Нова методика сплати за тепло «по середньому» жителів області не стосується

,

7003Урядовці прийняли рішення про нарахування оплати за центральне опалення для жителів будинків без лічильників, виходячи з середнього споживання будинків, які обладнані приладами обліку. Це, мовляв, робиться, аби комунальні платежі були справедливими. Проте жителям області таке щастя не світить, розповіла «КП» начальник планового відділу кіровоградського комунального підприємства «Теплоенергетик» Марія Геращенко.

– Рішення уряду стосується тих міст і населених пунктів, де більша половина житлових будинків оснащені приладами обліку. В обласному центрі, наприклад, лічильники тепла встановлені лише у 27% будинків. З огляду на це, у Кіровограді тариф нараховуватиметься так, як і раніше, – пояснила Геращенко.

Разом із тим вона зауважила, що хоч і є постанова Кабміну, яка передбачає оснащення житлових будинків приладами обліку у 2017 році, коштів на її реалізацію наразі немає.

– Звичайно будемо це робити, але поки коштів на встановлення теплових лічильників немає. У чинному тарифі на тепло не врахована інвестиційна складова, тому у підприємства на це немає власного ресурсу. Кошти на лічильники треба або виділяти з бюджету, або закладати в тариф, – підкреслила фахівець.

Будинків, обладнаних приладами обліку тепла у Кіровограді було б більше, якби кілька років тому деякі мешканці від них не відмовилися. До такого кроку їх підштовхнули ті ж теплопостачальні підприємства.

– Кілька років тому всі мешканці будинку по вулиці Яновського зібрали гроші і встановили тепловий лічильник. Вигоди побачили відразу, бо за тепло взимку платили майже удвічі менше, ніж сусіди, в будинках яких лічильника не було, – пригадує кіровоградка Світлана. – Але потім керівництво теплопостачального підприємства побачило, що отримують менші суми платежів за приладами обліку і встановили диференційований тариф – мешканці будинків без приладів обліку платили фіксований тариф, а для тих будинків, де були лічильники, тариф встановили удвічі більший. Тож ми подивилися, що з лічильником нам доводилося платити за тепло удвічі дорожче, ніж без лічильника, і його демонтували. Куди він подівся, не відомо.

Жінка додає, зараз мешканці будинку, які гріються централізованим опаленням, шкодують за приладом обліку, але збирати кошти на новий не будуть. Кажуть, сьогодні для них ця сума не підйомна.

А тим часом тариф за тепло для кіровоградців помітно відмінний у будинках, обладнаних приладами обліку, і де їх немає. Суми подекуди різняться удвічі.

 

e-max.it: your social media marketing partner