В обласному центрі хочуть створити базу донорів крові для онкохворих дітей

, Олена Сідорова

2564До лікування онкохворих діток часто додається проб­лема відсутності донорської крові. Нерідко ми бачимо, як соцмережі та медіа рясніють інформаціями про пошук донора для онкохворої дитини, однак, як показують результати, лише одиниці відгукуються на допомогу. Створення бази донорів крові для онкохворих дітей дозволить швидко вирішити проблему, впевнена волонтер благодійної організації «Подих життя» Наталія Селецька.

– Батьки, збиваючись із ніг, змушені шукати донорів. На жаль, дуже мало людей, які бажають здати кров для хворих діток. Можливо, вони і є, проте не знають, куди звертатися. Кілька років тому донори залишали свої координати, проте кров здавали за винагороду. Зараз і цього немає, – говорить Наталія Селецька.

Крім тяжкої хвороби, у подолання якої батьки вкладають усі можливості, потреба донорської  крові для дитини часто загонить їх у глухий кут. Волонтер розповідає: коли життя маленьких пацієнтів – на волосинці, на пошук донора часу обмаль. Тоді лік іде на хвилини…

– Нещодавно дівчинці потрібна була тромбомаса, то ми у буквальному сенсі падали з ніг у пошуках потрібного донора. Тоді ми знайшли кількох людей, але за показниками аналізів вони не підійшли. Буває таке, що в один період донорська кров не потрібна нікому у відділенні, а в інший – усім, – каже волонтерка.

Аби вчасно надати донорську допомогу, активістка вбачає за потрібне створити базу донорів.

– Нам би дуже хотілося створити базу донорів, аби в ній було 15­20 людей, готових допомогти. Я бачила у соцмережах є група «Донори Кіровограда», де люди вказують, у кого яка група крові. Однак коли доходить до справи, більшість відмовляються, посилаючись на зайнятість, – каже волонтер.

Наталія говорить, що вести базу донорів може самостійно, адже до неї, як до волонтера, в першу чергу звертаються батьки хворих діток, тоді разом і думають, кого залучити до донорства.

– Я б могла координувати базу самостійно. Батьки, з проханням допомогти в першу чергу звертаються до мене, як до волонтера. Шукати донора з нуля дуже важко. Якби була база донорів, однозначно було б краще, – говорить Наталія Селецька.

26­-річна кіровоградка Олена Потова розповідає «КП», що неодноразово здавала кров для діток гематологічного відділення обласної дитячої лікарні.

– Вперше я здала кров, коли ця проблема торкнулася нашої сім’ї. Тоді захворів двоюрідний брат мого чоловіка. У нього був рак крові. Йому потрібна була  друга група крові з позитивним резусфактором. Я її здала, – згадує Олена. – Після цього і мій батько здавав кров для хлопчика. Коли потрібна допомога, Наталя мені телефонує і я відгукуюся. Кров здаю протягом двох років. Якщо діткам не підходить моя кров, то я залучаю своїх колег, які з розумінням ставляться і теж допомагають.

Наталія Селецька закликає всіх небайдужих об’єднатися і допомагати онкохворим діткам у боротьбі за життя.

Повідомити про бажання стати донором та записатися у відповідну базу можна за телефонами: (099) 03­81­750, (067) 223­46­34 (Наталія Селецька).
e-max.it: your social media marketing partner