Очільник СБУ в області: У ДНР координували створення Кіровоградської народної республіки

,

8236Робота сучасної спецслужби, як уже склалося історично, прихована від людського ока. Лише в останні роки працівники Служби безпеки України публічно заявляють про себе гучними справами. На Кіровоградщині таких теж було чимало. Зокрема, «КП» розповідала і про ліквідацію сепаратистських груп у соцмережах, і про корупційні затримання, і про повернення Львівському історичному музею цінних картин, які знайшлися в Олександрії… Як працює нині СБУ в області і якими своїми здобутками пишається – у бліц-інтерв’ю з начальником управління Олегом Аркушею.

Сьогодні, коли триває гібридна війна, час ставить вимогу реагувати на виклики не лише на реальному фронті, а й на віртуальному. Інформаційні атаки часто завдають непоправної шкоди державі. Як вдається відбиватися? Адже як би не старалися ваші колеги, все ж випадки роботи чужої агентури трапляються в області.
Олег Аркуша: Основними завданнями СБУ в будь-який час залишається контррозвідувальна та антитерористична діяльність, захист національної державності та боротьба з корупцією. Останнім часом на перший план, дійсно, вийшов захист інформаційної безпеки. Гібридна війна проти України містить інформаційні атаки через соціальні мережі. Саме так намагалася діяти ліквідована нами група, завданням якої очевидно було дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в області. У соцмережі створили «Кіровоградську народну республіку», дії якої координували з ДНР.
Припинили ми і деструктивну діяльність на Кіровоградщині російської ІТ-компанії «Digital Will», яка координувалася встановленим співробітником ФСБ у відставці.
Загалом слідчі СБУ розпочали 16 досудових розслідувань, за якими уже винесено 12 обвинувальних вироків за розпов-сюдження в інтернеті матеріалів антиконституційного та сепаратистського характеру.

Що нині має у своєму «арсеналі» контррозвідка управління?
Олег Аркуша: Ще на початку агресії з боку Росії наші контррозвідники викрили і затримали на території області одного з колишніх співробітників СБУ Донеччини, який, перебуваючи у тимчасово окупованому Криму, надав добровільну згоду на співпрацю з ФСБ.
В іншому випадку нам вдалося встановити, що двоє військово­службовців, захоплені бойовиками, погодилися підтримувати терористів. Їх зрештою вдалося повернути додому в ході так званого обміну, однак вони приховали факт своєї співпраці. У ході слідства один із них надав вичерпні відомості, сприяв встановленню інших злочинів і його звільнили від покарання згідно з чинним законодавством. Інший отримав вирок.
За нашими матеріалами засуджено ще одного військовослужбовця, який заволодів даними, що містять військову таємницю, і планував вивезти їх до РФ.
Крім того, контррозвідка ініціювала заборону в’їзду на територію України 15 іноземцям, які брали участь у бойових діях у зоні АТО на боці сепаратистів. Також за межі держави видворено 27 іноземців.
 
Щодо боротьби з корупцією. Яка нині ситуація в регіоні? Які найрезонансніші спецоперації провели ваші колеги?
Олег Аркуша: Вже з початку цього року за нашими матеріалами повідомлено про підозру шістьом посадовцям за отримання неправомірної вигоди. Найбільш резонансним стало затримання «на гарячому» судді Кіровоградського районного суду та посередника – приватного адвоката за вимагання та отримання неправомірної вигоди.
Упродовж кількох останніх років ми провели понад чотири десятки спецоперацій із затримання хабарників «на гарячому». Більшість стосувалися посадовців керівної ланки.
На сьогоднішній день припинено діяльність десяти злочинних груп, причетних до наркобізнесу. За останні три роки, спільно з іншими правоохоронними органами, вилучено з незаконного обігу понад сім тонн наркотичних засобів.
На початку року за нашими матеріалами повідомлено про підозру жителю, який організував розкрадання українсько-російським підприємством аеродромних плит злітно-посадкової смуги поблизу аеродрому «Кіровоград».
Ще хочеться згадати про гучну справу повернення Львівському історичному музею цінних картин – портретів Розанди Лупул-Хмельницької та Тимоша Хмельницького (сина Богдана Хмельницького), які викрали ще в 1960 році. Минулого року у вересні наші співробітники розшукали ці твори мистецтва…
І я хочу висловити слова особ­ливої подяки кожному співробітнику за роботу та відповідальність до поставлених нашою країною завдань.
e-max.it: your social media marketing partner