Підсумки-2016

,

39922016-му залишився один день і він навіки стане історією. Для когось щасливою, для когось трагічною… Хтось радітиме, що цей непростий час нарешті позаду, а хтось сумуватиме за ним. Та, як би там не було, кожного із нас цей рік зробив сильнішим – пережили брехню й чергові обіцянки влади, пережили ріст тарифів і цін, пережили девальвацію гривні… І весь цей час «КП» не тільки тримала руку на пульсі, а й переживала, уболівала, діяла…
Яким був рік Мавпи – у резюме журналістів.

 


Не дай Боже пережити знову!

Рік, що минає, запам’ятається жителям області з­поміж іншого ще й чималою кількістю надзвичайних випадків. В обласному центрі обвалився будинок, двічі за рік там же прогриміли вибухи, на дорогах Кіровоградщини сталося сотні аварій, подекуди з дуже трагічними наслідками… «КП» систематизувала усі ці епізоди – нехай у новому році їх буде якомога менше!

Африканська чума
Перший спалах африканської чуми свиней у 2016­му зафіксували в Олександрійському районі. Ветеринари припускали, тварини могли заразитися африканською чумою внаслідок вживання необробленого фуражу кукурудзи. Тоді знищили майже три десятки свиней.
Уже за півроку у серпні спалахи африканської чуми свиней зафіксували на території Онуфріївського  та Маловисківського районів. Аби локалізувати та ліквідувати подальші спалахи хвороби, там вирізали майже три сотні тварин.
Однак нещодавно, 17 грудня, на території Деріївського приписного мисливського господарства поблизу сіл Деріївка та Млинок Онуфрїївського району знайшли тіла диких кабанів, які загинули від африканської чуми свиней. Карантин не оголошували.

Вибухи у Кіровограді
Наприкінці березня на площі Богдана Хмельницького у Кіровограді прогримів вибух. Саморобний пристрій, начинений залізними кульками, поранив людину. Згодом джерела у правоохоронних органах повідомили, що то були бандитські розбірки.
Ще один вибух пролунав в обласному центрі у квітні – біля магазину «Тачки». Тоді правоохоронці знайшли залишки піротехнічного виробу.
У червні знову кіровоградці здригнулися від новини про вибух. По вулиці Вокзальній біля міськвідділу поліції підірвав себе військовослужбовець третього окремого полку спецпризначення 39­річний Сергій Павлюченко. Основна версія, яку розглядала поліція, – самогубство.
У жовтні в обласному центрі вибух стався на території військової частини В2336 – рвонула «лимонка». Постраждало троє військових, ще один – загинув.
А в листопаді біля сільради у Ганнівці Петрівського району підірвав себе 19­річний юнак.
Результати розслідувань не повідомлялися.

Масштабна ДТП
Наприкінці липня на території Благовіщенського району через задимлення ділянки дороги від спалювання стерні на полях зіштовхнулося дев’ять автівок. На момент аварії загинуло троє осіб. Ще дев’ятеро отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Згодом медики повідомили про ще три смерті.
Постраждали від серйозної аварії і вихованці колективів із обласного ДЮЦу – театру­студії «Маска» та ансамблю бандуристів «Орія», які їхали на захід у Дніпро. Автобус із 34 дітьми та 15 дорослими злетів у кювет. Внаслідок ДТП діти зазнали незначних ушкоджень. А от керівник гуртка «Маска» Надія Фільченкова отримала серйозні травми. Нині розслідування аварії триває.

Обвал будинку
Наприкінці листопада в обласному центрі серед ночі обвалився трикімнатний одноповерховий будинок. Єдина його мешканка, відчувши тріск стіни, вискочила на вулицю і, завдячуючи цьому, вберегла своє життя. За фактом обвалу правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Трясло двічі
Упродовж року, що минає, Кіровоградщина двічі відчула, як трясло землю. Перший випадок трапився у вересні, другий – проти ночі 28 грудня.
Фахівці пояснюють, наші землетруси – наслідок активізації зони Вранча. На щастя, ніхто не постраждав – відбулися незначним переляком.
 

Резонанс і дисонанс: найгучніші справи року

2016­-й відзначився і гучними кримінальними новинами та дов­гими судовими тяганинами у резонансних справах. У судових залах журналісти «КП» провели десятки годин, аби тримати в курсі читача про найцікавіші деталі справ.
 
Упіймали маніяків
На початку квітня Кіровоград ошелешила новина – 39­річний Сергій Шипулін жорстоко вбив свою восьмирічну похресницю, а потім розчленував дитину в гаражі, бо вважав себе сатаністом, який уклав угоду з дияволом. Він заманив дівчинку у гараж і вдарив ножем по шиї. Потім розчленував тіло і розклав по пакетах. Під час обшуку в рюкзаку підозрюваного правоохронці знайшли блокнот з іменами наступних жертв. Першою в цьому списку була Софійка. За тиждень після обрання нелюду міри запобіжного заходу він помер у СІЗО. Офіційна версія – серцевий напад.
Здали нерви і в 44­­річного Ігоря Липовенка з Голованівська – після убивства сокирою чотирьох осіб, у тому числі свого шестимісячного онука та невістки, той повісився у СІЗО.
Ще одного маніяка поліція упіймала в Олександрії. Той близько чотирьох місяців кошмарив усе місто. 46­річний колишній зек убив 13­річного Станіслава Бойка та 21­річну Дар’ю Озарко. За неофіційною інформацією, маніяк приносив дітей у жертву. В його речах знайшли календар, де він помічав певні дати – християнські або язичницькі свята. Дні в календарі співпадали з датами вбивств.

Суддя проти патрульних
Резонансне затримання патрульними поліцейськими Кіровограда судді Кіровського районного суду міста Кіровограда Олексія Галагана, про яке «КП» дізналася найперша і почала своє розслідування, сталося 25 липня близько опівночі.
Довгий час деталі тої ночі приховували від журналістів усі – і керівництво патрульної поліції, і сам затриманий. Втім через публікацію «КП» справа набула всеукраїнського розголосу. Розгляд адміністративної справи тривав два місяці. Спочатку суд визнав Галагана винним у нетверезому кермуванні і злісній непокорі, а пізніше апеляційний суд зняв із нього всі звинувачення. Натомість розгляд кримінальної справи щодо ймовірного перевищення патрульними службових повноважень у ході затримання досі не розпочався.

Олександрійські шкуродери
На початку квітня четверо студентів жорстоко познущалися над собакою, якого взяли у волонтерів. Першокурсники, майбутні лікарі ветеринарної медицини спочатку втопили цуценя в пакеті з водою, а потім під наглядом викладача його розчленували. Усе це зняли на відео і виклали в мережу. Резонансний випадок насилля над твариною викликав бурхливу реакцію як у захисників тварин, так і в громадськості.
Правоохоронці не знайшли в злочині ознак кримінального порушення. Студенти понесли лише адміністративне покарання.

Вкрали півтора мільйона
У грудні в обласному центрі у працівника магазину невідомі вкрали майже півтора мільйона гривень прямо під стінами банку.
Згідно з інформацією, молодий чоловік під’їхав до фінустанови на Набережній і не встиг вийти з машини, як хтось його гепнув по голові й забрав із заднього сидіння машини сумку з грішми. За даними джерел, у ній було без 45 тисяч півтора мільйона гривень!
А у квітні в пенсіонерки із Гайворона вкрали сумку з 250 тисячами гривень на тамтешньому ринку. 18­річного грабіжника спіймали.

Діамантові грабіжники
У середині липня в Олександрії озброєна автоматами Калашникова та в балаклавах банда, переодягнена у форму поліцейських, за одну хвилину пограбувала ювелірний салон «Ларец». Менш як за півгодини за аналогічним сценарієм банда напала на ювелірний магазин «Рубін» у Знам’янці. Сума завданих збитків власникам салонів – по десять мільйонів гривень. Оголошений в області план перехоплення результатів не дав.
А наприкінці жовтня за таким же планом пограбували ще два ювелірні магазини – «Аметрин» та «Діамант» у Світловодську. Під час одного з нападів банда поранила охоронця.



Рік виживання і мітингів

Тисячі жителів Кіровоградщини, не бачачи іншого виходу, змушені були виходити на мітинги, а то й перекривати дороги. Боролися за свої права АТОвці, правоохоронці­пенсіонери, селяни, воюючи проти рейдерів, жителі обласного центру – проти перейменування.

Стоп Кропивницький
Перейменування Кіровограда на Кропивницький люди порівнюють із плювком в обличчя. Кажуть, такою влада бачить «свою демократію». Десятки разів у середмісті обласного центру, у столиці кіровоградці вимагали почути їхню думку. Однак віз і нині там. Єдина надія, зізнаються містяни, на суд, де нині розглядається півтора десятка позовів про незаконність рішення парламенту.

Землю – АТОвцям
Боронити своє право на землю військові з усієї області збиралися у Кіровограді неодноразово. Вони мітингували під стінами облдержадміністрації, ставили на центральній площі намети і перекривали головну вулицю поки обласний Держгеокадастр не почав видавати гарантовані законом акти на землю.

Банки­-кидали
Після того, як банки один за одним заявляли про свою неспроможність, а люди втрачали заощадження, останнім не було іншого виходу як іти й мітингувати. Спочатку у рідних містах, потім – у Києві. Тисячні акції протесту зрештою завершилися запевненням Глави держави, що гроші людям повернуть.

Поверніть соцпакет
Міліціонери у відставці, ліквідатори, студенти, медики, енергетики раз­у­разу збиралися на акції протесту, вимагаючи належних соціальних гарантій. Мітинги проводилися як перед стінами облдержадміністрації, так і в столиці.

Рейдерські атаки
Від рейдерських атак цьогоріч боронилися жителі Маловисківського і Вільшанського районів. І там, і там люди заявляли про захоплення сільськогосподарських підприємств.
Злинчани навіть погрожували перекрити залізницю, якщо влада на втрутиться у проблему. А в селі Добре люди барикадувалися. Чим закінчилася історія у Вільшанському районі – не відомо, а от жителі Злинки Маловисківського через суди таки змогли довести незаконність рейдерської оборудки.

 

 

Хепі-ендів забагато не буває

Цей рік, хоч і видався важким – як морально, так і в матеріальному плані, тим не менш, журналістам «КП» вдавалося знаходити щасливі моменти. Газета писала і про досягнення кіровоградців у світі, і про таланти тих, хто живе зовсім поруч, про яскраві подорожі, про героїчні вчинки і хепі­енди… Кожна така історія надихала і давала сили триматися на плаву. Жителі Кіровоградщини раз за разом доводили, що варті того, аби ними пишалися. Сьогодні, у переддень Нового року, саме час згадати такі епізоди.

Кращі вчителі
Учитель англійської мови гімназії імені Шевченка в обласному центрі Ганна Дудіч дала привід пишатися її здобутками не лише своїм вихованцям і колегам, а й усій Україні – вона стала фіналістом всесвітньoгo конкурсу Global Teacher Prize, потрапивши до топ­50 кращих учителів планети!
А от її колега Оксана Курлова з Первозванівки Кіровоградського району – єдина з сільських учителів математики увійшла до фіналу всеукраїнського конкурсу «Учитель року» та зайняла п’яте місце, отримала індивідуальну відзнаку за кращий майстер­клас і ведення блогу. Окрім викладання точної науки, у школі вона створила спортивно­естрадний гурток та ініціювала відкриття краєзнавчої музейної кімнати.

Наші паралімпійці
Спортсмени­паралімпійці з Кіровоградщини гідно представили Україну на Паралімпійських іграх у Ріо­де­Жанейро. Зокрема, Євген Зінов’єв у складі футбольної команди здобув золоту медаль. Плавчиня Ольга Свідерська виборола дві бронзові та одну срібну медаль. Андрій Деревінський здобув дві бронзові медалі також із плавання. Легкоатлетка Анастасія Мисник посіла друге місце.

Закохані серця
Наприкінці весни у Помічній Добровеличківського району 22­річний контрактник 36 окремої бригади морської піхоти Вадим Бубнов освідчився своїй 17­річній дівчині Лілії Дінул прямо на її випускному вечорі. Хлопець цілий рік чекав моменту, аби зробити пропозицію. Дівчина, не вагаючись, відповіла «Так!». До цього закохані зустрічалися більше трьох років. За цей час дівчина встигла дочекатися коханого з армії і пережити два місяці, які Вадим був в АТО.

Світовий рекорд школярів
Четверо учнів Новгородківського навчально­виховного комплексу №2 імені Козуля – Ліза Головець, Аня Захарченко, Антон Міщенко та Дарія Гордієнко, долучилися до встановлення світового рекорду Гіннеса та рекорду України в номінації «Найбільший у світі килим із живих квітів у вигляді державного прапора». Під час літніх канікул діти виростили 560 кущів синьої петунії та жовтих чорнобривців.

Катруся отримала сім’ю
Маленька Катруся, яку три роки тому знайшли просто на трасі під Києвом і за долею якої стежила вся Україна, нині живе в новій родині. Бабуся, яка виховувала дитину, померла, а її рідному батькові і дідові відмовили стати опікунами. Тепер у малої за маму – 18­річна двоюрідна сестра Яна, за тата – її хлопець Сергій, який влаштувався на хорошу роботу і довів, що разом із коханою може виховувати дитину.

Героїчні правоохоронці
Патрульні поліцейські Кіровограда – інспектори першої роти 29­річний лейтенант Олександр Дьомін і 30­річний молодший лейтенант Рустам Хейрлуллаєв – врятували родину з палаючого будинку по вулиці Чигиринській в обласному центрі.
Проявили героїзм і троє поліцейських охорони з Долинської. Старші сержанти – Віктор і Сергій Шестопалови, а також Володимир Бондаренко врятували жінку, яка ледь не згоріла заживо у власній оселі.

Щедрий інтернет­-картяр
Житель Олександрії 29­річний Євген Масляний посів друге місце в міжнародному покерному інтернет­турнірі та частиною виграшу поділився з людьми – подарував містянам 44 нових велосипеди!

Дали жару
У червні автентично­фольклорний гурт «ЕксампейЯ» Соколівського будинку культури здобув перше місце у ІV всеукраїнському фестивалі­конкурсі автентичних колективів на приз Гната Танцюри, а вже у грудні колективу присвоїли звання «Народний аматорський колектив».

 


Активна громадянська позиція «КП»

«КП» завжди підтримує й сама ініціює різні проекти. Утім, якщо раніше вони в основному спрямовувалися на допомогу, в тому числі онкохворим діткам, то цьогоріч редакція розширила соціальний напрямок своєї роботи.
У 2016­му газета разом із жителями обласного центру боролася за наявність «зебр» на вулицях Кіровограда та за необхідність збільшити кількість урн. Крім того, «КП» стала партнером проекту «Зміни одне життя» і тепер робить усе можливе, аби діти­сироти регіону знайшли люблячі родини.
На початку минулого року на міжнародній конференції Українського форуму благодійників редакція отримала чи не найголовнішу для себе відзнаку – «Голос благодійності».

Зміни одне життя
Проект «Подаруй сироті сім’ю» надзвичайно важливий для «КП». Редакція допомагає дітям­сиротам Кіровоградщини знайти свою родину. Щотижня на сторінках газети і на своєму сайті «КП» публікує анкети дітей, які нині мріють про справж­ню сім’ю.

Флешмоб #де_зебра
Влітку колектив «КП» ініціював флешмоб #де_зебра, покликаний привернути увагу влади на відсутність пішохідних переходів в обласному центрі. Тоді журналісти взяли крейду і пішли малювати «зебру» на перехресті поряд із мерією. До акції долучилося чимало солідарних містян.

Урни будуть
Щойно у жителів Кіровограда з’явилася можливість подавати петиції до міської влади, однією з перших нею скористалася «КП». Редакція звернулася до міських очільників забезпечити обласний центр належною кількістю урн. Петиція набрала необхідну кількість підписів. В останні дні грудня чиновники поклялися,­ що невдовзі на вулицях додатково з’являться нові урни.

Дівчинці з бездонними очима
Наприкінці травня «КП» передала доньці загиблого прикордонника Андрія Матвієнка – чотирирічній Сашуні – унікальну картину – яскравий колаж, який створила дніпровська майстриня Оксана Федорець. Щойно редакція побачила роботу художниці, одразу народилася ідея перетворити зображення на повноцінну картину. Редакція закликала усіх до збору коштів на друк картини. Тоді відгукнулися користувачі соцмереж, які зібрали половину потрібної суми. Іншу частину витрат взяла на себе «КП». 

e-max.it: your social media marketing partner