Кіровоградським спецпризначенцям необхідна допомога обласної ради. Очільник Кіровоградщини закликає депутатів відкласти політику!

,

8975Відкласти політику і виділити кошти, необхідні для того, щоб поставити крапку у вирішенні проблеми побутових умов кіровоградських спецпризначенців, закликав депутатів обласної ради очільник регіону Сергій Кузьменко. Парадокс, але в країні, яка четвертий рік чинить опір військовій агресії, військовослужбовці елітного підрозділу – уже легендарного третього полку спеціального призначення, – як і раніше, повертаються на ротації в малопридатне для проживання приміщення.

Із 2014 року частину бійців полку розквартирували в приміщенні колишньої драгунської казарми, збудованої в 19 столітті. Ця споруда – пам’ятка архітектури державного значення і її балансоутримувачем є Держслужба з надзвичайних ситуацій. Востаннє будівлю ремонтували ще за радянських часів, а це близько півстоліття тому. Нині ремонтні роботи здійснює київський підрядник – компаній, сертифікованих проводити роботи на пам’ятках архітектури, досить мало.

– Казарму передали полку у стані, не придатному для перебування військових, – зауважує Сергій Кузьменко. – На початку 2015 року до мене звернувся командир частини з проханням знайти можливість зробити ці приміщення житловими. Ми знай­шли меценатів, виділили власні кошти і зробили там косметичний ремонт, щоб військові, які повертаються з зони бойових дій, мали елементарні умови. Але коли розпочалася робота, зрозуміли, що казарма потребує більш серйозної уваги. Усі ремонти, які ми робили, після чергової зливи зводилися нанівець. У 2016-му ми повністю замінили дах – а це величезний об’єм робіт – і виконані вони з урахуванням тих вимог, які застосовуються до пам’яток архітектури. Наступне питання – внутрішнє облаштування, починаючи від електромереж закінчуючи встановленням сантехніки. Торік один із поверхів відремонтували. Поставили за мету цього року завершити ці роботи. Але цієї зими стало зрозуміло, що система опалення зовсім непридатна – порив за поривом. Треба нарешті поставити крапку, аби кілька сотень військовослужбовців жили в нормальних умовах і щоб ми щороку не поверталися до цього питання. Порадившись із командиром частини, Героєм України Олександром Трепаком, зійшлися на думці: треба раз і назавжди зробити так, щоб ця історична будівля стала придатною до експлуатації. Тому я підтримуватиму ініціативу військових. Депутати обласної ради мають знайти можливість виділити додаткові кошти.

Після одного з поривів цієї зими в казармі залило третій поверх, а на другому почала обвалюватися­ стеля. Зараз найбільш пошкоджений поверх ремонтують. Завершити роботи планують до серпня. На все про все – роботи з проектування, заміну покрівлі, утеплення, протипожежні заходи, металопластикові двері, облаш­тування сучасного санвузла на другому поверсі казарми та інше з 2015 року область уже виділила в цілому близько семи мільйонів гривень.

– Крім уже виділених грошей, на додаткові роботи, а саме – ремонт підлоги на третьому поверсі, заміну електропроводки, встановлення душових кабін, санвузла третього поверху, потрібно ще близько 1,4 мільйона, – уточнює підполковник служби цивільного захисту Сергій Кондрат, представник балансоутримувача приміщення. – Хочемо, звичайно, замінити систему опалення в усьому приміщенні, але на це треба близько 2,16 мільйона гривень, на заміну вікон на металопластикові – близько 2,28 мільйона гривень. Це ті суми, які підрахувала підрядна організація. Зробити це необхідно терміново, оскільки ми вже робимо косметичний ремонт, а пізніша заміна труб і вікон призведе до нового руйнування стелі, стін та іншого.

За словами заступника командира 3 полку спеціального призначення Сергія Францишкевича, узимку температура в казармі становить 14-16 градусів. Рятувалися від холодів по-різному, найчастіше – власними силами. Керівництво країни повернулося обличчям до армії тільки з початком війни, констатує офіцер.

– Для мене, як для заступника командира полку по роботі з особовим складом, дуже важливо, щоб військовий, повертаючись на ротацію з АТО, бачив, що влада піклується про нього не на словах, а на ділі, – говорить Францишкевич. – Ремонт проводять якісний, у нас була донедавна «звичка» власним коштом усе це робити, а нині ремонт робиться­ за рахунок області. Це дуже важливо для морально-психологічного стану особового складу. Я вже не кажу про те, що тут має бути комфортно, оскільки досить багато часу військові проводять у цьому приміщенні.

Звичайно, постає питання, чи не простіше замість того, щоб ремонтувати 150-річну пам’ятку, побудувати для спецпризначенців нове сучасне житло з інфраструктурою, що відповідатиме усім вимогам військовослужбовців. Відповідь на нього, знову ж таки, залежить від питання фінансування: відповідно до попередніх підрахунків, будівництво і облаштування нового місця дислокації може коштувати приблизно півмільярда гривень! Для Кіровоградщини така сума є точно непосильною, а довести до ладу те, що є зараз, за словами голови облдержадміністрації, цілком реально.

Сесія обласної ради, на якій може розглядатися питання додаткового фінансування, має відбутися вже 19 травня.

– Думаю, зрозуміло, що країна, яка потерпає від зовнішньої агресії, повинна мати потужні збройні сили, – продовжує Сергій Кузьменко. – Питання їхнього зміцнення, безумовно, у пріоритеті. У нас у Кіровоградській області цьому приділяється значна увага, не дивлячись на те, що це функція Міністерства оборони. Є Указ Президента про підтримку військових частин, що дислокуються на території області. 11-12 мільйонів загалом – невелика сума для того, щоб відремонтувати таку будівлю з величезною площею, з високими стелями. Бюджет – обласний, і кожен, хто живе і працює в Кіровоградській області, буде причетний до підтримки наших героїв, наших захисників. Тому я сподіваюся, що депутати менше говоритимуть про політику, а почнуть турбуватися і про оборону нашої країни, і про прийняття правильних господарських рішень. До цього я їх, власне, і закликаю.

Втім, чи зможуть депутати облради відійти від політиканства й ухвалити важливе рішення, на якому наполягає очільник області Сергій Кузьменко, скоро дізнаємося.
e-max.it: your social media marketing partner