У Кіровограді оскандалилася «Червона Шапочка»

, Олена Сідорова

8238В обласному центрі батьки «очманіли» від осучасненої «Червоної Шапочки», яку побачили у підручниках із української літератури своїх дітей-восьмикласників. Головна героїня казки курить, п’є вино, плюється, забирає у бабусі пенсію і катається верхи на Вовку. Шоковані дорослі викладали у соцмережу текст казки і жваво його обговорюють – одні закочуються сміхом після ознайомлення з твором, інші – виплескують хвилю обурення, мовляв, як «таке неподобство» може бути в шкільній програмі. «КП» розбиралася, коли цей твір давали читати дітям і чи є у них зараз доступ до цих книжок.

Нову інтерпретацію казки Шарля Перро «Червона Шапочка» написав український письменник-гуморист Євген Дудар.

Зокрема, у сатиричному стилі автор описує головну героїню як 16-річну легковажну дівчину. До вовка, який її намагався злякати, вона звертається так: «Пішов геть! Шкет нещасний! Ще не таких бачила». Далі вже Дудар продовжує: «Дихнула Червона Шапочка на Вовка перегаром вина й тютюну. Вовк очманів. Схопила Червона Шапочка Вовка за вуха, сіла на нього верхи...».

Відійшовши на достатню відстань, щоб не було помітно, Червона Шапочка випила вино, яке мама передала бабусі, покурила заховану в потайну кишеню джинсів цигарку і заспівала естрадну пісню... Під’їхавши на вовкові до бабусиного будинку, Червона Шапочка зайшла і стала вимагати: «Давай бабки». Бабуся тремтячими руками віддала улюбленій онучці свою пенсію». Дівчинку ж отримана сума не задовольнила, і вона погрожувала бабусі її з’їсти.

У 2007 році відбувся конкурс підручників для восьмого класу. Тоді Міносвіти рекомендувало цей твір для усіх підручників. Його вивчали в розділі «Український гумор і сатира».

Втім за два роки депутати Миколаївської облради звернулися до урядовців із вимогою прибрати аморальну героїню зі шкільних підручників.

«Засвоєння поведінки Червоної Шапочки Євгена Дударя учнями призведе до чергового розбещення майбутнього покоління і сприйняття подібного як нормального явища. Депутатський корпус категорично проти такого антиукраїнського, антиморального, низькопробного підходу до виховання нинішнього молодого покоління», – йшлося тоді у зверненні.

Втім на цю вимогу освітяни відреагували спокійно – рекомендували скандальний твір для позакласного читання і лише в 2012 році прибрали його взагалі з програми.

–Мені здається, що у восьмому класі діти вже здатні зрозуміти іронію і сатиру казки, і після її прочитання напишуть цілком адекватні есе на тему «Чому не можна бути такими, як Червона Шапочка», – коментує викладач літератури Центральноукраїнського педагогічного університету імені Винниченка Ольга Манойлова. – Ну, тобто «качки люблять убиватися на світанку» Остапа Вишні – це нормально, а Червона Шапочка з цигаркою – фу. Очевидно, цю казку мало прочитати – її треба обговорити на уроці, зробити висновки і розставити акценти під керівництвом учителя.

Втім не лише батьки, а й діти, які читали цю казку в школі, зізнаються, нічому прекрасному вона не вчить.

– Ми вивчали цю казку як додаткову літературу, – розповідає «КП» студентка педагогічного університету Аліна. – Розумію, це сучасна інтерпретація і, може, дітям прикольно таке читати, але, пам’ятаю, мені на той час не сподобалося, бо література для мене – високе мистецтво. Зрозуміло, ідея твору – показати, яким не треба бути. Але по суті головна героїня – образ майже типового представника їхнього покоління. Можливо, такий твір зацікавить шпану з «гальорки». Деякі можуть зрозуміти посил тексту, а дехто може подумати, якщо про це пишуть, отже таким можна бути.

Як пояснила «КП» начальник управління освіти і науки Кіровоградської міської ради Лариса Костенко, ще у 2012 році у Міністерстві освіти та науки України прийняли рішення про вилучення з навчальної програми «Червоної Шапочки» на новий лад. Нині у всіх дітей нові підручники, де цієї казки і близько нема.

Заступник директора з навчально-виховної роботи, вчитель-методист НВК №18 Вікторія Завіна також підтверджує, цю казку в школах обласного центру не вчать із 2012 року.

– У програмі її немає зовсім, із календарних планів її прибрали, – констатує вчителька. – У старих підручниках вона є, але діти ними не користуються. Учні забезпечені новими, в яких цієї казки немає. Тому цього тексту зараз діти не читають. Учителька, яка у нас викладала українську літературу в той час, давала хороший урок після прочитання цієї казки. Вона пояснювала дітям, що там багато прихованого змісту. Але тоді дійшли висновку, що цей зміст бачать лише філологи, восьмикласники самі його зрозуміти не можуть, бо казку треба розглядати з філософської точки зору.

Як розповів «КП» голова обласної організації «Просвіта», кандидат філологічних наук Олександр Ратушняк, зараз робоча група, яка працює над оновленням шкільних програм із літератури 5-9 класів, не планує включати нову «Червону Шапочку» в навчальні програми.

– Це давній скандал, – каже Ратушняк і дивується, чому ці майже десятилітні відголоски знову зазвучали. – Нещодавно я працював у Рівному в складі робочої групи з оновлення шкільних програм із літератури 5-9 класів. На засіданні обговорювали і «Червону Шапочку», але цю ідею відкинули. По-перше, цей твір незрозумілий, за ним тягнеться шлейф скандалів. По-друге, тоді це оповідання включили у програму необачно. Не думаю, що він повчальний. Якщо його розумно подати, звісно, він викриває ці явища. Але якщо його прочитати просто без інтерпретації, то можна подумати, що це пропаганда шкідливих звичок. До того ж, гумор там не дуже дотепний. Зараз комісія працює над тим, щоб давати дітям більше творів сучасних авторів.



e-max.it: your social media marketing partner