«Каліфорнія», «Масачусетс» і «Техас»: грип коситиме область уже цього місяця

,

1502Пік захворювання на грип різних штамів припаде на листопад-грудень, кажуть фахівці. Проте запевняють: епідеміологічна ситуація на Кіровоградщині під контролем. Уже підготовлено майже сім сотень інфекційних ліжок, половина з них – дитячі. У разі ускладнень, запевняють чиновники, необхідні запаси медикаментів і противірусних препаратів є, а кількість ліжок у лікувальних закладах регіону можуть оперативно збільшити.

Наразі зафіксовано більше трьох тисяч випадків захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції. Майже третина цієї кількості – діти, з яких понад дві сотні вже потрапили в лікарні.

Як повідомив директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації Олег Рибальченко, на Кіровоградщині вакциновані майже 800 жителів, з яких половина – медичні працівники, а решта – вихованці шкіл-інтернатів. Торік щеплення отримали 12 тисяч осіб.

Фахівці пояснюють, вакцинація нині є найефективним засобом профілактики грипу.

– Єдиною перепоною розповсюдженню респіраторної вірусної інфекції є щеплення. Нічого іншого не існує взагалі у світі. Усі інші методи, якими ніби можна зупинити інфекцію, – міфи. Вакцина уже є на території області, вона пройшла відповідну сертифікацію і дозволена Міністерством охорони здоров’я до застосування на території України. Всі цьогорічні вакцини іноземного виробництва, – наголосив Олег Рибальченко і зауважив, що придбати вакцину в аптеці, а потім звернутися до найближчого медзакладу, аби її вкололи, може кожен бажаючий. – Середня вартість препарату складає близько півтори сотні гривень.

Разом із тим спеціалісти попереджають, що цього року жителів області коситимуть одразу три штами вірусу – уже відомі «Каліфорнія» та «Масачусетс» і новинка 2014-го – «Техас».

– Прогнозують циркулювання нового типу вірусу грипу типу А H3N2 – це «Техас». Він не страшний, але це новий тип вірусу. Тому ми, лікарі, пропонуємо проводити вакцинацію препаратами, що містять саме цей тип вірусу, – підкреслює заступник начальника управління СЕС в області Тамара Ланкміллер.
e-max.it: your social media marketing partner