«Він почав скавчати, наче хтозна, що йому зробили. Толком його навіть ніхто не бив…»

, КП

7234Ця історія сталася тиждень тому. Її розповіли «КП» небайдужі кіровоградці, які стали свідками, як копи кийком побили собаку­безхатька, бо той нібито гавкав і кидався у під’їзді на чоловіка. Нині тварину забрали з вулиці. Кажуть, після пережитого пес дуже наляканий і всього жахається. А ще люди, які опікуються ним, переживають, аби чотирилапого улюбленця взагалі не вбили!

– У нас у під’їзді цей пес живе приблизно три роки. Ми виходили його, годуємо... Мешканці поставили йому крісло. Він охороняє під’їзд від наркоманів, бомжів... Але знайшовся «доброзичливець», якому той не до вподоби. Мовляв, собака гавкає та кидається на нього. Він і викликав поліцію. Але засмутив не так факт виклику, як самі поліцейські – здоровило вдарив пса кийком по лапах. Я вискочила на скигління собаки... Сусіди розповіли, копи його вдарили та заявили, що складуть акт на вбивство, бо вони мають повноваження вбивати бездомних собак, – розповідає «КП» жінка­свідок.

Про собаку, якого називають Дружок або Вовчок, розповідає охоче. Каже, він добрий і спокійний. Відчуває людей.

– Притулиться мордою, навіть якщо незнайома людина йому просто посміхнеться. Дружок не агресивний. Буває, гавкає на незнайомців чи тих, хто його лякає або проявляє агресію, – продов­жує жінка.

У патрульній поліції Кіровограда спочатку взагалі заперечували факт виїзду копів на такий виклик, але після наполягання «КП», таки визнали – було, втім собаку ніхто не бив.

– Дійсно, факт виклику був. Собака напала на поліцейських і на чоловіка, який їх викликав. Щоб захиститися, вони застосували спецзасіб. Патрульні пояснили, що пес не пускав до квартири чоловіка та ніс загрозу життю, – прокоментувала «КП» речник патрульної поліції Кіровограда Наталія Трішина.

Тим часом «КП» вдалося поспілкуватися з одним із патрульних. Однак той постійно плутався – то тварину не били, то вдарив напарник...

– Ми приїхали на виклик. Чоловік, який уже третій місяць доглядає за тіткою, не може потрапити у будинок, бо його не пускає собака. Дійсно так і було – коли приїхали, він почав на нас гавкати, вишкіряти зуби... На голосові команди не реагував. Ми почали бити, не могли зайти у під’їзд – пес на нас кидався… – розповідає свою плутану версію патрульний. – Узагалі, будь­яка людина може заходити у будинок. Це громадське місце. А там не зрозуміло – собака без ошийника, без щеплень, без нічого... Згідно зі статтею 45, ми маємо право застосувати спецзасіб. Закону ми не порушували... Один раз зачепили, бо кинувся. Він почав скавчати, наче хтозна, що йому зробили. Толком його ніхто навіть не бив. Не знаю, як пояснити, як зачепили його. Ніхто не замахувався. Просто пес кинувся на інспектора, він відкинув тварину палкою. Попав по лапі, трохи вище. Він поскавчав і все нормально, потім почав знову бігати, гавкати. Особисто я нікого не бив, бив мій напарник… Я не казав, що били. Вдарив, а не бив – це різні речі… Добре, не напарник вдарив, а я. Помилився у своїх словах – я вдарив.

Нині Дружок­Вовчик на перетримці. Тимчасові опікуни собаки кажуть, він дуже наляканий. Мешканці будинку не приховують здивування поведінкою поліцейських і кажуть, ще жодного разу ніхто не скаржився на поведінку пса.

– Цей песик кілька років у нас жив. Прибився зовсім слабеньким, худеньким. Ми його тут виходили. Всі його люблять. За весь час не було жодної скарги. А це ж не день­два, не тиждень, а два­три роки! Коли почули скигління собаки, всі, хто був удома, вибігли захищати його. Був би поганий пес – ніхто б не вийшов. Раніше у нашому під’їзді досить часто були й наркомани, й п’яниці, була проблема з «пісяючими хлопчиками»... Заходиш, а тебе зустрічає наркоман зі шприцем… Завдяки собаці, усі ці люди перестали ходити у під’їзд. Він гавкав на них, проганяв. Тепер сходи чисті, – хвалиться ще одна співрозмовниця «КП» Анастасія.

 

e-max.it: your social media marketing partner