Насильницьке перейменування: Жителі обласного центру відповіли на три запитання «КП»

, КП

5487Минув рівно тиждень із моменту як Верховна рада плюнула в обличчя жителям Кіровограда і з голосу, без жодних обговорень, повністю проігнорувавши думку людей, перейменувала обласний центр на Кропивницький. Тобто дала ту назву, проти якої, згідно з даними соціологічного дослідження двох авторитетних столичних компаній, 82% містян.

«КП» свідомо не кинулася оперативно проводити опитування кіровоградців із приводу нової назви міста. Редакція витримала паузу, дала час, аби пристрасті хоч трохи вляглися, і жителі обласного центру, так би мовити, на свіжу голову могли пояснити своє ставлення до перейменування.

5488

 



 

 

 

Віктор Мірошніченко, 50 років

 

Моє ставлення до перейменування вкрай негативне з двох причин: не ім’я міста робить його багатшим і гарнішим, а люди. Тобто мудре управління, а не набивання кишень.

І невже у нас у країні, у нашому місті немає серйозних проблем, щоб займатися маячнею типу у переписування історії.

Втім, якщо вже мова йде про перейменування, то назва має бути історичною, але, повторюю, це питання потрібно піднімати тоді, коли вирішаться серйозніші питання.

А взагалі я вважаю маразмом такі ігри в нинішній ситуації – уже таке було у 18 році. Тоді теж обіцяли нове життя! Якщо ви хочете нової історії, то будуйте по-новому і з сьогоднішнього дня, а не копирсайтеся у вікових кістках!

Марко Кропивницький – він хоч і діяч українського мистецтва, але це ще не привід називати місто іменами тих людей, які ним проїздили.

Ілля, 36 років

 

Я вважаю, що не зовсім насильно відбулося перейменування. Адже були люди, які й підтримували таку назву. Але особисто мені така назва не подобається. На мою думку, називати місто ім’ям якоїсь особи неправильно. Тому що людина не може бути хорошою однаково для всіх, не може вона для всіх бути однаково доброю, приємною. Комусь вона подобається, комусь ні.

Ті люди, які мітингували за, які виступають проти цієї назви, мали б не протестувати, сваритися, а знайти компроміс. Можливо підібрати якусь іншу назву.

Хто знає, можливо, тоді б місто не назвали Кропивницьким.

Я мав багато дискусій зі своїми друзями на цю тему і вважаю, що, можливо, все-таки назва «Златопіль» є більш компромісною. Жовте поле, синє небо, це наш національний прапор. Можливо, саме в цій назві більш національний контекст, ніж в інших варіантах.

Якщо ж називати місто на честь певної особи, то, я особисто вважаю, що Кропивницький не найкращий варіант, є інші постаті, які більше заслуговують на те, щоб місто носило їхнє ім’я. Кропивницький – це драматург, засновник театру. А от Ельворті – засновники заводу. Вони, можна сказати, економіку в місто завезли. То чому б не назвати місто на честь братів Ельворті?

Дмитро, 21 рік

Влада ухвалила нову назву, яку їм захотілося, а нас – кіровоградців – ніхто не запитав. Але ж нам жити у цьому місті. Особисто мені не подобається нова назва. Мені більше імпонує Єлисаветград.

Кропивницький – наче село якесь. Така назва підійшла б місту, де є більша кількість театрів. А у нас що – тільки театр і площа.

А наш театр в честь нього назвали, бо Кропивницький композитор чи хто він там був, драматург.

Василь Іванович, 74 роки

Ось це перейменування в жодні ворота не лізе! Чому не беруть до уваги думку містян. Та й сам процес голосування у Верховній раді за Кропивницький – вони наче видавили ті голоси. Чи на інших депутатів здійснювався тиск, чи там проплатили… Узагалі, мені не подобається така назва. Не думаю, що вона згуртує жителів Кіровограда – тих, хто був за Єлисаветград, Інгульск чи якусь іншу назву.

Марко Кропивницький організував театр корифеїв,­ написав багато п’єс, був режисером цих п’єс. Я люблю ходити в театр і його п’єси не раз дивився. Але якщо у нас є історична назва, тим паче в честь святої, наголошу Святої Єлисавети, вона як берегиня нашого міста. Чому б не назвати Єлисаветград? Можливо, якби історичною назвою був Інгульськ, я б підтримував цю назву. А так, є історична назва і гарно звучить. А тут вперлися­ – ні й усе! Назвали Кропивницьким… Так, Кропивницький – великий письменник, драматург, але він не з нашого міста і менш значущий, ніж Свята Єлисавета.

Тетяна Гуміліна, 62 роки

Я вважаю, що перейменування не було насильницьким! Увесь цей процес тягнувся дуже довго, а наша місцева влада сиділа і нічого не робила. Вони не організували референдум, не організували нормальне опитування. А могли б це все зробити. От Верховна рада й прийняла рішення. Я не буду обманювати – мені не подобалася жодна назва, яку пропонували.

Наталія, 45 років

Я ставлюся негативно до такого перейменування міста. По суті, ніхто й не запитував, чи подобається нам варіант «Кропивницький», чи ні. Жителі довго будуть звикати до нової назви. Я з ким зі своїх знайомих не спілкуюся, ще жодного разу не почула, що їм подобається те, що ми тепер кропивничани. У душі всі вірять й сподіваються, що у міста все-таки буде інше ім’я.

Назва Єлисаветград історично сформувалася, коли тут була фортеця Святої Єлисавети, ще до комунізації, тому, відповідно, вона немає ніякого відношення до нинішніх декомунізаційних процесів. Вважаю, було б правильно, якби нашому місту повернули історичну назву.

Марко Кропивницький – відомий український письменник, драматург, можна сказати засновник театру. Народився він у Кіровоградський області, але ж не саме у місті Кіровоград.

Ми нічого не маємо проти Кропивницького, ми ходимо в наш театр, пишаємося, що у нас є такий, але я все-таки вважаю, що місто називати Кропивницьким не варто було. У нас під носом є своя історія, своя історична назва – Єлисаветград.

Наталія Труфанова, 47 років

Я не в захваті від такого перейменування. У Верховній раді самі все вирішили. А нас тут не чутно.

Нова назва – гарна, але я народилася в Кіровограді. І таке відчуття, наче втратила місто, маленьку батьківщину.

Не думаю, що тепер жителі міста якось згуртуються. Навряд чи щось зміниться в їхньому житті.

Олена, 27 років

Якщо мене питатимуть, із якого я міста – буду відповідати, що з Кіровограда. Просто не розумію, чому обрали цю назву, адже майже все населення нашого міста, здається близько 80%, проти перейменування і хотіли, аби місто і далі називалося Кіровоград, а якщо й перейменовувати, то більше половини жителів були за Єлисаветград, то чому ми тепер Кропивницький – не розумію!

Кропивницький – письменник, драматург. Мабуть, має добрий стосунок до нашого міста, якщо в честь нього все ж таки назвали місто. Значить, він зробив якийсь внесок у розвиток Кіровограда. Але краще б не називали, звичайно. Було б не погано, якби повернули історичну назву.

Зоя Мініна, 65 років

Як економіст і бухгалтер не бачу сенсу у витратах на опитування жителів під час виборів. Гроші пішли немалі. Думка народу розділилася, але більшість голосували за Єлисаветград. Але правий той, у кого більше повноважень або чия партія впливовіша – ось чому Верховна рада не врахувала думку жителів міста.

Але я вважаю, що справа зовсім не в назві. Насамперед сьогодні мова має йти про стабільність і сильну економіку. Важливо, щоб економіка міста розвивалася, щоб створювалися, а не скорочувалися робочі місця. От що головне!

Марко Кропивницький – видатний український драматург, режисер, музикант і актор.

Василь Якубович, 59 років

Якщо по закону, то наша Верховна рада права. Кіровоградцям давався термін для того, щоб визначитися. Але за півроку вони так і не спромоглися цього зробити.

А от те ім’я, яке присвоїли місту, вже є – тільки це село у Новоукраїнському районі.

Я проти такої назви, не личить вона обласному центру.

Світлана Сєлєхова, 54 роки

Той факт, що вони самі обрали назву – це свавілля. Їм все одно, як називати і перейменовувати. Можливо, якби вони жили у цьому місті, то подумали б і прислухалися до нас, до народу, а так… їм байдуже.

Гадаю, навряд чи нова назва згуртує або розсварить містян більше, ніж вже є.

Так, Кропивницький – видатний драматург, на його честь у нас театр назвали, ставили і ставлять його п’єси, але є й більш видатні особи. Тим паче, що він навіть народився не в нашому місті.

Ольга Петренко, 65 років

Чесно кажучи, я перенес­ла болісно перейменування. Наче втратила місто. Образливо, що на мою думку, думку інших жителів ніхто не зважив.

Так, Кропивницький заснував театр корифеїв. Ось наш театр на честь нього і названий. У театрі це значуща людина, але щоб наше місто називати… не найкращий варіант.

e-max.it: your social media marketing partner