«Вініл» повертається. Кіровоградець створює з грамплатівок унікальні речі, якими захоплюються не тільки українці, а й найуспішніший у світі фінський гурт «Nightwish» та італійські меломани

,

7660Тоді коли у світі, здавалося б, назавжди забутий «вініл» знову в моді й уже декілька років поспіль б’є рекорди продажів, у Кіровограді грамофонні платівки теж повертають свою популярність. Нарешті, витягнуті з шухляд, вони знову наповнюють оселі позитивом. Щоправда, тепер тішать не слух, а око. 25-­річний житель обласного центру Сергій Тєлєга дарує старим музичним платівкам друге життя, перетворюючи їх на портрети артистів, постери музичних гуртів, романтичні картини, фотографії і навіть годинники. Його роботи в Італії купують щонайменше за 30 євро, тоді як в Україні їхня вартість майже у п’ять разів менша. Хлопець розповів «КП» що надихнуло його на створення унікальних речей із «вінілу», та як сталося, що одна з його робіт опинилася в руках Ерно Вуорінена, гітариста найуспішнішого у світі фінського метал­-гурту «Nightwish».

Сергій почав працювати з вінілом півтора роки тому, але, каже, інтерес до рукоділля має ще з дитинства. Завдяки батькові, який облаштував удома майстерню й у вільний від роботи час годинами працював там із деревом.

– Мій тато працює бортінженером в авіакомпанії, але все життя у вільний від польотів час захоплюється обробкою дерева. Коли я ще був малим, він облаштував собі майстерню, де було безліч станків. Я любив спостерігати за його роботою, розпитувати його, а він, продовжуючи майструвати, розповідав мені про всі ази цієї справи, – згадує юнак. – Багато меблів у будинку батьків виготовлено та оздоблено саме татом. Зараз він часто літає до Африки. Там купує картини, які припали йому до душі, а вдома створює для них із дерева гарні рамки, – пишається співрозмовник «КП».

Спробувати дати вініловим платівкам друге життя Сергія надихнула музика.

– У студентські роки я став захоплюватися музикою. Саме з неї все й почалося. Мій друг вирішив відкрити музичну студію, яку ми хотіли якось оригінально прикрасити. Спочатку я робив трафарети, а потім якось виникла ідея з вініловими платівками. В Америці схожі роботи виконуються за допомогою лазера на 3D­принтерах, я ж вирішив вручну, «приватизувавши» у батька гравер. Ось так і з’явилася моя перша вирізана платівка з зображенням відомої музичної групи, – ділиться хлопець.

Згодом студію, що знаходиться в центрі міста, прикрасили близько двадцяти постерів із «вінілу» з зображеннями відомих світових співаків і музичних гуртів. Загалом для того, щоб навчитися швидко і якісно це робити, Сергію знадобилося близько року. Зіпсованих платівок, запевняє він, було не більше п’яти. Спочатку хлопець на папері робить трафарет майбутньої роботи, а потім приклеює його до платівки. Після цього гравером, змінюючи насадки, повільно вирізає з платівки зображення.

Тепер молодий кіровоградець може зробити з музичної платівки будь­що – портрети відомих особистостей, постери музичних гуртів (їх замовляють найчастіше), картини з романтичними та філософськими зображеннями, малюнки з персонажами мульфільмів і навіть годинники.

– Після того, як навчився вирізати так звані трафарети, вирішив спробувати робити й годинники, зразки яких побачив в інтернеті. Далі почав із ескізів фотографій робити на вінілі портрети. Коли вперше переглядав такі роботи в мережі, вони мені дуже сподобалися, я навіть уявити не міг, як можна таке зробити. Як і припускав, з фотографіями працювати значно складніше. У цьому випадку треба вже самому малювати ескіз і вигадувати, як нанести контури так, щоб у результаті зображення не тільки відповідало фотографії, а ще й якось трималося. Це забирає немало часу, – ділиться співрозмовник «КП».

Спочатку музичні платівки для своїх робіт Сергій брав із так званих домашніх запасів. Потім вінілом ділилися друзі та знайомі музиканти. Спонсорувала і бабуся, яка, знаючи про захоплення онука, «підняла все село на ноги».

– Моя бабуся живе в селі неподалік обласного центру. Тож коли дізналася, що мені потрібні платівки, познаходила все, що в неї було. Потім ще й односельчан залучила, – з посмішкою згадує вдячний онук. – Бабусі зовсім не шкода цього атрибуту її молодості, вона навпаки піднімала там всіх сусідів на ноги. Зараз же я в основному купую платівки в інтернеті. Ціна на них коливається від 2 до 20 гривень, все залежить від якості.

На сьогодні Сергій уже вирізав із грамплатівок більше півтори сотні робіт і його хобі час від часу приносить йому не тільки задоволення, а й дохід. Проте, зізнається, велику частину творінь він все­таки не продав, а роздарував.

– Я дуже люблю творчі подарунки, тому багато своїх робіт я подарував рідним і друзям. Перші дві – мамі, татові – портрет Висоцького, друзям­музикантам – постери з їхніми улюбленими гуртами. Зараз я вирізаю і на замовлення, і коли просто є натхнення. Після того, як виклав фото робіт у соцмережі, замовників побільшало, – констатує майстер.

Вартість Сергійових робіт – від 200 гривень. Годинники та роботи з ескізів фотографій коштують трохи більше. Такий «декоративний вініл» замовляють люди звідусіль. Серед покупців є й італійці.

– Реалізовувати мої вироби за кордоном допомагає друг, який наразі живе в Італії. Він стежить за музичним життям країни і щойно стає відомо, коли зі своїми концертами приїдуть ті чи інші мегапопулярні там гурти, робить мені замовлення. Я його виконую і відсилаю. Безпосередньо перед концертом фанати буквально розмітають ці платівки, – ділиться співрозмовник «КП».

Щоправда, говорить він, ціни на таку продукцію за кордоном знач­но відрізняються від вітчизняних. Там Сергієві платівки продаються по 30 євро, в той час як тамтешні жителі продають схожі роботи (але зроблені за допомогою лазера) по 80­100 євро.

Часто замовники купують платівки не для себе, а на подарунок своїм рідним та друзям. Один із таких презентів навіть поїхав у Фінляндію разом із відомим на весь світ фінським гуртом «Nightwish».

– Вокалістка кіровоградського гурту «Червоне сяйво» замовила мені платівку з зображенням гітариста гурту «Nightwish» Ерно Вуоріненом. У травні 2016­го вона, як учасниця фан­клубу гурту, мала їхати на концерт до Києва. Тому ця дівчина разом із іншими фанатами готували подарунки для кожного з учасників гурту. Я зробив їй трафарет для гітариста. Той, за її словами, був просто в захваті від такого презенту, його дуже вразив унікальний створений спеціально для нього подарунок, – пригадує Сергій.

Проте є в колекції хлопця й такі платівки, на які, так би мовити, не піднімається рука з гравером.

– На деяких платівках, які я купував в інтернеті чи які мені приносили знайомі музиканти, записані просто круті гурти. Я їх зберігаю, адже їх можна буде недешево продати, а ті що непошкоджені за бажанням можна ще й послухати. Вініловий звук неповторний, він найкращий за якістю, – запевняє співрозмовник «КП».

Зараз у планах Сергія домовитися з місцевими магазинами, які спеціалізуються на декорі та хенд­мейді, про співпрацю. Таким чином давно забуті багатьма вінілові платівки можливо не тільки знову повернуть свою популярність, а й розширять кіровоградцям діапазон подарунків для себе та рідних. Бо згодом, можливо, унікальні картини, постери, годинники та фотографії з вінілу і дерева кіровоградського майстра Сергія Тєлєги буде складніше придбати. Адже восени він планує поїхати працювати до свого друга в Італію, де його майстерність в грошовому еквіваленті ціниться значно вище.

 

 

766176627663

 
7664

e-max.it: your social media marketing partner