В обласному центрі вакцина АКДС все ще у дефіциті

, КП

6403Батьки малюків продовжують скаржитися на відсутність вакцини АКДС у Кіровограді. Кажуть, офіційно чиновники звітують, що препарат для щеплення надійшов, однак отримати необхідну ін’єкцію діти не можуть. Посадовці тим часом божаться, що такого бути не може!

– Зараз багато хто хворіє. Аби уникнути зараження вірусами, я не ходила з дитиною до лікарні, а подзвонила в амбулаторію на Жадова, аби дізнатися коли можна зробити щеплення АКДС – це п’ятикомпонентна комбінована вакцина проти дифтерії, правця та кашлюку. Але там мені повідомили, що вакцини АКДС немає взагалі, – скаржиться «КП» мама шестимісячної дівчинки і додає, що їй порекомендували звернутися в дитячу міську поліклініку №1. – Проте мене попередили, що на Шевченка АКДС харківського виробника немає. Є французька вакцина – шестикомпонентна. Але ж вона сильніша та небезпечна для маленьких діток. Тому, ми знову не зробили щеплення.

В управлінні охорони здоров’я Кіровоградської міськради запевняють: у міських лікарнях є всі необхідні вакцини, у тому числі й АКДС.

– Наскільки мені відомо, жодних проблем з вакцинами зараз немає і за офіційним розподілом у лікарнях препарати є. Нехай батьки, яким сказали, що вакцин немає, звернуться до мене і ми вирішимо це питання. Якщо хтось із медичних працівників там щось мудрує, то ми припинимо їх «мудрощі». Вакцини є, – заявила Оксана Макарук.

Очільник обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко також повідомив «КП», що у Кіровограді вакцина АКДС є і щеплення робляться за календарем.

– Начальник міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук, яка відповідає за міські лікувальні заклади, повідомила мені, що був лише один випадок, коли відмовили батькам у вакцинації дитини. Але причиною була не відсутність вакцини АКДС, а медичні проти показання, не можна було тоді дитинці робити щеплення. Ми у вересні отримали необхідну кількість вакцин, у тому числі й АКДС, область забезпечена препаратами, – наголосив посадовець.

Тим часом «КП» делегувала свого агента для перевірки інформації. Джерело підтвердило, що вакцини харківського виробництва дійсно немає – обіцяють, вона з’явиться наступного тижня. Натомість медики пропонують препарат індійського виробництва, однак батьки не погоджуються на нього, оскільки вважають небезпечним.
e-max.it: your social media marketing partner