У школах обласного центру воші загризають дітей

, Олена Сідорова

6968У школах і дитячих садочках обласного центру дітей заїдають воші. Здавалося, ці бридкі паразити залишилися у далекому минулому і зникли з освітніх закладів, втім вони продовжують «захоплювати» голови дітлахів. До того ж, педикульоз, який раніше вважався захворюванням бідних і брудних, нині не щадить навіть благополучних. Посадовці про «вошиву» ситуацію говорять тихо, а батькам доводиться боротися з нею самотужки.

Із тим, що дитина принесла додому небажаних паразитів, стикнулася мама учениці третього класу Дар’ї. Жінка зголосилася розповісти «КП» свою історію на умовах анонімності.

– Помітила випадково місяців два тому, – каже Тетяна (ім’я змінено, – «КП»). – Я постійно перевіряла їй голову, щоп’ятниці. А це посеред тижня помітила ворушіння на лобі. Перевірила – воші! У мене був переляк, почалася істерика. Стали думати, як їх вивести. З’ясувалося, це не так просто. Шукала методи в інтернеті, ефективні засоби коштували від двох сотень гривень. Але ми таки витратилися, обробили голову. Через те, що цей спрей був дуже маслянистим, довелося кілька разів мити волосся. Це був жах!

Жінка каже, паразитів вдалося знищити швидко, бо помітили одразу і не затягували з виведенням.

– У класі після кожних канікул перевіряють у всіх голови, – додає Тетяна. – Враховуючи те, що на майданчику дочка не гралася, єдиний варіант, де могла підхопити, – школа. Я зателефонувала вчительці, сказала, що в доньки педикульоз і попросила перевірити інших дітей. Сама ж тепер перевіряю голову дитини щодня. Наша ситуа­ція обійшлася без жертв – волосся не відрізали. Проте вивести зараз вошей – дороге задоволення: і нерви згорають, і гроші.

В обласному лабораторному центрі зауважують, цього року вже зафіксували 367 випадків зараження педикульозом. Торік – понад півтисячі. Перевищення середнього обласного показника відмічалося у кількох районах – Вільшанському, Компаніївському, Олександрівському, Новгородківському та Кіровоградському.

Найбільш вразливими були діти до 17 років – 290 випадків (79%). Серед них переважали школярі в період навчання. Пік ураженості припадав на січень, квітень та вересень.

– На жаль, були випадки завезення педикульозу в обласні лікувальні заклади з Добровеличківського, Новгородківського, Новоархангельського, Компаніївського, Кіровоградського, Новомиргородського, Маловисківського районів. Окрім цього, відмічались поодинокі випадки поширення за межі області у Дніпропетровську та Львівську області з Кіровограда та Олександрії, – додають в лабораторному центрі.

Як зазначають санепідеміологи, воші переходять тільки від людини до людини. Ці паразити переносять збудники особливо небезпечних інфекцій – висипного тифу, волинської гарячки та зворотного тифу, а тому профілактика педикульозу та боротьба з ним має велике значення.

Зараження відбувається при торканні голів (волосся, особливо довгого) або через особисті речі, якими користується людина (шапка, шарф, спільні рушники, гребінці та інше).

Переважно зараження дітей пов’язане з тим, що вони тісно контактують між собою у школах і садочках, обмінюються особистими речами, одягом, не думають про особисту гігієну, а також через те, що батьки не приділяють багато уваги профілактиці педикульозу.

– У дітей дошкільного та молодшого шкільного віку волосся потрібно оглядати щодня, звертаючи особливу увагу на скроні, тім’я, потилицю, – каже завідувач відділення дезінфектології обласного лабораторного центру Надія Кузнєцова. – У дітей більш старшого віку волосся треба оглядати щотижня, при цьому світле волосся­ потребує ретельнішого огляду. Після того, як знайшли воші або гниди, треба якомога швидше почати обробку специфічними засобами – вони продаються в аптеці. Варто чітко дотримуватися інструкції. Якщо батьки бояться токсичних речовин, маленьким дітям можна просто вичісувати паразитів густим гребінцем. Опісля – обробити одяг.

Кузнєцова також додає, що не менш важливою є і профілактика педикульозу. Потрібно регулярно митися – не рідше 1­2 рази на тиждень, одночасно змінювати натільну і постільну білизни, регулярно підстригатися, прати постіль при високій температурі, прасувати одяг (особливо шви), користуватися­ лише індивідуальними рушниками, гребінцями, шапками, а також систематично чистити верхній одяг.

Існують і народні засоби боротьби з вошами. Батьки з досвідом уже знають, аби вберегти дитину від чергового заселення «квартирантів», дос­татньо регулярно змащувати за вушками ефірною олією. Для цього згодиться олійка лаванди чи розмарину.
e-max.it: your social media marketing partner