Гройсман у Кіровограді говорив про «Доступні ліки», медицину і дороги

, КП

8803Першу заяву стосовно Кіровограда очільник уряду зробив ще за день до свого приїзду. Гройсман у доволі різкій формі поцікавився, хто дав вказівку наводити на вулицях марафет «під нього». Соцмережі активно підхопили цю тему. За мерію як могли виправдовувалися різні коментатори. Однак уже наступного дня, коли голова Кабміну пройшовся обласним центром, зазирнув на ярмарок і загалом оцінив усе на власні очі, – визнав, готувалися не так до його прибуття, як до Великодня.

– Треба віддати належне, ваша влада продемонструвала, що вміє наводити порядки. Тепер треба, щоб вона це робила кожен день. Я говорив сьогодні з місцевими колегами, вони запевнили, що це підготовка до Великодня. Для мене це аргумент. Я теж зав­жди любив наводити порядок у місті, як тільки блисне сонце. Це нормальне бажання, – сказав Гройсман, згадуючи, як сам був керманичем міста.

У цілому програма робочої поїздки голови Кабміну була доволі насичена і більшою мірою стосувалася медичного питання. Гройсман ознайомився­ з консультативною поліклінікою обласної лікарні, побував в обласному кардіодиспансері, перевірив, як втілюється міністерська програма «Доступні ліки», а насамкінець зустрівся зі студентами медичного факультету Донецького національного медичного університету, який нині базується у Кіровограді. Саме на медичну тематику він зробив ряд заяв.

Зокрема підкреслив, що реконструкція закладів охорони здоров’я є результатом розпочатої три роки тому реформи з децентралізації.

– Це є результат. З’явилася децентралізація – зовсім інший прогрес. Але найголовніше – інвестувати не в стіни лікарень, а в здоров’я людей, – наголосив прем’єр.

Гройсман добре оцінив розвиток обласного кардіодиспансеру, заявивши, що таких високотехнічних центрів по Україні має з’явитися щонайменше тринадцять. Власне, над цим і працює нині влада.

Реалізація програми «Доступні ліки» стала чи не основним акцентом поїздки очільника уряду. Володимир Гройсман особисто зайшов до аптеки перевірити, як посадовці впоралися з завданням. Попри те, що Кіровоградщина увійшла до четвірки регіонів, де найбільше аптек долучилося до міністерської ініціативи, все ж голова Кабміну закликав владу активніше розповідати людям про можливість отримати безплатні ліки.

– Сьогодні у нас є вся нормативна база, кошти для того, щоб людей, які потребують постійного лікування, забезпечити необхідними ліками. Важливий елемент – яким чином у регіонах реалізовуватиметься програма. Ліки, їхня доступність мають надзвичайно важливе значення. На місцях головне надати необхідну інформацію і забезпечити доступність до цієї програми жителів міст, сіл, селищ, щоб люди могли скористатися новими можливостями, – підкреслив він, а згодом додав, наразі уряд працює над її розширенням. – Ми правильно попрацювали над системою програми, провели багато зустрічей із аптечними мережами. Часто люди відмовляються від лікування через високі ціни на ліки. Програма «Доступні ліки» прийшла надовго. У наших планах розширювати реімбурсацію (компенсацію вартості ліків – «КП»).

Торкнувся Гройсман актуального нині питання для всієї країни – стану доріг. Насамперед він закликав владу на місцях забезпечити високу якість ремонтних робіт. Прем’єр нагадав, цьогоріч уряд передбачив 30 мільярдів на ці цілі.

– 15 мільярдів уже заплановано в держбюджеті, ще стільки ж надійде від репрофайлінгу облігацій внутрішньої державної позики, над чим зараз працює Міністерство фінансів разом із Національним банком. Кошти будуть. Ми до кінця року ритмічно все профінансуємо, – запевнив він.

Втім не обійшлося і без політики. Очільнику Кабміну довелося коментувати свою репліку про лідерку «Батьківщини» Юлію Тимошенко, яку він запропонував передати «Газпрому» у випадку, якщо Україна програє в Стокгольмському арбітражі, адже саме вона свого часу підписала кабальний газовий контракт.

– Якщо ми виграємо, буде відновлена справедливість щодо України. Якщо, не дай Бог, буде інше рішення суду, – це десятки мільярдів доларів, які, на мій погляд, не можуть бути пред’явлені, адже це наслідки підписання контракту Тимошенко... Доведеться передати Тимошенко замість грошей: якщо вона підписала, нехай вона і несе відповідальність, чому за це повинні платити українські громадяни? Іншого варіанту немає, – сказав днями Гройсман.

– Я знаю Юлію Тимошенко давно, вона дуже болісно реагує на правду і придумує різні нісенітниці у відповідь. Я не хочу її ображати як людину, як жінку, але можу сказати, що свою думку я висловив при ній. Вважаю, вона багато проблем принесла Україні. Це політик минулого, яка дозволяє собі просто цинічно брехати людям в очі. Якщо вона бреше, я буду людям говорити, що Юля бреше, я не можу по-іншому. Вона, коли в опозиції, говорить одне, коли при владі – інше. Питання – у неї роздвоєння особистості? – прокоментував він у Кіровограді.

Фото: КМУ.

e-max.it: your social media marketing partner