В обласному будинку дитини хочуть відкрити респіс

,

7829В обласному спеціалізованому будинку дитини зараз на вихованні знаходиться майже вісім десятків дітей. Там уже два роки функціонує реабілітаційне відділення для малих із особливими потребами, а в найближчих планах – створення респісу. Проте у закладі, який перебуває на утриманні обласного бюджету, поки не можуть реалізувати все задумане. Причина банальна – відсутність коштів.

– Нині у нас виховуються 76 діток. Це ті, від кого відмовилися батьки чи служба у справах дітей вилучила з сімей із різних причин, – розповідає головний лікар закладу Петро Пастух. – А після того, як два роки тому у нас відкрилося реабілітаційне відділення, ми приймаємо ще й особливих діток. Вони проходять курс лікування протягом 24 днів. Це діти з порушеннями нервової системи, опорно-рухового апарату, які мають елементи аутизму, хворіють на ДЦП чи синдром Дауна…

Особливих діток у спеціалізованому будинку нового типу приймають із мамами. Останніх там навчають спеціального догляду. Очільник закладу каже, присутність батьків надзвичайно важлива.

– Адже є велика ймовірність того, що батьки, мами, злякавшись труднощів чи з інших причин, можуть відмовитися від дитини з інвалідністю… Такі діти потребують постійного догляду. І не лише, такого як – нагодувати, помити, покласти спати. Ми навчаємо мам, як правильно з такими дітьми поводитися, як жити в соціумі, як їм допомагати… Працюємо, щоб мами не відмовлялися від них. І чим раніше розпочинається така реабілітація, тим більше позитивних результатів ми бачимо. З дітьми працюють педіатри, лікар із лікувальної фізкультури, масажисти, педагоги, логопеди, психологи, психоневрологи, – продовжує співрозмовник «КП».

У планах адміністрації закладу найближчим часом відкрити респіс. Це відділення, у якому важкохворі діти можуть перебувати без батьків упродовж дня. Але плани поки що не збігаються з можливостями, говорить Петро Пастух. Якщо з приміщенням для респісу вже визначилися, то коштів на його ремонт – немає.

– Робота такого відділення передбачає перебування особливої дитини без батьків упродовж дня. За цей час батьки, а це в основному мами, зможуть працювати. Натомість функції по догляду та лікуванню на себе візьмуть наші фахівці, – пояснює головний лікар. – Відкриття цього відділення залежить від нас і департаменту охорони здоров’я. І тішить, що ми маємо порозуміння з нашими керівниками. Приміщення, як таке ми маємо. Проте воно наразі не пристосовано для особливих дітей – необхідний капітальний ремонт. Дещо ми вже зробили – замінили вікна в ігровій кімнаті. Тепер необхідно це зробити у спальному приміщенні. А ще – замінити й утеплити підлогу. Щоби завершити ремонт у відділенні, потрібні кошти. Нам виділяють лише на заробітну плату, комунальні послуги, харчування й медикаменти для дітей. Усе решту, наприклад, м’який інвентар, одяг для вихованців, миючі і дезінфікуючі засоби купуємо, як правило, коштом благодійників. Тому в реалізації нашої ініціативи ми покладаємося на меценатів, – продовжує керівник закладу і звертається до всіх небайдужих підтримати створення респісу.

Розрахунковий рахунок: 31 55 13 01 12 91 35 в ГУДК СУ у Кіровоградській області МФО 82 30 16 код ЄДРПОУ 23 22 74 27 Примітка: «Для ремонту групи денного стаціонару»

фото: Олена Карпенко

7839

7838

7837

7836

7835

7834

 

7833

7832

78307831 

e-max.it: your social media marketing partner