Нацкомісія скасувала абонплату за газ

,

8769Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, скасувала свою постанову, якою з 1 квітня зобов’язувала споживачів сплачувати щомісячну абонплату за розподіл газу.

– Сьогодні ми маємо скасувати це рішення, провести додаткові консультації, забезпечити, аби для жодного українця не було підвищення, – заявив учора на засіданні комісії її голова Дмитро Вовк.

Однак експерти кажуть, насправді скасування рішення – це лише його відтермінування, адже раніше Україна зобов’язалася перед Міжнародним валютним фондом із серпня 2017 року виокремити з загальної кінцевої вартості природного газу для населення і підприємств теплокомуненерго плату за доставку палива (так звану абонплату за користування інфраструктурою).

Як уже повідомляла «КП», жителі області страшенно обурилися­ новому тарифу від НКРЕП.

Висловилися проти запровадження абонплати і Президент Петро Порошенко, і голова Кабміну Володимир Гройсман.

Нагадаємо, у випадку збереження абонплати, мешканці багатоповерхівок, які мають лише одну газову плиту і не мають лічильника, мусили б сплачувати майже 62 гривні абонплати і 43 гривні за використаний газ за одну людину.

– Якщо споживач має тільки газову плиту, абонплата становитиме майже 39 гривень плюс спожитий газ за показником лічильника. Якщо споживач має газове опалення і плиту, крім спожитого газу, йому доведеться платити ще близько 154 гривні абонплати, – пояснювали «КП» у «Центргазі».

Тим часом регулятор озвучив нову заяву – хоче повернути газорозподільчі мережі у власність держави.

– Ми розробили проект закону, щоб усі мережі були у власності держави, а кошти від їх оренди надходили до державного бюджету, – заявив голова Нацкомісії, утім не уточнив, яким чином відбиратимуть магістральні газопроводи у людей, котрі проклали їх власним коштом.



e-max.it: your social media marketing partner