У Кіровограді учаснику бойових дій не продали квиток на автобус

, Олена Сідорова

3118Учаснику АТО, бійцю батальйону спецпризначення «Кіровоград» Віталію Вісковському касир автостанції №2 відмовилася продати квиток до Великої Виски за посвідченням учасника бойових дій, мотивуючи це тим, що в автобусі вже немає вільних пільгових місць. На автовокзалі пояснили «КП», через відсутність компенсації за проїзд вони вже тиждень не мають права продавати більше двох пільгових квитків на один рейс.

– У суботу я хотів поїхати до себе додому, – розповідає «КП» Віталій. – Приїхав о 12:20 на автовокзал. Підходжу, як завжди, до касира, даю три гривні (взагалі квиток коштує 18 гривень), показую посвідчення і прошу квиток. Вона мені відповідає: «Квитків нема. Є тільки на 18:40». Питаю: «Як це?». Вона: «Ви мене не зрозуміли. Квитки є, але пільгових немає. Перевізники відмовляються вас возити». Я попросив книгу скарг – відмовилися дати. У начальниці вокзалу був вихідний. Дивлюся, позаду мене також стоїть військовий. Він, як тільки почув, що пільгових квитків не дають, одразу почав рахувати свої гроші, зрозумів, що йому не вистачає і почав дзвонити комусь, щоб скинули кошти.

Тоді Віталій підійшов особисто до водія. Той без питань повіз його додому.

– Назад так само приїхав, водій не відмовився мене взяти. Раніше нормально продавали на вокзалі, а зараз не хочуть. Коли мої права не будуть порушувати? Коли я буду людиною? Громадянином України? Чи Кіровоград – це не Україна? Шість разів був у зоні АТО. Спочатку ми були місяць у Дебальцевому, потім нас перекинули в Маріуполь, Карбоніт, Кримське, Лисичанськ… Я їжджу туди не через посвідчення, не через пільги. Але ж має бути якась подяка за це. То який мені сенс їздити в АТО і захищати свою країну, якщо вона не захищає мої права? – риторично запитує боєць.

У довідковій службі автовокзалу «КП» повідомили, що вже тиждень не мають права продавати більше, ніж два пільгові квитки на один автобус. Причина – Кабмін не передбачив у держбюджеті кошти для компенсації проїзду пільговиків.

– В облдержадміністрації поставили перед фактом, що в бюджет на цей рік не закладені гроші. Тому сказали, щоб водії понаписували заяви, що згодні возити тільки по два пільгових пасажири і без різниці, якої категорії – чи то пенсіонер, чи учасник бойових дій чи, наприклад, діти з багатодітних сімей. Це все офіційно, документи завірені. Тому тепер пільговики з самого ранку біжать в касу: хто перший взяв, той і поїде безкоштовно. Всі інші мають платити. Навіть якщо касир дуже захоче продати третій пільговий квиток, йому доведеться самому докладати за нього гроші. Ми не маємо права продавати більше, – повідомила оператор довідкової служби.
e-max.it: your social media marketing partner