Жити на рівних: В обласному центрі люди з інвалідністю прийшли зі своїми проблемами під мерію

,

5772Жителі Кіровограда з інвалідністю провели під стінами мерії акцію «Доступність для всіх». Вони вимагали у влади звернути увагу на проблеми, з якими стикаються повсякчас – відсутність пандусів, неналежна робота «Соціального таксі», а також проблеми з доступом до громадських місць і владних установ.

У нас жодного разу не збирали людей з інвалідністю, щоб почути про їхні проблеми. Зараз для них недоступні транспорт, кафе, аптеки... Це ж дискримінація! Ми йдемо в Європу, але ж яка це демократія, якщо люди сидять у чотирьох стінах?! У першу чергу потрібен діалог! – мотивує акцію її організатор, голова громадської організації «Серце матері» Людмила Шукрута. – Ми хочемо, щоб наше місто було доступним і для людей на візках...

Кіровоградець Ігор Коротков прийшов на акцію підтримати друзів. Він – інвалід третьої групи з дитинства, пересувається за допомогою тростини.

– Ходити мені важко, я пересуваюся за допомогою тростини. Усі мої друзі, які беруть участь в акції, рухаються на візочках. Я прийшов їх підтримати. Адже теж хочу, щоб були пандуси, щоб кафе були доступними, а голов­ним чином – державні установи. Вони будувалися давно, тому не пристосовані для візочників. Але ж усі якось виходять із цієї ситуації. Я теж думаю, що у нас можна зробити безбар’єрне місто, – пояснює чоловік.

– Центр міста ще більш­менш. А поза ним – дуже тяжко! Немає необхідних спусків, пандусів. Недоступні магазини. Окрема тема – це аптеки, – нарікає мама хлопчика з інвалідністю Оксана Кулєвцова.

Влада міста тим часом радить активістам лобіювати свої інтереси по­бюрократичному – самотужки виходити на комісію міськради з охорони здоров’я і подавати свої пропозиції.

Самі ж посадовці вперто не бачать проблеми.

Тим часом організатори акції підготували чиновникам маршрути, якими найчастіше рухаються візочники, запропонувавши на собі відчути, як це жити у місті з бар’єрами. Однак, ані депутати, ані можновладці так і не наважилися сісти в інвалідний візок. 

 

5773

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фото: Олена Карпенко

e-max.it: your social media marketing partner