Жителі Долинської залишилися без води. Півміста страждає, бо мер не може домовитися з керівником водоканалу

,

6973Відучора з шостої ранку частина жителів Долинської залишилися без води. Долинський міськводоканал призупинив водопостачання жителям приватного сектору. Води не буде доти, доки міська влада не вирішить, що робити з тарифами і з підприємством, повідомив «КП» його керівник Микола Черкун.

Долинський міський водоканал – приватне підприємство. Воно забезпечує водою так звану стару частину міста. Іншу – обслуговує гірничо­збагачувальний комбінат. Свого часу міська рада передала водоканал в оренду і досі із водопостачанням проблем не було. Аж поки керівник водоканалу не почав рахувати збитки і вимагати від мерії їх відшкодування.

– Собівартість постачання води набагато вища, ніж затверджений тариф. Шість років ми забезпечували долинчан водою фактично собі на збиток. За цей час у нас накопичилося 2 мільйони 700 тисяч збитків, – пояснює Черкун і додає, кілька років тому Долинську занес­ли до державної програми «Питна вода». Якби її реалізували, місто отримувало б воду по 7 гривень за кубічний метр. Але влада змінилася,­ взяла інший курс і про програму підтримки розвитку місцевих водоканалів усі забули. Сьогодні долинчани сплачуть за куб води майже дев’ять гривень, а її собівартість обходиться підприємству аж у 54 гривні!

Я неодноразово звертався до очільниці міста, аби знайти компромісне вирішення проблеми. Пропонував закласти в бюджеті кошти на відшкодування різниці в тарифах, аби не зростала вартість води для населення. Однак, на мою пропозицію міська влада не зважала і я вимушений був попередити про здорожчання пос­луги. Але й тоді мене не почули. Я вже навіть пропонував міському голові повернути в комунальну власність водомережу з усіма документами, але й на це вони не згодні. Три місяці листування не дали жодного результату, тому ми вимушені піти на крайній крок – відключити воду споживачам.

Коли водопостачання відновиться, керівник водоканалу каже, залежатиме тільки від рішення влади.

– У міськраді створили спеціальну комісію і хочуть створити нове водопостачальне підприємство, аби почати все з чистого аркуша, – продовжує очільник Долинського водоканалу.

Тим часом «КП» упродовж кількох днів намагалася зв’язатися з мером Долинської Вірою Тернавською, аби почути її державницьку позицію. Однак часу на коментар у неї не знайшлося, відповідь передала через секретаря.

– У Віри Василівни нарада, але вона передала, що всю інформацію про ситуацію з водопостачанням читайте на сайті міської ради, а крім того, з водоканалом договір укладено до 2018 року… – відрізала телефоном помічниця Тернавської.

Натомість долинчани пояснюють «КП», стали заручниками політичних ігрищ мера.

– Відколи Черкун взявся забезпечувати нас водою, ми забули, що таке пориви труб, що таке перебої, жодних проблем не виникало, аж до сьогодні, – коментує тамтешній житель.

Коли Віра Тернавська («Батьківщина») йшла на вибори, обіцяла забезпечити містян питною водою. А коли стала міським головою, жодної копійки підприємству у міському бюджеті не передбачено.

– Виходить приватний підприємець повинен власним коштом забезпечувати виконання передвиборчої програми Тернавської?! – дивуються люди і додають, що стали заручниками невиправданих амбіцій міського голови.

 

e-max.it: your social media marketing partner