Чи доречно під час війни святкувати Новий рік і Різдво. Поради психологині з Кропивницького

, КП

12148За кілька днів українці відзначатимуть Новий рік, а частина людей – ще й Різдво 7 січня. Завершується рік. Але не завершується поки що війна. Через це для багатьох улюблені зимові свята втратили свої фарби та атмосферу. У когось через втому, у когось через хвилювання. Інші картають себе, як же святкувати, коли війна, а наші захисники і захисниці на передовій.
«КП» поспілкувалася з психологинею Валентиною Браверман, яка дала поради, як все ж таки доречніше буде провести ці дні.

– Іде 11-й місяць війни. Більшість людей знаходяться в стані хронічної втоми та емоційного виснаження. Стан тривоги, депресії, посттравматичний стресовий розлад можна виявити майже у кожного жителя нашої країни, адже так чи інакше – ми всі постраждали від війни. Тому люди мають обов’язково скористатись можливістю відчути свято, відпочити, покращити настрій, повірити в дива та світле майбутнє. Обов’язково має бути повноцінне свято з подарунками та ялинкою у наших дітей. Діти мають право на щасливе дитинство та відчуття прийдешнього дива. Адже вони інакше, ніж дорослі, все сприймають, – каже психологиня.


Водночас вона наголошує, яким саме має бути свято – маєте вирішувати саме ви.


– Правильно буде зробити свято за своїми відчуттями – це може бути затишне сімейне коло або компанія найближчих друзів, які з розумінням ставляться до вашого емоційного стану. Не обтяжуйте себе зайвими клопотами, просіть допомоги, якщо потребуєте, – продовжує співрозмовниця.


Відзначити ці свята – це як своєрідна дань захисникам. Але мова не про гучні гуляння, а про єднання, взаємодопомогу та підтримку, каже фахівчиня.


– Не на часі будуть феєрверки, багато алкоголю, перевтома, осудження інших за бажання жити… Звичайно, що святкування буде у кожного різне. Сім’ї, де близькі люди на фронті або які втратили близьку людину на війні, матимуть свято з відтінком смутку та горя. Та нашим воїнам не стане краще, якщо ми будемо в печалі. Вони хочуть чути, що у нас все добре, що ми тримаємося і продовжуємо жити. Адже вони воюють за саме життя і за право бути щасливими. В сім’ях, де вся родина вдома, всі живі та здорові, але присутнє почуття провини та сорому «як можна радіти в такий час?!», «радість не на часі» – чий осуд вас лякає? Ми живемо в умовах війни, для вій­ни немає прописаних правил, єдина наша задача на сьогодні – це вижити та допомагати! Для цього потрібні внутрішні ресурси. Тому маємо радіти та дякувати за те, що маємо сьогодні. Наш мозок так працює, що, сумуючи довгий час, забуває свою функцію радіти. Приборкати почуття провини допоможе волонтерство та благодійність. Подумайте, для кого ви можете бути новорічним дивом, хоча б одним маленьким вчинком, – звертається психологиня.

 


12147


Я сімейний психолог, практикую більше року, працюю з жінками та парами, які намагаються налагодити стосунки та жити в мирі. Мир в сім’ї починається з щастя кожного її члена. Наша країна – теж сім’я, давайте робити один одного трохи щасливішими, адже цей рік нам показав, як легко забрати в людей щастя та сенс життя. Бережіть себе та свої родини


⊲ Валентина Браверман

 

 


 

фото: Наталка Маринець, надане співрозмовницею

e-max.it: your social media marketing partner