Або зарплата, або пенсія: Як реагують жителі Кіровоградщини на чергову вимогу МВФ

,

7797Збільшена мінімальна зарплата залишила далеко позаду мінімальні пенсії – 3200 гривень проти 1240 нині здаються прірвою між гаманцями тих, хто ще працює, і тих, хто вже на заслуженому відпочинку. Пенсіонери опинилися не просто за межею бідності, а на грані виживання. Аби хоч якось протриматися, літні люди, хто ще має здоров’я і сили, вимушені йти працювати. Однак уже зовсім скоро може не бути й такої можливості. Уряд обіцяє підняти пенсії, але натомість на вимогу МВФ готується поставити літніх українців перед вибором – або зарплата, або пенсія. «КП» поцікавилася у жителів області, що вони думають про такі ймовірні зміни і чи готові обирати.

Забігаючи наперед, зазначимо, усі, з ким поспілкувалася «КП» на цю тему, – а це люди абсолютного різного віку – в один голос заявляють: якби пенсіонерам платили достойні пенсії, вони навряд чи продовжували б працювати у свої 70. Ставати до роботи їх змушують, насамперед, злидні.

– Якби наші пенсіонери отримували достойну пенсію, то хто б працював? Я особисто – ні, – говорить 40-річна Юлія Шинкаренко з обласного центру. – А з іншого боку, пенсіонери – найбільш добросовісний і відповідальний прошарок населення, які погодяться працювати за копійки заради того, щоб допомогти собі вижити та й дітям своїм теж. Молодь зараз не дуже хоче за мізерну зарплатню псувати собі нерви. Тож для багатьох пенсіонерів ходити на роботу є реалізацією своєї потрібності комусь, а також спілкування, і начебто, попереду ще довге життя, відстрочка старості. Тож нехай працюють, якщо хочуть. Це їхнє право.

– Посадить би отого міністра та на нашу зарплату чи пенсію, щоб почухав потилицю, за що першочергово сплатити, що купити… Щоб на собі відчув переваги такого життя! Може, тоді задумалися б міністри, скільки можна перекривати кисень пересічному українцеві. Як на мене, то не вибір давати треба, а збільшувати рівень життя! – коментує жителька Долинської Тетяна.

Олександрійцю Миколі Васильєву – 62. Він також негативно відреагував на новину про вибір між зарплатою і пенсією і так само говорить про копійки, які нині отримують люди на заслуженому відпочинку.

Солідарна з чоловіком і Людмила Колоскова з Кіровограда. Маючи пенсійне посвідчення, вона продов­жує працювати.

– До вимог МВФ ставлюся негативно. Мені 68, а я працюю, бо на пенсію 1300 гривень прожити неможливо! – наголошує жінка.

Проте чимало читачів «КП» підтримують вимогу Міжнародного валютного фонду. Причому серед прихильників такої ідеї більша частина самих пенсіонерів, або тих, хто невдовзі ними стане. Свою позицію вони пояснюють так: відпрацював своє – звільни місце молодим.

– Я вважаю так: якщо на пенсії і працюєш, то отримуй зарплату. Якщо хочеш отримувати пенсію, то звільни робоче місце молодим, – коментує 61-річний Петро Поляков із обласного центру.

– Моя думка, якщо отримуєш пенсію – сиди вдома, а молодь нехай працює, їй ще дітей виховувати треба. А пенсіонери отримують зарплату і пенсію! Я працювала в їдальні, мене і ще трьох робітників скоротили, а пенсіонери працюють і йти не збираються.­ Хіба це справедливо!? – риторично запитує жителька Смоліного Маловисківського району Олена Чернега.

– Із великою повагою ставлюся до пенсіонерів, до їхнього поважного віку. Розумію, прожити на пенсію сьогодні дуже складно. Але й молоде покоління розумію. На роботу влаштуватися складно, бо немає досвіду. А звідки він візьметься, якщо на підприємствах працюють одні пенсіонери? Я за те, щоб пенсіонерам дали достойну пенсію і можливість відпочити вдома, допомагати дітям, займатися внуками... А молодь забезпечили роботою! – говорить 31-річна кіровоградка Наталя Снутик.

Тим часом у міністерстві пояснюють, пенсійна реформа, над запровадженням якої нині працюють, не така страшна, як її малюють.

– У всьому світі діє правило – або пенсія, або зарплата. Після проведення пенсійної реформи, коли пенсія стане достатньою, потрібно встановити правило – або ти працюєш, отримуєш зарплату і виходиш на пенсію трохи пізніше, але пенсії в тебе буде більше. Або ти йдеш відразу і отримуєш пенсію, але не працюєш, – пояснює міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Разом із тим він зауважує, що Україна може обійтися без підвищення пенсійного віку.

– Не потрібно зменшувати кількість пенсіонерів, необхідно збільшувати кількість платників, – у нас є така можливість за рахунок величезного сектору тіньової економіки, – підкреслює Рева. – Сьогодні в Україні склалася ситуація, за якої і ті, хто працював 35 років, сплачуючи соцвнесок, і ті, хто не працював або працював нелегально, нічого не сплачуючи, – отримують однакові за розміром пенсії. Тому ми говоримо: якщо у вас є 30-35 років стажу – ви будете отримувати пенсію, і навіть більшу за рахунок спеціального коефіцієнта, але якщо ви не працювали, нічого не платили – ідіть працюйте далі, поки не заробите.

Крім того, ключовим завданням пенсійної реформи уряд називає скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду. На даний момент уряд і Міжнародний валютний фонд розробляють модель пенсійної реформи, яка не передбачає обов’язкового підвищення пенсійного віку.
e-max.it: your social media marketing partner