В області на ВІЛ/СНІД обстежили п’ять тисяч жителів

,

6974Згідно з офіційними даними, цьогоріч на Кіровоградщині п’ять тисяч осіб обстежили на ВІЛ/СНІД. У півсотні з них діагностували вірус.

Лікар-­інфекціоніст поліклінічного відділення №5 Людмила Корінна каже, кабінет «Довіра», де можна анонімно перевіритися на ВІЛ, працює в Кіровограді вже три роки.

– Цьогоріч ми обстежили сто осіб, із них – чотири позитивних. Процедура безкоштовна. Наше завдання зупинити епідемію, – наголошує Корінна.

У випадку, якщо пацієнт отримав позитивний результат, зобов’язаний пройти подальше обстеження. Для цього слід звернутися до обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом.

– Лікарі­-інфекціоністи намагаються якнайшвидше обстежити пацієнта, щоб знати, чи потрібно призначати антиретровірусну терапію, – зауважує лікар-­епідеміолог центру Ірина Луняченко. – Це дослідження проводиться в нашій лабораторії діагностики. Після отриманого результату лікар рекомендує, як діяти далі.

Окрім медзакладів, пацієнтами з ВІЛ опікуються­ й громадські організації. Соціальні робітники регіонального відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ протягом одинадцяти років здійснюють супровід ВІЛ­-позитивних. Втім, кажуть активісти, самотужки боротися з бідою складно.

– Ми звертаємося з проханням до міської влади забезпечити співфінансування патронажу та соціального супроводу клієнтів організації, роботу центру денного перебування для дітей, яких торкнулася епідемія ВІЛ. В умовах часткового скорочення фінансування Глобального фонду боротьби зі СНІДом неурядові організації не зможуть забезпечити це самостійно, – зазначає голова правління обласного відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ Олександр Александров і закликає владу підписати меморандум про співпрацю.

 

e-max.it: your social media marketing partner