У Знам’янці шахраї вимагають викуп у господарів загублених собак

, Олена Сідорова

8823«КП» уже неодноразово розповідала про різні схеми шахрайств. Злодії навчилися оббирати банківські картки, у тому числі важкохворих дітей, яким ледь не по копійці збирають гроші на порятунок. Представлятися соцпрацівниками і видурювати накопичені гривні у літніх людей. Вимагати хабарі, нібито на порятунок від в’язниці рідної дитини… Нині ж мова піде про ще одну шахрайську методу – як на гачок ловлять власників загублених собак. Про один із таких прикладів розповіла «КП» зоозахисниця, очільниця Знам’янської організації захисту тварин «Дай лапу» Богдана Стоян, яка сама ледь не стала жертвою злочинців.

Минулого тижня у Богдани зникло цуценя. Вона опублікувала інформацію про це в соцмережах і буквально за півгодини їй зателефонував невідомий і сказав, що знає, де собака. Втім аби повернути чотирилапого, треба скинути на банківську картку півтисячі гривень!

– З номеру (096) 822-40-56 подзвонив чоловік, сказав, що знає, хто вкрав моє цуценя, але за це потрібно заплатити 500 гривень, – пригадує події того дня співрозмовниця «КП». – Призначили зустріч у магазині. Прийшла, дзвоню, питаю, де він. Мені у відповідь: «Підходьте до терміналу, я вам скажу номер картки, поповните, винесете чек і вам дівчина віддасть собаку». На це я попросила показати мені собаку і сказала, що готова заплатити, але за особистої зустрічі. Далі домовилися про зустріч в іншому магазині, де є термінал. У цей же час мені повідомили, що бачили мою собаку в одному з районів міста. Тому я вже їхала самостійно шукати свою собаку і напевне розуміла, що той телефонний дзвінок – звичайне ошуканство.

Своє цуценя Богдана знайшла самотужки, але дзвінки з того номеру не припинялися. Дівчина каже, про такі випадки у Знам’янці вже чула.

– Бачила в соцмережі, що в когось зник паспорт, у когось велосипед, і власники також казали, що їм дзвонили зі схожою «байкою». Можливо, це навіть один і той же чоловік. Люди, у котрих сталося горе, можуть на емоціях дійсно повірити і перерахувати гроші. Якби я вперше стикнулася з такою схемою, то, можливо, й сама стала б жертвою шахраїв. А оскільки довгий час працюю з тваринами, то про таке ошуканство знаю, – додала Богдана.

У Нацполіції області тим часом наголосили «КП», ця шахрайська схема – не нова, зловмисники працюють за нею не перший рік. Інколи шахраї можуть навіть погрожувати вбити домашніх улюбленців, вивезти за місто або в село, якщо господар не перерахує певну суму. Втім все це – аби лише налякати господаря й отримати гроші.

У таких випадках правоохоронці просять не панікувати і не реагувати на погрози, а тим паче перераховувати кошти! Слід вимагати пред’явити наживо або хоча б на фото чи по скайпу знай­деного улюбленця.

– Це звичайне шахрайство, – констатує речник Нацполіції в області Віталіна Бевзенко. – Ті люди, які дійсно знайшли тварину і хочуть її повернути, у більшості випадків навіть винагороди ніякої не просять. А ті, хто цілеспрямовано вимагає винагороду, мають насторожити господарів. Випадки різні бувають, але точно не слід наперед перераховувати кошти невідомим особам. Не слід купувати «кота в мішку», спочатку варто побачити тварину. Якщо людина дійсно хоче віддати її, то причин, щоб привезти на визначене місце і отримати те, що вона хоче, не буде. Тому просто не варто піддаватися емоціям і «вестися» на такі схеми.
e-max.it: your social media marketing partner