Правоохоронці підозрюють кіровоградських борців із педофілами у розбійних нападах

, КП

7042У неділю правоохоронці затримали активістів групи «Білі леви», які позиціонують себе як борці із педофілами. Торік у грудні «КП» розповідала про цю організацію – її члени відловлюють сексуальних збоченців. Роблять це «на живця» у соцмережах. Далі замість потенційної жертви приходять на зустріч і виховують педофіла, деколи навіть фізично. Усе це знімають на відео і викладають в інтернет. Активісти кажуть, хочуть очистити місто від негідників. Однак правоохоронці – іншої думки. Півроку відпрацювань дали підстави підозрювати «левів» у грабежах і розбоях.

– Учора (26 лютого – «КП») затримали мого сина. Підозрюють, що він – один із учасників «Білих левів», – розповідає «КП» мама 17-річного Всеволода – Наталія Суворова. – До цього моменту я навіть не чула, що існує така група. Його телефон завжди доступний, я можу перевірити. Коли сидить за комп’ютером, ніколи не ховається, не закриває сторінки. Не було у нас секретів, досить довірливі стосунки.

Жінка каже, правоохоронці мали намір обшукати її квартиру.

– Але ми їх не пустили. Не було на те документів, – додає вона.

В іншого хлопця, якого теж затримали як учасника «Білих левів», обшук таки провели.

– Один мені показав посвідчення працівника обласної прокуратури. Сказали, що мають провести обшук, а потім все пояснять. Однак ніхто нічого так і не пояснив, – розповідає бабуся­ 20-річного Максима Зими – Галина Білоус і додає, у внука вилучили комп’ютер і гроші...

А вже наступного дня, у понеділок, із самого ранку батьки затриманих пікетували слідчий ізолятор. Пояснюють, хотіли впевнитися, що з дітьми все доб­ре. Передали їм харчі. А ще – написали колективну скаргу на дії правоохоронців.

– Я перевірив умови утримання. Загалом до ізолятора помістили дев’ятеро осіб, четверо з них неповнолітні – двоє хлопців і двоє дівчат. Усі утримуються в окремих камерах, умови нормальні, – переконує представник управління забезпечення прав людини Нацполіції України Микола Сульжук.

7885Тим часом у прокуратурі заявляють, затримані підозрюються у вимаганнях, грабежах і розбоях.

– Злочинне угрупування втягувало у цю діяльність неповнолітніх. У соціальних мережах розміщували оголошення про спілкування з неповнолітніми дівчатами. Тим, хто на них відгукувався, призначали зустрічі й активні члени угрупування їх били, знімали відео, після чого викладали його у закритих групах у соцмережах, – розповідає речник відомства в області Оксана Звенигородська.

Вона зауважує, «Білі леви» лише прикривалися моральними мотивами. Насправді грабували, шантажували та били людей.

– Із серпня порушене кримінальне провадження. Жодного робінгудства не було. Прикриваючись моральними мотивами, старші учасники угрупування використовували неповнолітніх у злочинах, метою яких було збагачення активних членів групи, – говорить Оксана Звенигородська і зауважує, до лав «левів» входили і правоохоронці.

– У складі групи були й двоє працівників кіровоградського СІЗО. Ці люди, ми вважаємо, і є лідерами «Білих левів», – уточнює начальник сектору відділу боротьби з організованою злочинністю та корупцією СБУ області Сергій Скок.

Крім того, у прокуратурі наголошують, всі обшуки проводилися санкціоновано.

– Ми провели 14 обшуків. Кожен був санкціонований. Знайшли бити, балаклави, апаратуру, за допомогою якої записували та монтували відео. В одного хлопця вилучили п’ять телефонів, – коментує начальник слідчого відділу прокуратури області Сергій Чеботарьов.

Нині усім затриманим оголосили про підозру за частиною ­3 статті 189 Кримінального кодексу – вимагання.

Утім, попри зібрані докази, батьки підозрюваних не вірять у вину своїх дітей. Саме тому перекрили дорогу біля обласної прокуратури.

– Поки вистачить сил, доти битимемося, – заявляють вони.

 
фото: архів «КП»
e-max.it: your social media marketing partner