Тігран Самвелович розповів «КП», як живеться вірменській діаспорі на Кіровоградщині

,

5103Мабуть, сьогодні у Кіровограді навряд чи знайдеться­ людина, яка не знає Тіграна Самвеловича. Масові привітання його з днем народження минулої осені підірвали обласний центр, а в мережі з’явилося чимало мемів на цю тему. Були навіть чутки, що голова вірменської спільноти області розкручується заради майбутніх виборів. Втім, сам Тігран Хачатрян каже, в політиці поки себе не бачить. Нині для нього головне – розвиток спілки.

Сьогодні на території Кіровоградщини проживає близько десяти тисяч вірмен.

– Усім живеться комфортно, – констатує Тігран Хачатрян. – Найбільше, чого я хочу, так це презентувати культуру вірменського народу в нашій області. А ще – у нас є одна на всіх мрія – збудувати у Кіровограді вірменську церкву, щоб це був своєрідний куточок, де можна було б відчути дух нашої вітчизни. Сподіваюся, вона обов’язково здійсниться.

Втім ще більше головний вірменин області прагне, аби на батьківщині його земляків дізналися про Кіровоград. Громада вирішила зняти фільм про обласний центр, про життя вірмен і українців, і показати його у Вірменії.

– Зараз ми також готуємо книжку про вірменську діаспору Кіровоградщини, – зізнається співрозмовник «КП». – Розкажемо про всіх, хто дороги ремонтує, хто хліб пече, хто дітей навчає. Хочемо, щоб про життя вірмен на Кіровоградщині знали не тільки в нашій області, а й на нашій етнічній батьківщині. А ще хочемо у Кіровограді створити Центр національних меншин, де могли б збиратися представники різних національностей. До речі, у нашу діаспору входять не лише вірмени – ми радо прийняли у своє коло і болгар, і поляків, і українців, і росіян…

А поки немає центру, кіровоградські вірмени щонеділі збираються то в одній зі шкіл, то в бібліотеці, і живуть своїм національним життям. Таке спілкування, пояснює Хачатрян, є вкрай важливим.

– Головне, щоб ми були згуртовані і не соромилися свого коріння, – наголошує він.

Власне, неймовірну згуртованість вірмени і не лише продемонстрували торік у листопаді. Тоді буквально на кожному кроці в Кіровограді можна було побачити, якщо не обличчя Тіграна, то теплі слова на його адресу з нагоди дня народження.

– Чесно кажучи, я був приголомшений, бо для мене це справді стало сюрпризом. Не очікував такого привітання. Мій друг вирішив зробити мені подарунок до дня народження і розмістити один біл­борд. Запропонував приєднатися ще одному, а той іншому і так 200 рідних, знайомих підтримали цю ідею. Загалом по місту було 183 біл-­борди і 26 сіті­-лайтів, – згадує Хачатрян і додає, що зовсім не очікував такої популярності, проте з гідністю витримав це випробування.
e-max.it: your social media marketing partner