У соцмережах орудують шахраї, які знімають кошти з рахунків важкохворих

, Олена Сідорова

8362У соцмережах орудують шахраї, які нахабно знімають гроші з банківських карток волонтерів і родичів важкохворих людей, АТОвців, загалом усіх, хто просить про допомогу.

Як з’ясувала «КП», «благодійна» операція аферистів виглядає так: спочатку шахраї з фейкової сторінки поширюють допис про допомогу, а потім просять волонтерів або родичів тих, кому збирають кошти, сказати номер телефону начебто просто для зв’язку. Після цього на телефон відправляють повідомлення, що гроші перерахували, але для того, щоб вони точно надійшли, треба підійти до банкомату і продиктувати їм певну інформацію. Нічого не підозрюючи, люди йдуть до банкоматів, добровільно називають шахраям дані, оскільки у стані шоку не встигають­ оговтатися від радості, що хтось відгукнувся на їхнє прохання. А після такої «гри на довіру» з картки зникають усі кошти. Поки ж людина усвідомить, що накоїла, – буде пізно.

Небайдужі люди, яких «обчистили» такі аферисти, попереджають потенційних жертв про наміри шахраїв. Кажуть, до поліції не йдуть, бо не вірять, що вирахувати тих реально. Тому просто сидять у соцмережах і пишуть повідомлення-попередження усім, на кого аферисти «поклали око». Одна з таких – волонтер із Запоріжжя Наталія Ігнатова, яка вже «набила синців» – з картки АТОвця, якому вона збирала на допомогу, таким чином намагалися­ зняти кошти.

«Обережно! Шахраї!!! Ваш пост із проханням допомоги поширила https://m.vk.com/id339952022. Вона запитає у вас телефон, на нього прийде повідомлення. Далі зателефонує людина і скаже, що на ваш рахунок прийшли гроші, але вони не приходять, підійдіть до банкомату... Просто ігноруйте(…)», – такі повідомлення розіслала Наталя тим, хто потрапив у поле зору шахраїв.

– Досвідчений спеціаліст мені пояснив, що вистежити таких шахраїв майже неможливо, – ділиться з «КП» дівчина. – Тому я надіслала попередження всім.... Пізніше вирішу, як покарати цю потвору.

8364Схожі застереження публікують­ на своїх сторінках люди з усієї України.

«Друзі, будьте обережні. Ця мадам пропонує допомогу, пише, що хоче допомогти і просить номер телефону. Наступного дня телефонує чоловік, представляється співробітником із якихось переказів і починає «співати», що прислали допомогу на лікування 3000 доларів, проте переказ заблокований і потрібно підійти до банкомату і зняти блокування. Людина вставляє в банкомат карту і знімаються всі гроші. Доб­ре, що я працівник банку. Але є дуже багато людей, які попалися на цей прийом…», – поділилася наболілим Анастасія Бучка з Житомира.

– Ми вже стикалися з такими шахраями, не з цими, але схема така ж. Дзвонили та розказували, що прийшли кошти з якоїсь фірми і треба через банкомат їх отримати. Розкусили їх одразу та послали куди слід. На жаль, є виродки, які наживаються на чужому горі, – розповідає Олександр Погребняк із Києва.

Ледве не потрапили на таку шахрайську вудку і кіровоградці. Одна з них – Марія, яка давала клич про збір допомоги на свою реабілітацію. Дівчина розповідає «КП», із фейкової сторінки шахраї випитали у її друзів, які поширили пост із проханням про допомогу, номер телефону. За кілька годин друзям прийшли повідомлення-попередження від постраждалих, які просили не давати шахраям жодних шансів нажитися.

8380– Звичайно, це було не дуже приємно. Бо ми, не задумуючись, дали номер телефону, сподіваючись на допомогу. А таких людей, які в паніці і в очікуванні підтримки можуть дати не лише свій телефон, а й інші контакти, безліч, – каже Марія.

Тим часом у банках вкотре попереджають: нікому ніколи не можна розкривати інформацію, здатну допомогти шахраям зняти кошти з рахунку. Водночас наголошують: відповідальність за збереження й застосування пін-коду та будь-якої інформації про картку несе лише власник. Якщо він «повівся» на пропозиції шахрая і власноруч посприяв­ переказу коштів на чужий рахунок – гроші йому ніхто не поверне!

– Якщо шахрай зняв кошти з вашою допомогою, то банк їх не відшкодовуватиме, – акцентує речниця «Приватбанку» Анжела Дзінзюра і додає, якщо клієнт таки повідомив дані картки, він має негайно подзвонити у банк або зайти в свій онлайн-кабінет і заблокувати картку.

В обласній поліції наголошують «КП», у будь-якому випадку треба невідкладно звернутися до поліції за номером «102».

За цими фактами правоохоронці відкривають кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу – шахрайство. Зловмисникам загрожує штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи терміном до двох років, або обмеження волі терміном до трьох років. 

e-max.it: your social media marketing partner