У Кіровограді мешканці будинку виганяли забудовника зі свого двору

, Олена Сідорова

5479В обласному центрі мешканці будинку №2 по провулку Училищному навіть чути не хочуть про будівництво у їхньому дворі окремого приміщення під офіси. Представників забудовника, які приїхали огородити територію металевим парканом, аби через місяць розпочати будівельні роботи, кілька десятків жителів буквально виганяли зі двору.

Як розповідає сторона забудовника, територія знаходиться в оренді з 2006 року. З 2011 – в суборенді на чверть століття. Зараз там планують звести одноповерхове офісне приміщення.

– Ми хочемо поставити будівельний паркан із профнастилу й огородити територію сто квадратних метрів, яка у нас знаходиться в суборенді і за яку ми платимо кошти міській раді, – розповідає представник суборендаря Сергій Рябоконь. – Дозвіл на оренду надавала сесія міської ради. Усі документи оформлені належним чином, є містобудівні умови і обмеження, дозвіл на початок будівельних робіт. Ми маємо повне право огородити територію. Ніяка це не прибудинкова територія, офіційно ця ділянка зареєстрована за територіальною громадою міста, а ми її законно взяли в суборенду.

Представник забудовника Олександр Слинченко запевняє, що має усі дозвільні документи на будівництво і ніщо, окрім суду, не зможе його зупинити. Каже, аби уникнути конфліктів із людьми, запропонували їм поставити в дворі лавочки, альтанки, облаштувати клумби та озеленити територію.

– Ми приїжджали місяць тому до цих людей, вислухали їх, дали їм час для звернень у різні інстанції для з’ясування правомірності забудови, – пояснюють незвані сусіди. – За місяць нічого не змінилося. Щоб уникнути конфліктної ситуації, ми звернулися до керівництва ЖЕКу із пропозицією облаштувати територію навколо нового офісу та біля їхнього будинку. Отримали відмову. Головний архітектор міста нам відповів, що всі документи оформлені належним чином. Ми ж взяли землю в суборенду і платимо за неї гроші не для того, щоб просто поповнювати бюджет, а й щоб мати певну вигоду. Представники ЖЕКу підтвердили, що ця територія не є прибудинковою. Але люди не вірять.

 

5480

Мешканці Училищного, 2 обурюються, що міська влада так просто віддала ділянку і роками ігнорувала їхні прохання залишити територію за ними.

– Ми неодноразово писали листи у міськвиконком, але відповіді так і не отримували, – каже мешканець будинку Володимир Борисевич. – Ми проти цієї забудови, оскільки у нас не залишиться прибудинкової території для відпочинку, дитячих розваг, паркування автомобілів… У 2006 році мені у міськраді відповіли, що територію нікому не віддавали. Вони брехали десять років! Ми обрали той міськвиконком, довірилися їм, а вони просто взяли і продали все. Тепер­ і претензій немає кому пред’явити, бо тих депутатів, які голосували за те рішення, і тодішнього міського голови уже немає при владі. 

Також людей бентежить, що для будівництва потрібно буде знести частину бетонного паркану і спиляти кілька дерев.

– Я тут живу вже півсотні років. Ми виносимо сюди доріжки трусити, сидимо на лавочці, діти ганяють. А тут знайшовся господар на цю територію! Куди нам тепер виходити? Це наша територія! Чому в нас її забирають? – питає пенсіонерка Олена.

Окрім того, мешканці побоюються, що офіс, який поч­нуть будувати, може швидко перетворитися на чергове кафе, магазин чи лотерею.

– У нас такий привабливий район, що вигідно було б поставити тут ще одне кафе, – припускає мешканка будинку Христина. – Я виросла у цьому будинку і на цій території. Як мені тепер виходити з під’їзду і впиратися у паркан, а потім у стіну офісу? Коли відбуватиметься­ будівництво, вся пилюка летітиме у вікна, стоятиме шум. Так, ця земля здана в оренду, все законно, ми це розуміємо. Але жодна нормальна людина не захоче такого для себе.

Патрульні поліцейські, які прибули на місце інциденту, вмовляли сторони вирішувати питання законним шляхом. Заперечувати зведенню паркану вони не стали, оскільки їм надали всі дозвільні документи.

Забудовники, як і обіцяли, паркан звели і знову дали місяць мешканцям будинку вирішити спірні питання, можливо, навіть у судовому порядку. У свою чергу жителі здаватися не планують і готуватимуть чергові звернення на міську раду, а також в прокуратуру з проханням скасувати відповідний дозвіл на оренду землі поряд із їхнім будинком.

 

5482

5481

e-max.it: your social media marketing partner