На здорожчання проїзду кіровоградці відреагували частковою відмовою від маршруток

,

1828Минулого тижня проїзд у кіровоградських маршрутках подорожчав до чотирьох гривень, а для жителів селища Нового – до 4,50. Таке рішення, як уже повідомляла «КП», виконком прийняв якраз напередодні Міжнародного жіночого дня. Нові тарифи містян обурили. Кажуть, єдиний вихід зекономити – більше ходити пішки, а якщо і їздити, то лише на тролейбусі.

Минулого і цього тижня у маршрутках та на зупинках обла­сного центру проблему подорожчання проїзду тільки й обговорюють. Звідусіль чутно невдоволені репліки і скарги пасажирів. Водії маршруток нервують, мовляв, не подобається – ходіть пішки, «за посвідченнями» теж беруть неохоче.

Двоє школярок у «Центральному» автобусі вже навіть обговорили, як їм краще зекономити на проїзді.

– Дивись, – говорить одна до іншої, – якщо ми будемо їздити на тролейбусі, зекономимо п’ять гривень. Нам треба їхати двічі на день – у школу і назад. Зараз ми витрачаємо по вісім гривень. А так будемо витрачати по три. Хіба не вигідно? Мені тролейбус №4 підходить…

На зупинках у центрі міста помітно збільшилася кількість людей, які чекають на «рогатих». Над тим, щоб пересісти на тролейбус, задумався і 35-річний кондитер Сергій.

– Я звик їздити маршрутками. Зараз мені шкода віддавати чотири гривні за кілька зупинок. Звичайно, я розумію, що піднялися ціни на бензин. Але у нас не таке вже й велике місто, щоб аж настільки підвищувати тариф. Ось чекаю тролейбус. Два вже пропустив, бо геть забиті поїхали. Не знаю, чи в наступний утиснуся, бо на зупинці людей багато. Посиджу поки, погода хороша, подихаю повітрям, – із посмішкою говорить кіровог­радець.

Невдоволені й пен­сіонери, яким час від часу доводиться їздити маршрутками.

–Хоч я і пенсіонерка, але ще працюю і мені соромно безплатно їздити, тому даю водієві всю суму, – говорить 60-річна Роза. – Тепер наважуюся на те, щоб переступити через цей комплекс і показувати посвідчення, бо інакше не вистачить грошей ні на що. Порахувала, що тільки мені одній треба витрачати на проїзд двісті гривень на місяць. А у нас у сім’ї троє, хто корестується громадським транспортом.

Деякі кіровоградці знайшли альтернативу. Кажуть, щойно стане тепла погода – пересядуть на велосипед.

– Для мене взагалі чотири гривні – це велика сума. Як тільки потеплішає – дістану велосипед і їздитиму на ньому в університет. Нічого, що раніше доведеться виходити. Зате й економія буде, і спортом позай­маюся, – каже студентка третього курсу педагогічного університету Марія.

Окремі пасажири, хоч і обурюються, та більшою мірою до нової вартості проїзду поставилися з розумінням. Мовляв, усім зараз скрутно.

– Що ж тут зробиш? Зараз усе дорожчає. Але зарплати на тому ж рівні. Інколи думаю, що згоден був би платити і по п’ять гривень, аби тільки якість перевезень покращилася, щоб водії не грубіянили і перед пенсіонерами не зачиняли двері. Хоч і образливо, але нічого тут не вдієш, мусиш платити, – каже 28-річний Андрій.

А от жителька селища Нового 48-річна Віра категорично не згодна з ціною в 4,50. Каже, рішення необгрунтоване і закликає відреагувати відповідні органи.

– Скоро дійде, що нам щомісяця підніматимуть тарифи на проїзд. На голову вилізуть і танцюватимуть! Я з такою постановкою питання категорично не згодна! Треба щось робити, – каже жінка. – Якщо у місті альтернатива є, то у нас у селищі – ні. Тільки автобус «березкінський». Але і в нього влізти зараз у години-пік просто не реально. Я вважаю, що на таке зухвальство влади мають відреагувати відповідні органи і в першу чергу прокуратура!
e-max.it: your social media marketing partner