«АТОвці» заблокували рух маршрутки і викликали копів на водія

,

6333Інцидент, в епіцентрі якого знову опинилися учасники війни на сході і водій маршрутки, стався минулого тижня. І нікого б ситуація не здивувала, якби «злим героєм» був саме шофер транспортного засобу. Адже найчастіше саме водії маршруток кидаються на АТОвців, коли ті намагаються скористатися гарантованими державою пільгами на безкоштовний проїзд. Однак цього разу було все навпаки.

Біля наркодиспансеру зупинила маршрутку №6. Двоє хлопців (одразу помітила, що напідпитку) чекали, поки всі зайдуть у маршрутку, – розповідає журналіст «КП» Олена Сідорова. – Я зайшла попереду них, заплатила за проїзд. Далі один із цих хлопців дістав посвідчення, показав водію і сказав, що він УБД (учасник бойових дій – «КП»). Водій ще нічого не встиг відповісти, як цей хлопець почав на всю маршрутку кричати: «Та все, ти попав! Ти кого відмовляєшся везти? Мене? Та я з могили виліз!». Далі розгорнувся ледве не трилер: АТОвець змусив зупинити маршрутку, припаркуватися, наказав водієві вийти з неї і погрожував поліцією. Наряд патрульних саме був поряд. Ці АТОвці одразу покликали копів до маршрутки і стали розказувати, що водій спочатку не хотів зупиняти маршрутку, бо начебто вже знав, що вони за посвідченнями їхатимуть, потім запевняли, що відмовився їх везти безкоштовно, вимагав гроші і грубіянив. Тим часом інший АТОвець вже розминався, щоб бити водія...

– У той момент було дійсно страшно за кермувальника маршрутки, – продовжує Олена. – Він був переляканий, переживав і не знав, чи повірять йому патрульні, бо зазвичай неправі у таких ситуаціях водії. Що цікаво, з пасажирів ніхто не втрутився і не пояснив патрульним, що насправді ситуації, яку описують АТОвці, не було.

Єдиною, хто розповіла правду, стала журналіст «КП». Олена каже, більше того, пасажири чомусь вирішили, що ситуація була постановочною.

Коли ж патрульні запропонували АТОвцям написати заяву, ті спочатку погодилися, але потім відмовилися, пообіцявши поскаржитися на «гарячу лінію» і особисто перевізнику.

– Дії саме цих АТОвців я засуджую, оскільки, якщо дійсно був конфлікт і їх відмовилися везти, тоді чому вони втекли? – коментує інцидент учасник АТО, який служив у батальйоні «Донбас», представник громадської організації «Справедливість» Микола Нікітін. – Нехай би записали номер маршрутки, час події, прізвище водія, контакти свідків і звернулися до компетентних органів. А вони цього не зробили.

– Дійсно, між АТОвцями є різниця, – констатує військовий. – Ті, хто були на передовій, у бойових діях, вони під іншим кутом дивляться на життя і навряд чи привселюдно розповідатимуть, крізь що пройшли. Єдина фраза, яка може дуже зачепити будь­якого бійця, а особливо добровольця, це: «Я тебе туди не посилав!». Тоді навіть у тверезому стані можна не витримати, бо в тебе одразу перед очима постають кадри з війни, обличчя загиблих побратимів… Інші, які були на третій­четвертій лінії оборони, якраз і кричать найголосніше. Таких «героїв», які розказують (часто в стані алкогольного сп’яніння), де вони були і що бачили, особисто я доволі часто зустрічаю.

Тим часом АТОвці, конфлікти з водіями яких «КП» вже описувала на своїх сторінках, радять у таких ситуаціях сміливішими бути саме пасажирам.

– Пасажири впевнено можуть заявити про адміністративне правопорушення до поліції на таких дебоширів. Коли військовий вдається до таких дій – це неприпустимо, – наголошує Нікітін.

Натомість АТОвці, які дійсно постраждали від нападків водіїв, на автостанціях обласного центру і на залізничному вокзалі поширили пам’ятки з правилами поведінки для водіїв і пасажирів пільгових категорій.

Також, якщо є конфлікти, АТОвців і водіїв просять повідомляти на «гарячу лінію» громадської організації «Справедливість»: (096) 263­-29­-62 або (095) 023-­97­-82.

e-max.it: your social media marketing partner