У Кіровограді «Білі леви» стали на сторожі моралі

, КП

7042В обласному центрі вже п’ять років діє організація «Білі леви», яка викриває сексуальних збоченців, зокрема, педофілів. Активісти організації Андрій та Максим (справжні імена хлопці не називають) кажуть, ставлять за мету очистити місто від негідників. Яким чином вони це роблять, хлопці розповіли «КП».

– У соціальних мережах ми створюємо сторінки під вигаданими іменами дітей і чекаємо, поки збоченці нам напишуть. Зазвичай дитині пропонують зустріч. Спершу намагаємося відмовити нахабі, мовляв, дитина неповнолітня. Тоді надходять пропозиції подарунків, дорогих телефонів тощо. Коли ж відмовити негіднику не вдається, погоджуємося на зустріч, – розповідає учасник організації «Білі леви» Максим.

Хлопці кажуть, ловлять збоченця на живця. З ними працюють підлітки, які погодилися допомагати у цій справі. Аби не допустити непоправного, хлопці беруть ситуацію у свої руки і затримують зловмисника. Кажуть, одразу намагаються викрити його злі наміри і пояснити, що так вчиняти негоже. Якщо ж той чинить спротив, то вдаються й до більш жорстких методів впливу. Все це знімають на відео і викладають у соцмережі.

– Ми намагаємося у першу чергу поговорити з людиною. Звісно він заперечує, але у нас є докази – переписка, слова дітей. Ми не б’ємо сторонніх людей, безхатьків чи ще когось. Навпаки, ми їм допомагаємо. Наша мета – виявити педофіла, – розповідає один із «Білих левів» Андрій і додає, якщо затриманий зізнався, що має збочення, і розкаявся, до нього не застосовують силу і не оприлюднюють відео.

Якщо ж зловмисник не вперше попався на гачок, то покарання та оприлюднення відео йому не уникнути.

Співрозмовники «КП» переконують, на цьому вони не зупиняються. Кажуть, їхня мета – не адреналін чи бійка.

– Ми хочемо поговорити і переконати, що так чинити не можна. Б’ємо, коли вже не вперше на нашу вудочку потрапляють, – зізнається Максим.

Хлопці кажуть, хотіли співпрацювати з правоохоронцями, але ті поки їм відмовляють.

– З нашого боку були пропозиції про співпрацю. Але поліція чекає на факт вчинення злочину і тільки потім починає діяти. А ми цей злочин хочемо упередити, – кажуть активісти і додають, їх самих кілька разів хотіли затримати правоохоронці.

Хлопці задоволені результатами своєї роботи і збираються таким чином виявляти ще й наркодилерів та інших правопорушників.

Вони зізнаються, вважають свої дії правильними, бо, на їхній погляд, очищають місто від негідників і оберігають дітей від небезпеки.

– Мої батьки вважають, що я правильно роблю, – каже Андрій.

– Нам би не хотілося, щоб з нашими майбутніми дітьми чи з іншими трапилося щось погане, тому й займаємося цим, – пояснює Максим. – Звичайно, батьки намагалися мене відмовити багато разів. Такі розмови й до цього часу тривають.

Хлопці розуміють, що й самі не завжди вчиняють правомірно. На цьому наголошує і адвокат Ангеліна Дудник.

– Треба відрізняти мораль від закону. Хлопці розповідають, можуть нанести тілесні ушкодження, щоб негідник краще зрозумів свою провину, але при цьому вони й самі виходять за межі правового поля. Вони мають розуміти, що також мусять відповідати за вчинене перед законом, – наголосила адвокат.

 

e-max.it: your social media marketing partner