В обласному центрі працюють квартирні наводчики?

, КП

7495Жителі обласного центру налякані підозрілими «соціологами». Кажуть, удень, коли більша частина людей на роботі, у багатоповерхівках орудують невідомі. Своєю поведінкою вони нагадують швидше квартирних наводчиків – стукають у кожні двері, ніби перевіряють, чи є господарі вдома. Коли ж їм хтось таки відчиняє, говорять, що проводять опитування.

– У нас у будинку по вулиці Юрія Олефіренка (колишня Фрунзе), що на Ковалівці, ходив дуже «цікавий» молодий чоловік. Дзвонив в усі квартири у той час, коли за логікою нікого не повинно бути вдома – приблизно після дев’ятої ранку. Коли відчиняли, говорив, що проводить опитування. Начебто на наш мікрорайон виділили гроші для утеплення квартир, заміну вікон, внутрішніх дверей... Я не чула, щоб у місті хтось на щось виділяв гроші, такої інформації не було ніде. Тому обхід квартир у мене викликав велику підозру – коли відчинили, намагався роздивитися, що за дверима. Будьте пильні! – ділиться своїми спостереженнями кіровоградка Ольга Гонтар і припускає, що така поведінка дуже скидається на те, як поводять себе квартирні наводчики чи крадії.

Аби уникнути квартирних пограбувань, у поліції радять встановлювати магнітні замки на дверях у під’їзди, відеокамери та не залишати на довгий час житло без нагляду.

– Бажано встановлювати на дверях у під’їзді магнітні замки, домофони… Якщо є можливість – встановити відеокамери та сигналізації. Коли ж господарі їдуть надовго, то краще попросити, щоб хтось приглянув за житлом. Або приходив інколи, або пожив деякий час там, – рекомендує начальник управління превентивної діяльності поліції в області Олександр Компанієць.

Загалом за минулий рік в обласному центрі правоохоронці зареєстрували більше двох сотень крадіжок!

– Торік у Кіровограді зареєстрували 255 квартирних крадіжок, розкрито – 159, – уточнює «КП» Олександр Компанієць.

Він зазначає, такі злочини мають велику перспективу розкриття. При цьому правоохоронці проводять чимало заходів, аби крадіжок не було взагалі.

– Щоб уникнути крадіжок, поліція охорони проводить квартирні рейди, профілактичну роботу з жителями, – зауважує поліцейський. – Важливо, щоб люди не були байдужими, якщо побачили когось незнайомого біля сусідської квартири, не ігнорували, а одразу викликали поліцію. Такий виклик – це як попереджувальний захід. Якщо злочинці побачать, що сусіди реагують навіть на найменші підозрілі дії, що до будинку часто навідуються правоохоронці, не лізтимуть туди.

e-max.it: your social media marketing partner