Любіть себе, щоб не захворіти на рак

,

6599Рак молочної залози – одне з найпоширеніших жіночих захворювань. Уразити ця недуга може будь­-яку жінку, однак у одних ризик захворювання високий, а в інших – низький. Не позбавлені цього ризику і чоловіки. Проте понад 99% усіх пацієнтів із раком молочної залози – жінки. Як убезпечити себе від небажаної недуги і зменшити ризики захворювання, «КП» розповів заступник головного лікаря обласного онкодиспансеру Ігор Макарук.

– Серед факторів, що підвищують ризик захворювання, – вік понад 40 років, спадкова схильність, пізня менопауза, ранній початок місячних (до 12 років), пізні перші пологи після 30 років або їх відсутність, переривання вагітності, фіброзно-­кістозна мастопатія, ожиріння, куріння, – пояснює Ігор Макарук і наголошує, шанси на успішне лікування підвищуються при діагностуванні раку на ранній стадії. Але, як відомо, краще попередити розвиток хвороби, ніж потім її лікувати.

Заходи профілактики досить прості і посильні кожній людині, каже лікар.

– Скоротіть до мінімуму вживання алкогольних напоїв. Чим більше жінка вживає алкоголю, тим вищий ризик виникнення раку молочної залози. Дослідження показали, що вживання алкогольних напоїв збільшують ризик розвитку онкології на 21%. Уникайте стресових ситуацій. Стреси вбивають імунітет. Щосекунди в організмі людини утворюються мутантні клітини, здатні викликати злоякісну пухлину. Здоровий імунітет з ними бореться. Але стрес знижує захисні функції організму, що призводить до утворення ракових клітин, – пояснює онколог.

Серед інших порад, Ігор Макарук застерігає не засмагати топлес. Ультрафіолет проникає в залозисту тканину, стимулюючи ріст ракових клітин. Тому варто засмагати в купальнику, захищаючи груди від прямого попадання ультрафіолетових променів.

Уникайте механічного травмування грудей. Травма грудей може нагадати про себе навіть через кілька років. Не носіть тісний бюстгальтер. Він стягує груди і порушує кровообіг. Дайте грудям хоча б зрідка відпочивати – вдома можна обходитися без цього елементу одягу.

– Не забувайте про регулярний секс, – наголошує лікар. – Жінка, яка має потребу в близькості, але не має можливості її задовольнити, більше за інших схильна до утворення злоякісних пухлин у молочній залозі. Виною є статеві гормони, які не знаходять шлях «виходу» і «відіграються»­ на молочній залозі.

Попередити ракову пухлину може правильне харчування. Клітини в жіночому організмі сприйнятливі до дії вільних радикалів, що провокують утворення раку. Щоб не допустити цього, пийте більше зеленого чаю – він діє як антиоксидант. Намагайтеся щодня включати в свій раціон цибулю – вона містить флавоноїди, які знищують шкідливі радикали. Їжте моркву, вона знижує можливість утворення ракових пухлин завдяки фалкарінолу. Включіть у свій раціон більше помідорів і капусти, вони містять лікопін і холін – речовини, що нейтралізують вільні радикали.

– Жінкам після 35 років необхідно щороку проходити обстеження у мамолога, який допоможе виявити рак молочної залози на ранніх стадіях і почати своєчасне лікування, – каже співрозмовник «КП» і наголошує, кожна жінка має робити регулярне самообстеження. Ніхто не знає ваші груди краще, ніж ви. Огляд необхідно проводити щомісяця, вибравши час протягом тижня після закінчення місячних. При самообстеженні звертайте увагу на зміни форми грудей, ущільнення в молочній залозі, набряк, зміну форми соска, появу виділень із нього, постійні неприємні відчуття у грудях, збільшення лімфовузлів у пахвовій западині, лущення грудей.

При виявленні будь­-якого симптому треба негайно звернутися до лікаря, каже Ігор Макарук і зазначає, тривалість нормального життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях хвороби (так звана нульова, перша і максимум друга – а всіх стадій існує п’ять) і правильно проведеного лікування – понад 25 років. Тобто, прогноз захворювання залежить від того, наскільки своєчасно вдалося діагностувати хворобу.

– Хочу підкреслити, що рак грудей найчастіше з'являється у жінок із низькою самооцінкою. Любіть себе і уважніше ставтеся до свого здоров’я, – закликав лікар­-онколог.
e-max.it: your social media marketing partner