У Кіровограді син покинув батька помирати в холодній хаті. А щоб не вижив – придавив мотлохом?

, Олена Сідорова

7679В обласному центрі син покинув 83-річного батька помирати у холодній хаті – зачинив і підпер двері. Цілий тиждень дід пролежав під купою мотлоху і навіть не міг покликати на допомогу. Гвалт підняли волонтери ветеранської організації та сусіди, які кількадень поспіль не могли з’ясувати, чому літній чоловік довгий час не виходить на вулицю, а син категорично не пускає нікого до хати. Звільнили бранця з «хатнього» полону троє патрульних поліцейських Кіровограда – 31-річний Рустам Хейрлуллаєв та 23-річні Богдан Черниш і Олександр Близнець. Але попри намагання медиків урятувати діда, той таки помер.

Патрульні розповідають, сталося це в суботу 11 лютого вдень. Їх викликали стурбовані сусіди пенсіонера. Люди поскаржилися копам, що тиждень тому бачили, як син зачинив батька в хаті, відтоді – не з’являвся.

– Ми обійшли будинок, позаглядали у вікна, штори були закриті. Але звернули увагу на те, що лічильник активно крутився, – розповідає «КП» інспектор 1 роти Рустам Хейрлуллаєв. – Потім з’ясувалося, що в одній із кімнат стояв обігрівач і працював на повну, але від цього в хаті тепліше не ставало.

– Викликати рятувальників часу не було, – каже його напарник Олександр Близнець. – Діяти треба було негайно. Вирішили самостійно потрапити в житло – це нам дозволяється за крайньої необхідності.

7678Поліцейським довелося вибивати двоє дверей – вхідні і міжкімнатні. На перші двері син господаря повісив замок і підпер їх козлом для пиляння дров, щоб батько точно не зміг вийти, інші – закрутив дротом.

– Коли ми зайшли до будинку, побачили, що дід лежить повністю закутаний у простирадла, а зверху – ще купа лахміття. Припускаємо, це зробив його син для того, щоб він не зміг ні встати, ні поворухнутися. Коли ми зняли весь той мотлох, його живіт ще й був обв’язаний краваткою. Для чого – не зрозуміло. Коли сусіди запитували сина, навіщо він закриває батька, той відповідав, що хоче, аби батько скоріше помер, – додав «КП» командир 1 роти Богдан Черниш.

– Їжі в будинку не було, туалету також, було видно, що дід давно не їв, не пив води, його трусило, він гарчав, не міг навіть головою поворухнути, – зауважив Рустам Хейрлуллаєв.

Член ветеранської організації в/ч 11812 Сергій Сурнін розповів «КП», що їхня спілка опікувалася чоловіком тривалий час. Постраждалий – колишній військовослужбовець.

– Ми дзвонили йому, аби дізнатися, чи все у нього добре, але він не відповідав, – каже Сурнін. – Члени організації поїхали до нього, але син їх не пустив, заявивши: «Не заважайте, нехай він спокійно помре». Через кілька днів члени організації ще раз поїхали – син також не пустив. А далі прийшли на допомогу патрульні. Те, що ми побачили в будинку, – просто жах! Дід лежав на клейонці на підлозі, голий, весь у синцях. На це було тяжко дивитися… Як можна було людину до такого довести? Син просто покинув його помирати…

Медики, яких викликали патрульні, констатували, що чоловік перебуває у тяжкому стані, йому діагностували гіпотермію (температура тіла була близько 35 градусів), понижені тиск і гемоглобін. Пенсіонера терміново госпіталізували до лікарні №3. Кілька днів він знаходився в неврологічному відділенні у важкому стані під постійним наглядом лікарів. Втім на ранок 14 лютого він помер.

Найімовірніша причина смерті, обережно припускають у лікарні, – інсульт. Точний діагноз медики зможуть сказати після проведення патологоанатомічного розтину.

Тим часом у Нацполіції області за даним фактом здійснюють перевірку і вирішують питання про відкриття провадження за статтею 135 Кримінального кодексу – залишення в небезпеці.
e-max.it: your social media marketing partner