У Світловодську власник ювелірної крамниці звинувачує поліцію у пограбуванні

, Олена Сідорова

7579Власник світловодського ювелірного магазину «Діамант», який пограбували торік у жовтні, звинувачує правоохоронців у змові з грабіжниками. Тоді нападники серед білого дня на очах у десятків перехожих винесли з магазину коштовностей на шість мільйонів гривень. Чоловік переконаний, грабіжникам допомагала поліція охорони, бо не поспішала на виклик. Натомість правоохоронці всі звинувачення на свою адресу відкидають.

На відео з камер спостереження видно, як двоє чоловіків у балаклавах і бронежилетах із написами «Поліція», озброєні автоматами Калашникова, заходять у крамницю, одягають кайданки на охоронця і неспішно згрібають коштовності. Після цього з мішками награбованого спокійно виходять з ювелірного і тікають на автівці.

– Вони йшли повільно. З цього можна зробити висновок, що знали, скільки у них є часу, – коментує відео власник магазину Олександр Резнічук.

Потерпілий переконаний, злодії – нинішні або колишні правоохоронці і діяли спільно з поліцією охорони. Мовляв, її екіпаж, база якого знаходиться менш ніж за кілометр від крамниці, їхав на виклик три хвилини – утричі довше, ніж зазвичай.

– Це означає, що нападникам дали час. Вони підбирали коштовності навіть з підлоги. Спокійно сіли в машину і поїхали грабувати інший магазин, – продовжує Олександр.

Екіпаж поліції охорони поїхав за грабіжниками, але не наздогнав їх. Ті, щоправда, тікати з міста не поспішали – після першого вдалого грабунку злодії проїхали два кілометри центральною вулицею Світловодська і намагалися забрати золото ще й із ювелірної крамниці «Аметрин» біля мерії. Втім новий охоронець, про якого грабіжники не знали, дав їм відсіч.

– Того ранку двоє чоловіків забіг­ли в магазин із криками: «Лежати! Всім на підлогу!». Одразу почали стріляти, поранили в ногу охоронця Ігоря, який тільки два тижні у нас працював, – пригадує події продавчиня «Аметрину» Юлія Дубчак. – Далі пішла перестрілка, грабіжники влучили в електролічильник, вимкнулося світло, в магазині стало темно, спрацювала сигналізація на дверях. До того ж, за кілька днів ми зробили перестановку вітрин. Їх це вибило з рівноваги, відтак втратили багато часу, не встигли зорієнтуватися і другий грабіжник сказав: «Ідемо». Залишилася купа куль на вітринах, у вазонах, на підлозі… Внаслідок поранення Ігор реабілітувався місяць.

Після пограбування поліція охорони провела розслідування, але нічого неправомірного в діях своїх працівників не встановила.

– З моменту передачі операторам повідомлення про випадок до прибуття наряду на об’єкт пройшло 2 хвилини 38 секунд. Це не перевищує норми, встановлені нашим законодавством, – пояснює заступник керівника управління поліції охорони В’ячеслав Хлівняк і відкидає ймовірність причетності підлеглих до організації нападу. – Таке неприпустимо в нашій роботі.

– На відео видно, що ДСО приїхала саме за 3 хвилини 26 секунд, – апелює власник ювелірного магазину «Діамант» Олександр. – Дислокуються вони за 850 метрів від нас. Грабували 3 хвилини 8 секунд. Наступного після пограбування дня працівниці провели експеримент – зняли сигналізацію. Служба охорони приїхала через 58 секунд! Також ми проводили ще один експеримент – їхали моєю машиною від пункту дислокації ДСО зі швидкістю 40­50 кілометрів на годину. Результат – 1 хвилина 25 секунд, враховуючи світлофори і пропускаючи машини та пішоходів. Тому з цього висновок – охоронці просто не поспішали рятувати магазин.

В обласній прокуратурі версію про причетність до пограбування правоохоронців не відкидають, але і не вважають її основною. Водночас у відомстві зауважують, на рахунку злочинців щонайменше п’ять епізодів грабежів на території області – по два магазини у Світловодську й Олександрії і один у Знам’янці. Крім того, були випадки схожих грабежів на території інших областей. Світловодські ж, констатують у прокуратурі, дійсно є дещо підозрілими.

– Це дуже складне провадження. Зараз проводиться багато оперативно­слідчих заходів, допитано понад 130 свідків, призначено більше десятка експертиз, досудове розслідування триває. У ході розслідування відпрацьовується безліч версій, у тому числі, з урахуванням того, як сталося пограбування у Світловодську, ми не відкидаємо версії можливої причетності до того, що сталося, працівників охоронних структур. Однак, ця версія не є основною. Ми вважаємо, що діє певна організована злочинна група з налагодженими зв’язками. Наразі злочинці залягли на дно, – прокоментувала «КП» прес­секретар обласної прокуратури Оксана Звенигородська.

Натомість в управлінні Нацполіції Кіровоградщини кажуть, що проводять усі необхідні слідчо­розшукові заходи, спрямовані на встановлення причетних до скоєння злочину.

– Розпочато кримінальне провадження за статтею 187 Кримінального кодексу – розбійний напад, – уточнила речник Нацполіції в області Віталіна Бевзенко.

Наразі справу тримають на контролі Генпрокуратура та МВС. Оскільки жодних припущень, хто ці грабіжники, досі немає, слідство сподівається лише, що злодіїв схоплять на гарячому.

Тим часом власник магазину «Діамант» Олександр Резнічук розпродує срібні коштовності, якими погребували грабіжники, і планує згортати справу свого життя. Каже, той напад розорив його. Аби відновитися, немає ні ресурсу, ні сил.
e-max.it: your social media marketing partner