Кілька місяців жителі Новгородки сиділи без води, аж поки людям не урвався терпець

,

9007Через несправну свердловину жителі Новгородки вимушені були кілька місяців збирати дощову воду і ходити за кілька кілометрів, щоб набрати питної. Всі звернення до селищної влади, яка мала б відновити водопостачання, залишилися марними. Днями новгородцям урвався терпець і вони вийшли на мітинг. Лише після такого натиску і розголосу у медіа роботу свердловини нарешті відновили і вода в людей з’явилася. Чи надовго – з’ясовувала «КП».

– Ви нам дайте води! Води нам дайте! Ми півроку сидимо без води, а ви закони нам читаєте, – кричали на мітингу перед селищною радою жінки.

Свердловина, яка забезпечувала жителів Новгородки водою, вийшла з ладу ще в січні. Здавалося б, можна було тимчасово обійтися криницями, але й там вода недоб­ра. Рятували трохи дощі, проте останнім часом і їх не було.

Нещодавно свердловину почистили і люди нарешті отримали воду.

– Свердловину просто замулило. Це вперше сталася така неполадка. Взагалі за моєї пам’яті її не чистили жодного разу, а я обіймаю посаду вже сім років, – виправдовується селищний голова Новгородки Олександр Сириця і пояснює, кілька разів ремонтували насос, але з’ясувалося, що причина не в ньому. – Вся проб­лема в тому, що свердловина перебуває на балансі ТОВ «Прогрес», а не селищної ради. Тому ми навіть копійки не можемо виділити на її ремонт, бо це буде порушення законодавства. Я звернувся до керівника господарства. Він пішов назустріч і відремонтував свердловину. Але звісно, сталося це не зразу, бо поки склали кошторис, виділили кошти, довелося почекати.

Нині свердловина працює, люди можуть брати воду, але це часткове вирішення проблеми – треба бурити нову.

– Якщо ремонт цієї обійшовся у 60 тисяч гривень, то на буріння нової треба як мінімум тисяч двісті, – каже Сириця. – Люди самі винні, що свердловина вийшла з ладу, адже об’єм води у ній обмежений.

Селищний голова пояснює, зі свердловини можна набирати лише п’ять кубів за годину.

– Люди ж вибирали більше, вода закінчувалася, доводилося чекати, поки вона набереться. Чим більше вода прибувала, тим більше наносило мулу. Це й вивело зрештою її з ладу, – аналізує він причину біди.

Утім вимушене зневоднення підштовхнуло новгородців до пошуку виходу з ситуації. Власними силами люди взялися відновлювати старі криниці.

– Як кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Півтора десятка колодязів на одній тільки вулиці відновили. Люди самі чистять і це добре, бо відчувають і власну відповідальність, дух громади, – радіє такому повороту Олександр Сириця і запевняє, нову свердловину в Новгородці таки проб’ють. Тамтешній фермер уже зголосився допомогти, нині виготовляють проектно-кошторисну документацію.
e-max.it: your social media marketing partner