Особливі учні: Чи готові школи забезпечити окремих дітей індивідуальним харчуванням?

, Олена Сідорова

6197Проблему індивідуального підходу до харчування дітей у навчальних закладах обласного центру підняла мама першокласниці Маші – Ксенія Ліснічук. Мала хворіє на целіакію – непереносимість білка. Тож харчуватися тим же, що їдять її однокласники, не може. В аналогічній ситуації і діти­алергіки, діабетики, а також учні із проблемами кишково­шлункового тракту. Утім, якщо для чиновників нагодувати школярів – це вже півбіди, а забезпечити безкоштовним харчуванням, бодай першачків і пільговиків, – це 100% її вирішення, то для батьків випробування тільки починаються.­ Як на проблему особливих вимог до меню учнів реагують у школах обласного центру – з’ясовувала «КП».

Цьогоріч моя донька Маша пішла в перший клас. Торік нам діагностували целіакію. Це означає, що її організм отруює білок, який міститься у деяких злакових культурах та їхніх похідних. Як наслідок, їсти те, що можуть дозволити собі інші дітки, вона не може. Їй необхідна особлива дієта. У гастроентеролога ми отримали довідку з рекомендацією безстрокової аглютенової дієти. Пішли з нею до школи, – ділиться з «КП» Ксенія.

Лікар навчального закладу заявила, що питання вирішити практично не можливо, однак після розмови з завучем усе з’ясувалося.

– Завуч нам повідомила, що зробить усе можливе, аби знаходити заміну згубним для Маші продуктам. Наступного дня навіть зателефонували зі школи з запитанням, чи можна доньці рис, бо картоплю їсти вона відмовляється…(До слова, після того рис давали їй три дні поспіль. На третій день він їй просто не ліз і виникла вже інша проблема). Але, все ж таки, я вдячна керівництву НВК за зусилля, – продовжує співрозмовниця «КП» і додає, коли Маша ходила до дитсадка, там ставилися з розумінням до її хвороби. – Так, їй одній готували гречку чи картоплю замість пшеничної каші, котлети замінювали на відварене м’ясо і так далі. Старшій медсестрі, яка розробляла збалансоване меню, і працівникам кухні доводилося робити додаткову роботу. Але вони старалися! Честь і хвала їм за це!

Описавши проблему у соцмережі, Ксенія підняла важливу для багатьох батьків проблему. Адже в обласному центрі є чимало дітей із діагнозами, які передбачають індивідуальний підхід до харчування.

Тим часом в управлінні освіти і науки Кіровоградської міськради «КП» запевнили, що дієтними столами діти, які цього потребують, забезпечені.

– У Кіровограді в дитячих садочках та школах щорічно десь до 600 дітей забезпечуються дієтичним харчуванням. Але ця цифра постійно змінюється, оскільки довідки видаються на різні періоди, наприклад, після перенесеного захворювання. Тобто є тимчасові, а є довгострокові. Щорічно на початку навчального року батьки приносять відповідні документи і в закладах складають списки. У садочках є журнали дієтичного харчування. Вартість харчування не змінюється, змінюються продукти. Меню збалансоване, – коментує «КП» начальник міського управління освіти Лариса Костенко.

Частіше за все для реалізації дієтичного харчування змінюється­ технологія приготування страв.

– У довідках лікар обов’язково зазначає номер стола, рекомендований дитині, – зазначає Костенко. – В основному це стіл №5, який передбачає дієтичне харчування. Тобто, якщо в меню буде котлета, її готуватимуть на пару. Деяким дітям не можна гречану кашу, деяким вівсяну. В такому випадку замінюється крупа. В одній зі шкіл у дітей алергія на курятину, їм страви готують з яловичиною. Дехто не може пити молоко. В садочках дітям не можна томат, тому при приготуванні борщу його не використовують. Тобто проблем немає. Звичайно, нарікання зав­жди бувають, але ми намагаємося всі питання вирішувати.

Нагадаємо, на харчування учнів початкових класів кіровоградських шкіл із міського бюджету додатково виділили більше мільйона гривень. З 1 вересня 2016 учні початкових класів харчуються на сім гривень у день.
e-max.it: your social media marketing partner