У вірян розпочався Різдвяний піст

,

2538Різдвяний піст – один із чотирьох багатоденних постів. Він розпочався 28 листопада і триватиме 40 днів аж до Святвечора.

–Говорячи про давність даного церковного встановлення, необхідно відзначити, що вже починаючи з IV століття, святий Амвросій Медіоланський, блаженний Августин Аврелій і святий Лев Великий свідчили про існування в їхній час традиції поститися перед Різдвом. Але на церковно­правовому рівні дана практика остаточно закріпилася лише в XII столітті – на Константинопольському соборі, який відбувся при патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлі. Саме з цього моменту віряни почали дотримуватися Різдвяного посту, – розповідає священик Спасо­Преображенського собору Андрій Шиманович.

Пояснює, головний сенс посту полягає у тому, щоб підготувати всіх вірян до глибокого, осмисленого внутрішнього переживання того факту, що дві тисячі років тому Господь Бог став одним із нас.

– «Бог явився у плоті», – писав колись апостол Павло. Вдумайтеся в ці слова. Сам Всевишній, прийнявши на Себе всі наші недосконалості та занурившись у всі тяготи нашого життя, явив Себе світові в реальній історичній Особисто­сті – в Ісусі з Назарета, в Якому «вся повнота Божества тілесно». Хіба може якась подія людської історії зрівнятися з цією безпрецедентною? Звичайно, ні. І саме в цьому і ні в чому іншому полягає справжня велич Різдва Христового. А добросовісна внутрішня підготовка до цього свята і є сенсом Різдвяного посту, – говорить священик.

У порівнянні, наприклад, з Великим постом, якого віряни дотримуються напередодні Великодня, Різдвяний не настільки суворий. У цей період церковний устав забороняє рибу, вино і єлей (рослинну олію) по понеділках, середах і п'ятницях. В інші ж дні – вівторок, четвер, суботу і неділю – дозволено вживати їжу з рослинною олією. Риба ж під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні, а також у великі свята, наприклад, на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня).

– Але всім важливо пам'ятати: харчова стриманість не може і не повинна ставати самодостатньою метою, а покликана бути лише допоміжним засобом у підготовці, – зауважує Андрій Шиманович. – Необхідно також враховувати, що той статут, яким ми керуємося в сучасному церковному житті, укладений ченцями і для ченців, і у зв'язку з цим певні послаблення, на мій погляд, не просто допустимі, але й необхідні. Тому для тих людей, хто з об'єктивних причин, а не просто через лінь не може поститися так, як наказує статут, можна запропонувати, наприклад, наступний варіант: людина може їсти під час Різдвяного посту рибу, але повинна відмовитися від неї у строгі дні і на період передсвята (з 2 по 7 січня). Проте всі питання, пов'язані з послабленням посту, все­таки краще заздалегідь узгодити зі священиком і взяти у нього на це благословення.
e-max.it: your social media marketing partner