Телевізійники перевірили, що змінилося після скандалу у Димитрівському психоневрологічному інтернаті

,

8055Сморід сечі, холод у кімнатах, брудна білизна, діряві шкарпетки – і це не повний перелік того, що вразило працівників моніторингової комісії представника Уповноваженого з прав людини при Верховній раді, яка без попередження на початку березня приїхала до психоневрологічного інтернату для чоловіків у селищі Олександрійське (колишнє Димитрове) Олександрійського району. Опубліковані світлини шокували. Тоді керівниц­тво області доручило перевірити всі інтернати на Кіровоградщині. Минуло три тижні, і обласні телевізійники виїхали з’ясувати, що змінилося у скандально відомому закладі.

– Результати роботи цієї комісії змушують робити певні висновки, вони будуть жорсткими. Мене не задовольняє той рівень відповідальності, який нині там є.­­ Вимагаю провести перевірки. Без попереджень, без дзвінків, не чекайте, щоб вам застелили чисті ряднинки і червоні доріжки. Куди ви будете наступного разу їхати – має бути закрита інформація, аби мали об’єктивну, а не показову ситуацію, – заявив тоді голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

З тієї заяви минуло три тижні і колеги з обласного телебачення перевірили, як змінилася і чи взагалі змінилася ситуація в психоневрологічному інтернаті.

Всього на лікуванні у закладі перебуває трохи менше сотні чоловік. Це інваліди І-ІІ групи та особи з тяжкими психічними розладами.

Інтернат має два корпуси. У першому тепло і чисто. У кімнатах є необхідні меблі. Немає там лише пацієнтів. Усі вони знаходяться в іншому корпусі. Із розваг – настільні ігри, малювання і телевізор один на всіх.

– Ходжу, гуляю, телевізор дивлюся, – розповідає підопічний інтернату Руслан.

У приміщенні другого корпусу умови відрізняються – там холодно, а з меблів – тільки ліжка. Щоправда, після моніторингового візиту кімнати дещо розвантажили. Пацієнтів розселили, але постільну білизну так і залишили – стару і зношену.

– Це від частого прання. Перемо в промислових машинках, у яких завантаження 50 кілограмів. Через це постіль линяє і має такий вигляд, – виправдовується директор інтернату Юрій Сніжко й запевняє, найближчим часом її замінять на нову.

Втім чого досі цього не зробили, в обласному департаменті соціального захисту населення не розуміють.

– Обласна влада дізналася про жахливі умови перебування чоловіків через інтернет. Офіційних документів про результати перевірки моніторингова комісія владі не надавала, – каже директор департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.

– Нам не зрозуміло, чому, маючи свою котельню і нормальні теплові мережі, в закладі холодно. Дивно також, чому люди одягнені неохайно, якщо заклад забезпечується усім необхідним, – зазначав раніше посадовець. – Багато в чому недопрацьовує колектив інтернатного закладу. Про це була розмова з директором. На фотографіях підопічні в неохайному вигляді у той час, коли на складі в інтернатному закладі лежать нові шкарпетки, нові курточки… Не зрозуміло, чому підопічні їх не отримали до цього часу.

І хоча сам Олександр Догаров неодноразово інспектував заклад, порушень досі не помічав. Однак обіцяє, директора інтернату покарають і, можливо, навіть звільнять.
e-max.it: your social media marketing partner