон тата і Поліна кричала. Я під телевізором лежала, Поліна – на підлозі біля ліжка. Подивилася на балкон, хотіла туди вибігти спочатку. Мені було страшно, почало трусити від хвилювання. Я думала, що балкон є, а його не було. Всі кричали. Потім я взяла Поліну за руку і ми почали виходити. Коли вибігли, по відчуттям, наче літо було, – розповіла постраждала Діана Дідковська на своїй сторінці у соц­мережі.

Коли до будинку прибігла Ганна, старша донька була на вулиці, молодша – в приміщенні банку, що розташований поряд. Їй надавали першу допомогу лікарі швидкої допомоги.

Обох дітей госпіталізували. 13-річну Діану – одразу в опіковий центр, у неї було до 20% опіків, 8-річну Поліну спочатку в дитячу обласну лікарню, дівчинка отримала 30% опіків. Згодом її також перевели до опікового центру в обласній лікарні.

За інформацією «Суспільного», молодшій дівчинці треба буде лікуватися ще два місяці.

– У Поліни загальний стан ще залишається тяжким. У неї більше вражена ліва сторона, ліві рука, нога та половина тулуба. Вона при свідомості, їсть та п’є, самостійно розмовляє, не може сама ходити, вставати. Ми прогнозуємо ще пересадки шкіри, тому що є глибокі опіки. У 13-річної Діани загальний стан середньої тяжкості лишається. Почали загоюватися рани спини й правої руки, обличчя, – говорить завідувачка опікового відділення обласної лікарні Наталія Корчака.

Також у цьому ж відділенні знаходиться працівник газової служби.

– У чоловіка опіки гояться, на обличчі лущиться шкіра. Є переломи черепа, крововилив в око і високий тиск. 7 лютого він пішов до ней­рохірурга, до лора, ще кардіологу хочу його показати. Тоді вже скажуть нам, скільки триватиме лікування, – уточнила лікарка.

ПРИЧИНИ ВИБУХУ

Для швидкого та якісного слідства Кіровоградська обласна прокуратура створила групу прокурорів у складі 10 процесуальних керівників. За попередньою версією, у квартирі №40 стався вибух побутового газу. Встановили, що в той час
у будинку працювала газова служба.

11917Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення встановлених правил пожежної безпеки.

– На місці працюють слідчі та експерти для встановлення усіх обставин події. Біля під’їзду чергують і слідкують за правопорядком поліцейські разом із працівниками державної служби з надзвичайних ситуацій. За необхідності, якщо громадянам потрібно буде документи забрати, то будуть цьому сприяти, – сказав керівник поліції області Роман Козьяков.

ЛІКВІДАЦІЯ НАСЛІДКІВ ВИБУХУ

Пожежу гасили майже пів сот­ні рятувальників. Також на місці працювали аварійна бригада ВАТ «Кіровоградгаз», аварійно-диспетчерська служба Кропивницької міської ради, аварійна бригада ПрАТ «Кіровоградобленерго» та три бригади швидкої медичної допомоги.

О 17:03 пожежу загасили.

– На місці розгорнули оперативний штаб із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації під керівництвом міського голови Андрія Райковича, в роботі якого взяли участь спеціалізовані служби цивільного захисту міста – протипожежна, комунально-технічного господарства, інженерна, енергетична, медична, транспортного забезпечення, торгівлі та харчування, охорони громадського порядку. Попереднім візуальним оглядом встановили пошкодження вікон у 74 квартирах у першому, другому та третьому під’їздах будинку, 40 квартир потребують капремонту, – розповів заступник міського голови Олександр Мосін.

 

119201191911921

У будинку повністю відключили газ, воду та електроенергію. Більшість жителів ночували у рідних і друзів, кількох мешканців, яким не було куди іти, поселили у готелі «Турист».

11922Наступного дня з терміновим робочим візитом у місто приїхав заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

– Ситуація на контролі Офісу Президента і самого Президента. Наше завдання – швидко відновити людям їхні домівки і допомогти потерпілим. Тут є єдність і міської влади, і обласної. Злагоджено працюють усі служби. При потребі, державний бюджет також допоможе грошима. З Києва сюди також приїхала окрема комісія «Наф­тогазу», яка буде розбира­тися, які роботи виконував місцевий обл­газ. Поспілкувався з родиною потерпілих і з дружиною загиблого. Ми прислали сюди з Дніпра двох спеціалістів з дитячих опіків, яких нам порекомендував Міністр охорони здоров’я. Вони консультують місцевих лікарів. При потребі дітей перевезуть для різних естетичних і інших операцій до Дніпра чи Києва, але з цього приводу будуть вже спілкуватися з мамою, – сказав Кирило Тимошенко.

Того ж дня від самого ранку експерти проаналізували наслідки вибуху і фахівці почали відновлювальні роботи.

Спочатку встановлювали підсилюючі опори у підвалах, почали склити дерев’яні вікна і міняти пластикові, підсилювали перекриття між поверхами.

11923– Будівельники продовжують укріплювати підвал. У них уже потрохи вимальовується картина, як поступово переходити з такими ж роботами на перший поверх. Триває монтаж металопластикових вікон. 26 вже встановили. Паралельно монтують підвіконня та відливи. Ми вже замовили також 10 балконних блоків. Днями їх завезуть і почнуть установку. Вже завтра-післязавтра (8-9 лютого) в будинку розпочнуть працювати газовики. Адже треба поступово відновлювати газопостачання. Управлінню ЖКГ доручив відпрацювати алгоритм, яким чином мешканці цього будинку сплачуватимуть комунальні послуги. Дав завдання управлінню освіти, щоб педагоги знайшли час і окремо попрацювали з дітками із тих квартир, що постраждали від вибуху. Адже зараз дистанційка, а багато з них лишились без комп’ютерів. На сьогодні маємо також певні напрацювання щодо пошуку тимчасового житла для тих, хто нині проживає в готелі «Турист». Аварійні роботи, напевне, триватимуть не один тиждень, а готель під тривале проживання не підходить. Поступово, крок за кроком вирішуємо всі задачі. Людей прошу запастись терпінням. Ми працюємо, – звернувся міський голова Андрій Райкович.

119241192511926

текст: Наталка Маринець
фото: Кропивницька міська рада, У ДСНС області, ОДА, із соцмереж

e-max.it: your social media marketing partner