Будьте обачними: На Кіровоградщині можуть орудувати квартирні аферисти

, Олена Сідорова

9051Жителів обласного центру застерігають, у місті можуть промишляти псевдовласники квартир, які заробляють на тих, хто хоче винайняти житло. Шахраї в інтернеті розміщують оголошення про здачу квартири, потім по телефону просять завдаток, а в день оглядин просто зникають. Довірливих, які необдумано перераховують гроші, за день може бути десятки!

Схему роботи шахраїв описала кіровоградцям жителька Житомира, яка хотіла орендувати квартиру, а шахраї натомість «розкрутили її на гроші». Нині дівчина хоче убезпечити жителів інших міст України від можливого потрапляння на гачок таких аферистів.

«Хотіли на тривалий термін зняти з хлопцем квартиру, – ділиться своєю історією вона. – Знайшли оголошення на сайті, зателефонували. За розповідями орендодавця, все просто ідеально – дві кімнати, балкон, субсидія. Домовляємося про зустріч. Той пояснює, що сам, мовляв, із Дніпра і не хоче даремно їхати в інше місто, раптом ми не прийдемо. Попросив аванс 700 гривень і скинув фото своїх документів, щоб ми ні в чому не сумнівалися. Без зайвих підозр відправили гроші і домовилися зустрітися наступного дня. Потім сестра-юрист нам порадила перевірити його адвокатське посвідчення по базі. З’ясувалося, воно видане на зовсім іншу людину. Тут ми і зрозуміли, у що вляпалися…».

Вранці «орендодавець» передзвонив, підтвердив зустріч, втім на неї не прийшов.

«40 хвилин його чекали. Телефонуємо, а він: «Я чекаю зарплату, щоб доїхати, якщо хочете, щоб я приїхав зараз, скиньте ще 500 гривень». На той момент, за його словами, він був уже в Києві, – веде далі дівчина і уточнює, більше грошей шахраю не перераховували, зате уточнили адресу квартири. – Потім зробили запит до реєстру і з’ясувалося, що квартира однокімнатна і, звісно, не його. Дзвонимо йому знову, говоримо про «липове» посвідчення, про чужу квартиру, на що він просто кидає слухавку. Потім він сам перетелефонував зі словами: «Не дзвоніть сюди, ви попалися, гроші не поверну».

Постраждалі в афері звернулися­ до поліції, але там сказали, що на справу звернуть увагу у тому випадку, якщо заяв буде багато.

«Вирішили піти в поліцію не заради 700 гривень, а заради справедливості. Тільки вдумайтеся, на одній людині він заробляє 1200 гривень, а дзвонять йому постійно, у нього весь час було «абонент розмовляє». Так, знаю, винні самі, – констатує дівчина. – Коли я вкотре йому дзвонила, він сказав, що за схемою планував «збити» з нас 1500 гривень. І додав: «Ну, я так заробляю. Ти мене не знайдеш, я далеко». Це сталося в Житомирі, але ніхто не знає, в яких містах він ще таким займається. Тому, якщо вам знайома ця схема не з чуток або з вами трапиться схожа історія – не пускайте все на самоплив, інакше такі мерзоти будуть красти і жити, розкошуючи. Будьте обережні».

Як не наразити себе на небезпеку, винаймаючи житло, розповів «КП» директор інформаційного центру нерухомості «ІМПЕРІАЛ ТРЕЙД», член Асоціа­ції ріелторів України Олександр Кізімов.

– На жаль, такі шахраї зустрічаються у кожному місті, – визнає співрозмовник «КП». – Але оскільки у нас місто маленьке, інформація про недобросовісних орендодавців розповсюджується швидко, тому такі випадки присікаються майже одразу. Якщо ви дивитеся на сайті оголошення, де здають, наприклад, квартиру-студію в гарному стані, з хорошим ремонтом, але за досить низьку ціну, – це вже має насторожити. Якщо власник квартири не зідзвонюється з потенційним клієнтом, а лише веде переписку, – це також сигнал. Так само варто засумніватися у порядності орендодавця, якщо просить перерахувати кошти за бронювання не на банківську картку, а на електронні гаманці чи взагалі на мобільний. Найправильніше – просто не відправляти кошти, поки не побачите житло.

Кіровоградці, каже Олександр, вже навчені, тому частіше звертаються до офіційних ріелторів, оскільки їм краще заплатити на сотню гривень більше, але отримати перевірене житло.

– Так безпечніше, бо вони працюють через угоди. На щастя, ріелтори у нашому місті зазвичай добросовісні, кожен береже свою репутацію, – додає Олександр.

У Нацполіції області тим часом розповіли «КП», що «квартирні» афери нині популярні у великих містах. Із Кіровоградщини зверталися до поліції лише ті, хто намагався винайняти на кілька днів житло на території інших регіонів.

– Було кілька таких випадків, однак фактично злочини скоювалися на території інших областей, – зазначає речник Нацполіції в області Віталіна Бевзенко. – За даними фактами розпочаті відповідні кримінальні провадження. Аби убезпечити себе, у жодному разі не варто платити гроші наперед. Треба подивитися житло, поспілкуватися з сусідами, подивитися документи власників, а краще – підписати договір по найму.

Правоохоронці попереджають, шахраї, які попадуться правоохоронцям, понесуть покарання за статтею 190 Кримінального кодексу­ України, санкція якої передбачає обмеження волі до трьох років.



e-max.it: your social media marketing partner