ID-паспорти: дітям дають, дорослим – ні

,

6375Ще на початку року в обласному центрі з помпою вручили двом 16­-річним кіровоградцям ID­-картку і пообіцяли «пластик» усім охочим. Відтоді вперше новий документ отримали майже 2700 неповнолітніх, ще з півтисячі документів знаходиться на оформленні в міграційній службі. Утім, якщо підлітки можуть отримати ID-паспорт без проблем, то решта громадян, які хочуть замінити звичну синю книжечку на пластикову картку, поки цього зробити не можуть, не зважаючи на те, що Верховна рада дала їм таке право. Чому – цікавилася «КП».

Якщо паспорт зовсім «зносився»,­ в нього треба вклеїти нове фото, ви змінили прізвище, чи взагалі загубили документ – у такому випадку громадяни мають право отримати нове посвідчення особи. Зараз у міграційних службах видають таку ж саму синю книжечку. Хоча на вимогу ЄС Верховна рада прийняла закон, який гарантує, саме цим категоріям громадян заміни паперового паспорта на сучасну ID­-картку.

Закон набрав чинності з початку цього місяця, проте омріяного документа з дорослих досі ніхто навіть у руках не тримав. У підрозділах міграційної служби кажуть, Кабмін повинен прийняти підзаконні акти, якими, зокрема, визначить, скільки грошей брати за «пластик». Адже для тих, хто отримуватиме паспорт не вперше, – послуга буде платною.

У державній міграційній службі кажуть, відповідно до нового закону, отримання ID-­паспорта стане обов'язковим з 14 років, а не з 16-­ти, як зараз. Підліткам видаватимуть документ терміном на чотири роки – до настання повноліття. Решта громадян зможуть користуватися ID­карткою лише десять років, потім її треба замінювати.

– Поступова заміна паперових книжечок на ID-­паспорти – одна з вимог ЄС. Паспорти-­карти значно захищеніші, ніж паперові, зокрема, голограмами – їх неможливо підробити. Наприклад, не можна замінити фото справжнього власника на чуже, щоб потім за цим паспортом взяти кредит, продати чуже майно і навіть отримати закордонний паспорт. Міняти старий паспорт на новий не обов'язково, але плануємо за чотири­п'ять років провести повну заміну, – пояснили у відомстві.

Новий ID­-паспорт нагадує пластикові водійські права чи те саме пенсійне посвідчення. На його лицьовій стороні – цифрове фото власника, підпис, прізвище­ім’я­по­батькові, дата народження, стать, ідентифікаційний код або слово «відмова» поруч із кодом. У лівому верхньому куті розташований значок про наявність електронного чіпа. На чіпі дублюється вся зазначена на паспорті інформація. На зворотному боці – місце народження, відмітка про видачу закордонного паспорта, якщо він є, термін дії документа.

«КП» поцікавилася, коли жителі області зможуть замінити свої паспорти на ID­-картки.

– У Кіровоградській області, крім громадян, які отримують паспорт уперше, пластикові документи не видають поки більше нікому. У новому законі прописано, що плата за ID-­картку не може бути більше 10% мінімальної зарплати. Але Кабмін досі не затвердив цієї суми, тож наразі не відомо, скільки брати грошей за нову ID­-картку, – прокоментувало джерело в міграційній службі і додало, як тільки закон та інші регламентуючі документи зведуть воєдино й рішення про видачу пластикових паспортів стане реальним – жителів Кіровоградщини одразу поінформують.
e-max.it: your social media marketing partner