Курсанти «льотки» безкоштовно вчать усіх охочих надавати першу медичну допомогу

, Олена Сідорова

5565Курсанти Кіровоградської льотної академії, які одночасно є волонтерами обласної організації Товариства Червоного Хреста та громадської організації «Волонтерський рух першої допомоги» проводять при своєму виші безкоштовні курси першої медичної допомоги. Записатися на них може кожен охочий. Нині активісти випустили перших добровольців, наразі формують чергову групу бажаючих освоїти ази порятунку. Про те, навіщо вони витрачають свій особистий час і чому вирішили влаштувати такі курси – Віталій Зозуля і Максим Білоус розповіли «КП».

Курси безкоштовні

– Це 12-годинні курси долікарської допомоги для населення. Заняття проходять на базі льотної академії. Пройти навчання можуть усі охочі. Спочатку ми орієнтувалися на курсантів перших курсів, тепер до нас приєднуються люди різних професій – учителі, громадські активісти, журналісти, поліцейські; різних національностей – були афроамериканці, монголи, і різних релігій. Ми раді всім, – розповідає Віталій.

Інструктори і тренери працюють на голому ентузіазмі. Дві групи щодня, чотири години (а то й більше) заняття, і так упродовж тижня. Та навіть попри таке навантаження, хлопцям вистачає сил і енергії.

Курс розрахований таким чином, щоб максимально охопити методи порятунку людини до приїзду швидкої. Інструктори розповідають не лише теорію, а й учать практиці.

– Ми вчимо, як правильно підійти до постраждалого, здійснити первинний огляд, визначити, чи є ознаки життя, наприклад, чи піднімається грудна клітка (є дихання), оцінити ситуацію і швидко вирішити, як можна допомогти. Одночасно треба викликати «швидку» і почати гукати людей на допомогу, оскільки самотужки надавати допомогу вкрай складно. Також розповідаємо про принципи першої психологічної допомоги. Тобто людина, яка надає першу медичну допомогу, має і психологічно підтримувати постраждалого, – продовжує хлопець.

Після закінчення шести занять слухачам, які пропустили матеріал або ж не встигли його засвоїти, «докидають» ще кілька годин навчання. А далі – екзамен і можливість отримати сертифікат.

Ми моделюємо ситуації, максимально наближені до реальних

Хлопці пояснюють, аби підготувати учасників курсів до максимально реалістичних умов, намагаються змоделювати можливі ситуації.

– Заняття проходять, за відгуками, цікаво, – констатують Віталій і Максим. – Ми постійно намагаємося придумувати щось нове, якісь нові ситуації. До нас люди приходять мотивовані, які відкладають свої справи заради занять. Ми в свою чергу намагаємося весело і з жартами донести корисну інформацію. Так краще засвоюється матеріал. Наприкінці кожного уроку ми робимо стрес-тест: хтось із нас падає на підлогу, вдає якийсь напад. Учасники при цьому мають визначити, що сталося, швидко надати медичну допомогу і водночас заспокоїти.

З необхідного інвентарю – три манекени (немовля, підліток і доросла людина), джгути, бинти, кров і навіть «припарковані» в аудиторії автомобіль і літак.

 

5568

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Але зазвичай у надзвичайних ситуаціях під рукою немає спеціальних медичних засобів, тому ми ще й розповідаємо, що з підручних предметів можна використати для надання допомоги, наприклад, футболку, шорти, сорочку, штани, кепку і навіть гаманець чи мобільний телефон. У принципі, все необхідне людина носить завжди з собою, – уточнюють інструктори.

Також співрозмовники «КП» готують своїх учнів уміти визначати причину біди.

– Якщо поряд лежить велосипед, то зрозуміло, що людина з нього впала, вдарилася головою або пошкодила хребет, – пояснює Максим. – У цьому випадку треба її відтягти з проїжджої частини і покласти у зручне для неї положення. Якщо це сталося на річці, припускаємо, що людина могла отримати тепловий удар або вода могла потрапити в дихальні шляхи. Тоді перша допомога надається відповідно до такої ситуації.

При серцевих нападах інструктори радять викликати лікарів, не зволікаючи.

– Дуже поширена помилка при інфарктах – люди починають давати постраждалим таблетки, призначення яких не розуміють. Давати пігулки можна лише в тому випадку, якщо вони були при людині і вона сама попросила це зробити. Ми самі не будемо нишпорити по кишенях. Єдиний випадок, коли ми можемо це зробити, – при артеріальній кровотечі з ноги. Предмети з кишень – гаманець, телефон, гроші, ключі, банківські картки – просто заважатимуть надавати допомогу. Але слід пам’ятати ще такий момент – дістаючи особисті речі постраждалого треба показати їх «публіці» і відкласти в сторону. Це юридично захистить від імовірних у майбутньому звинувачень, – радять хлопці.

Треба вчитися мати сталеві нерви і холодний розум

Інструктори вчать не лише основам першої медичної та психологічної допомоги, а й виховують у своїх учнів стресостійкість та спокій за будь-яких умов.

– Кожна людина має бути готова до різних ситуацій, щоб не розгубитися, а одразу допомогти, бо кожна секунда може йти на рахунок. У всіх нас є родичі, у яких у будь-який момент може трапитися серцевий напад. Ми повинні знати, як можна допомогти, – кажуть Віталій і Максим, додаючи, що, на щастя, поки свої знання застосовували тільки при маленьких травмах – теплових ударах, порізах, серцевих нападах. Щоправда Максиму вже доводилося надавати допомогу реальним постраждалим.

– Це було під час аварії на вулиці Київській (коли п’яний мажор врізався в «Москвич», внаслідок чого загинув чоловік, а дитина ще довго боролася за життя – «КП»), – пригадує хлопець. – Тоді був на рибалці, почув сильний удар, одразу побіг туди. Коли я прийшов, люди вже почали надавати медичну допомогу постраждалим. Вони не розгубилися, дістали чоловіка з машини і поклали його правильно, на бік. В такому положенні він лежав до приїзду лікарів. Двох дівчаток дістали з машини, а хлопчика залишили в машині до приїзду «швидкої». В принципі, люди зробили все правильно, проте єдине – вони дали постраждалим воду. Цього робити не можна!

 

5569

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бонус – похід у морг

За успішну здачу екзаменів інструктори роблять усім бажаючим подарунок – похід у морг.

– Особисто ми були у морзі два тижні назад, але запах тримається досі, – каже Віталій. – Ми були здивовані, наскільки жінка-працівниця моргу спокійно працює з небіжчиками. Це дуже загартовує стресостійкість. У морзі люди переживають неймовірний стрес і таким чином посилюють своє психічне здоров’я. Перший раз – це шок! Його викликає і неприємний запах, і блювотні рефлекси. Коли людина відчує на собі такий стрес у морзі, то в майбутньому спокійніше реа­гуватиме на постраждалих на вулиці. Такий похід буде корисний будь-кому.

Після курсів люди стають більш чуйними до навколишніх

На Ковалівці я часто бачу людей, які, так сказати, «відпочивають» на землі, – ділиться Максим. – Але ж різні випадки бувають. Якщо в людини почнеться блювотний рефлекс, він може просто захлинутися. Тому його треба хоч покласти в правильне положення. Після того, як я пройшов ці курси, почав прислухатися, чи дихає та людина.

– Ми намагаємося переконати людей не проходити повз, не бути байдужими. Зараз багато людей черствих, яким немає діла до навколишніх. Після курсів люди стають більш чуйними. Не соромно підходити до «відпочиваючих» і питати, чи все добре. Кожен заслуговує на допомогу. Це не складно – підійти і спитати в людини: «Все гаразд?». Так, якщо людина спить на вулиці і фізично не може відповісти, тоді все зрозуміло. Але якщо людина не дихає, викликати «швидку» пальці не відпадуть. Був уже такий випадок, що ми викликали бригаду, – кажуть волонтери.

– Хочеться, звичайно, більше практики, але краще нехай вона буде в навчальному вигляді. Якщо буде можливість поїхати на схід, то наш волонтерський склад не відмовився б. Якщо АТОвці до нас прийдуть, то будемо також раді з ними поділитися знаннями. З вересня плануємо проводити заняття у навчальних закладах. Треба всім пам’ятати: чим більше ми матимемо знань, тим менше часу нам знадобиться­ на реагування, – наголошують хлопці.

 

Як потрапити на курси 

 

Аби потрапити на курси, треба попередньо заповнити коротку електронну форму за посиланням.


 
фото: Олена Карпенко та із соцмережі

e-max.it: your social media marketing partner