Я відкладав гроші на операцію онуку. Банк прогорів, тепер не знаю, що робити...

, КП

5830В обласному центрі майже два десятки вкладників «Михайлівського» у понеділок вийшли пікетувати регіональне відділення НБУ. Після того, як банк прогорів, люди оббивають пороги різних установ, аби повернути кревні. Однак минуло три місяці, а держава і досі не може нічого гарантувати. Сьогодні ошукані люди вирушають до столиці, аби вже там достукатися до посадовців. Попереджають, якщо акція буде безрезультатною, разом із вкладниками з інших міст перекриватимуть Хрещатик.

Ніхто не пояснює, чому так сталося.­ Коли я спілкувався з представником «Михайлівського» у Кіровограді, мені сказали, що все вирішує Фонд гарантування вкладів. Близько трьох місяців не можу забрати гроші, хоча у мене вже термін угод закінчився. Тоді мені гроші не віддали, а просто переоформили депозит. І сказали, що все вирішиться. Але за весь цей час жодної копійки не повернули, – скаржиться 64­річний Анатолій Івлєв.

Ледь не плачучи пенсіонер пояснює, гроші накопичував на операцію онуку.

– Шість років відкладав із кожної пенсії. Збирав онуку на операцію, він у мене інвалід. Як тепер бути – навіть не уявляю, – каже чоловік і додає, що Фонд гарантування вкладів мав би повернути кош­ти, однак і там повна тиша.

У складній ситуації опинилася і переселенка з Луганщини Алла Миргородська. Жінка планувала придбати квартиру. Нині ж ризикує залишитися безхатьком.

– Мені 70 років, я все життя пропрацювала і чесно заробила ці гроші. Збирала, щоб купити квартиру. Я переселенка з Луганська. У Кіровограді винаймаю житло. Вважаю, мене ошукали. Відділення банку закрите, Фонд гарантування вкладів не відповідає. Просто нахабно забрали гроші, – обурюється­ співрозмовниця «КП».

– Ми прийшли під стіни НБУ в Кіровограді, бо підо­зрюємо саме НБУ і Фонд гарантування вкладів у незаконних діях. НБУ з 2015 року видав постанову про проблемність «Михайлівського». Але це тримали в таємниці від вкладників. Звичайно, якби ми все знали, то свої гроші забрали б набагато раніше. До 23 травня банк видавав вклади і навіть затримок не було, – розповідає «КП» 54­річний Віктор Лисенко і додає, що поки ошукані вкладники влаштовують мирні акції. Однак, якщо не буде результатів, – вдадуться до більш радикальних заходів.

– Наразі наша вимога одна – повернути наші гроші. Але якщо нас і надалі не чутимуть, залишаємо за собою право на участь у загальнонаціональних акціях протесту, – наголошує чоловік.

Зокрема, кіровоградці планують приєднатися до акції в Києві, де вже мітингують інші вкладники з усієї країни.

– Ми вирушаємо на Київ. Сьогодні (22 серпня – «КП») частина ошуканих вже поїхала. Вони збираються ночувати під стінами Фонду гарантування вкладів. Раніше ми подавали до Фонду запити та звернення, щоб нам повернули вклади. Тим більше є висновок експертної комісії, що всі вклади дійсні й підлягають гарантуванню. Якщо нас не почують, перекриватимемо Хрещатик, підемо на Банкову, – попередила 64­річна Галина Перцева, у якої в банку було кілька тисяч доларів.

Тим часом у регіональному відділенні НБУ закиди на свою адресу спростовують і заявляють, що вирішення проблеми вкладників «Михайлівського» – компетенція виключно Фонду гарантування вкладів.
e-max.it: your social media marketing partner