В Олександрії невідомі влаштували полювання на наркозалежних і драгдилерів

, Олена Сідорова

8822В Олександрії невідомі влаштували полювання на наркозалежних і драгдилерів. Наркоманам організовують засади біля аптек, а торговцям – удома. Поліція дізналася про напади тільки після звернення правозахисників. Втім сказати, хто ці невідомі – борці з наркоманією чи борці за наркоринок – поки не можуть. Тим часом активісти, аби уникнути свавілля, влаштували у місті громадське патрулювання.

Б’ють, принижують, забирають гроші...

Про те, що з’явилися «мисливці», розповідають самі наркозалежні. За їхніми словами, вже відбулося як мінімум три каральні операції протягом вихідних.

Перший випадок – невідомі побили наркозалежного, який живе в районі олександрійського ринку «Айсберг». Вони відлупцювали його під аптекою, в яку той прийшов по нарковмісний препарат. Другий – також напали на наркозалежного біля аптеки, втім не лише побили, а й плювали в нього, відібрали мобільний телефон і гроші. Третій – побили наркозалежного, який у приватному секторі купував «траву». Кажуть, били його довго, вимагали телефон, втім мобілки у того з собою не було.

Вранці 18 квітня, як стверджують співрозмовники, невідомі приїхали до чоловіка, який торгує наркотиками. Його хотіли кинути в багажник і кудись вивезти. Вже відкрили машину, але нібито за нього заступилася матір.

Два тижні тому молоді люди увірвалися в квартиру дівчини в районі центрального ринку, яка також торгує наркотиками. «Мисливці» проникли в житло слідом за наркоманами, які прийшли за дозою. Господиню квартири принижували, били, плювали на неї, забрали гроші і телефони.

Ще один торговець наркотиками потрапив під роздачу близько трьох тижнів тому. Його начебто не били, але підпалили машину, яка стояла біля будинку.

Також була ситуація, кажуть наркомани, коли невідомі після побиття і принижень погрожували відібрати у матері-наркоманки її малолітнього сина.

У нападах беруть участь молоді хлопці

Як стверджують співрозмовники, нападники – молоді хлопці, яким плюс-мінус двадцять років. Вони працюють без масок групами від п’яти до п’ятнадцяти чоловік, у них є автомобіль. У більшості випадків фігурує чорна іномарка, схожа на «Деу Ланос».

– Вони представляються активістами і говорять, що борються з тими, хто продає наркотики, але б’ють заодно і тих, хто вживає. Вони кажуть: «Хочеш торгувати або вживати – виїжджай за місто, а в місті щоб наркотиків не було». Якщо ти сидиш і нічого не робиш, тебе не чіпатимуть. Але якщо ти йдеш куди-небудь, продаєш чи купуєш, або тебе бачать із «баригою» (драгдилером – «КП»), можуть упіймати, – розповіла наркозалежна дівчина.

Наркомани припускають, «мисливці» теж знаходяться під впливом якихось психотропів.

Правозахисники просять захистити наркозалежних

Виконавчий директор обласного відділення «Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ» Анатолій Тримбач про такі полювання знає. Він розповів «КП», нині нараховується близько десяти випадків нападів на наркозалежних в Олександрії. Після звернення активістів до поліції, «мисливці» вгамувалися.

– Із наших місцевих бандитів, наркоторговців і наркозалежних ніхто не знає, що це за група. Їх узагалі ніколи не бачили, – наголошує Анатолій Тримбач. – Деякі потерпілі підозрюють, що це можуть бути правоохоронці, бо під час побиття застосовують характерні для поліції прийоми. Причини їхньої діяльності – поки не відомі. Взагалі такі методи – неприпустимі, оскільки в першу чергу це порушення прав людини.

Колишній наркозалежний, а нині громадський активіст у КОБО «Відкрите серце» Максим Горюнов каже «КП», діяння групи, яку б мету вона не мала, не можна виправдовувати. А за приниження, свавілля і самосуд над людьми, чия вина офіційно не доведена, винні мають нести відповідальність.

– Насильству немає виправдання, – каже Максим. – Штамп «наркоман» прирікає людину на насильство як з боку держави, так і з боку громадян. Недосконалість законів робить насилля над наркозалежними реальністю, бо вони не побіжать скаржитися в поліцію. Наркоман не зможе сказати, що його побили активісти або співробітники поліції. За це його одразу переслідуватимуть.

Поліція вже розслідує?

Начальник Олександрійського відділу поліції Сергій Котига розповів, що заяв про насильство від наркозалежних не надходило.

– Я вперше про це чую, але взагалі-то в області схожі групи спостерігалися. У нас поки було тихо. І наркомани не скаржилися,­ хоча вони зараз не бояться поліції і заявляють про протиправні дії, оскільки розуміють, що вони такі ж громадяни, як і всі інші, – сказав Котига і додав, нині поліція перевіряє інформацію. – Інформацію ми отримали з інтернету і зареєстрували її, зараз проходить перевірка. Наше завдання – встановити особи потерпілих і потім, коли у нас будуть конкретні факти, ми можемо рухатися далі.

 

за матеріалами блогу «Моя Олександрія»

e-max.it: your social media marketing partner