«Я зарплати так не чекаю, як світла». Мешканці гуртожитку у селищі Новому розповіли «КП», у яких умовах їм доводиться жити

, Олена Сідорова

9052Майже дві сотні мешканців негазифікованого гуртожитку у селищі Новому більше трьох тижнів сиділи без світла. Кажуть, у таких умовах не живуть, а виживають! Готувати гарячу їжу не було на чому, у холодних кімнатах хворіють діти, а численні звернення до різних інстанцій результатів не дали. Світло увімкнули лише кілька днів тому – після того, як підприємство-власник гуртожитку підписало гарантійний лист із зобов’язанням виплатити борги.

– Хіба можна таке терпіти? – каже мешканка гуртожитку Віра. – Добре, що у мене тут поряд діти, до яких я можу піти повечеряти. А як бути решті? Як їсти зварити? Я тільки отримала гроші – одразу віддала 400 гривень за світло!

– Дехто ходить до знайомих приготувати їжу, покупатися, зарядити телефони. Щоб помити голову, дівчата біжать у перукарню і платять за це по 40 гривень, – ділиться ще одна співрозмовниця «КП» Віта.

Жителі констатують, живуть із перебоями світла вже кілька років. У кінці кожного місяця за борги вимикали світло на кілька днів. Навіть взимку, коли на вулиці 18 градусів морозу!

– Зазвичай на тиждень вимикали або ж погодинно. Не розуміємо, яка тут може бути економія? – дивується мешканка гуртожитку Галина. – Ми приходимо з роботи, вмикаємо пральні машини, електричні плити, а від перебоїв зі світлом вся техніка горить. Скільки вже телевізорів викинули…

Ті родини, які живуть у гуртожитку, платять за електроенергію по 700-800 гривень за місяць. Кажуть, розділяють рахунок навіть на новонароджених діток. А боржники, через яких вимикають світло, фактично там не живуть.

– Ми жодного разу не бачили покази лічильника, – продовжує Галина. – Нам кажуть скільки платити – ми платимо. Не вірю, що я вдвох із чоловіком за місяць напалили світла на 700 гривень. Чим?!

– Я розраховуюся за світло і сиджу без нього. У мене двоє маленьких дітей. Сплачую за себе 310 гривень і стільки ж за дитину, – каже ще одна співрозмовниця «КП» Тетяна.

Як пояснює комендант гуртожитку Галина Куценко, гуртожиток належить ПрАТ «Кіровоградлітмаш». Його обслуговує один лічильник. Відтак суму в рахунку, який виставляє обленерго, розподіляють порівну між усіма мешканцями.

– Доступ до лічильника мають лише інспектори обленерго, – каже вона. – Влітку була більш-менш нормальна ситуація, а взимку платили дійсно великі суми. Торік у травні на людину було 74 гривні. У січні вже цього року на одну людину була 281 гривня, у лютому – 260, у березні – 307, у квітні – 195. За травень поки не було рахунку. Коли немає світла – гроші не нараховуються.

Згідно з гарантійним талоном, заборгованість гуртожитку за світло за березень-квітень становить близько 46 тисяч гривень.

– Світло відключили і сказали, що його не буде, поки повністю не погасять борги, – продовжує комендант гуртожитку. – Але тут виникла ще одна біда – на повірку треба було здати лічильник. Здали. Минув тиждень, нас сповістили, що потрібен новий. Напряму без лічильника не дозволили підключити, бо у нас погоріли трансформатори. Чекали, поки доїде лічильник. Сиділи, як на голках.

Директор підприємства «Кіровоградлітмаш», якому гуртожиток належить вже близько двох десятків років, В’ячеслав Шамілов запевняє «КП», усіляко намагається­ владнати ситуацію, втім якщо люди не будуть розраховуватися за енергію, обленерго і надалі вимикатиме світло.

– Я підписую гарантійні листи, що буду розраховуватися за борги, – констатує він. – Накази про відключення ніхто не дає. Обл­енерго вимикає світло, бо одна частина жителів вчасно платить, а інша – ні або з запізненням.

За словами Шамілова, мешканці платять за тарифом, встановленим НКРЕП, – 91 копійку за кіловат-годину. Дві вишки мобільних операторів, які знаходяться на даху гуртожитку, і перукарня розраховуються окремо, за тарифом для промислових підприємств, – 2,49 гривень за кіловат-годину. Крім того, вони мають окремий лічильник.

У ПрАТ «Кіровоградобленерго» розповіли «КП», що електропостачання гуртожитку здійснюється на підставі договору від 30 січня 2012 року, укладеним з ПрАТ «Кіровоградлітмаш». Відповідно розраховуватися за спожиту електричну енергію має підприємство.

– Що у них відбувається – нам не відомо, це їхня внутрішня кухня, про яку ми і не повинні знати, у нас немає договірних відносин окремо з кожним мешканцем, – зауважує прес-секретар енергетиків Сергій Богомільчук. – Станом на 15 травня заборгованість підприємства складає майже 40 тисяч гривень.

Саме через борги, уточнює речник, і вимикалося електропостачання. Нині подачу світла відновили, бо «Кіровоградлітмаш» надало графік погашення заборгованості.

– У мешканців не має бути до обленерго жодних претензій із двох причин, – продовжує Сергій Богомільчук. – Перша – у нас немає з ними жодних договірних відносин, які ми могли б порушувати. Друге – ми не знаємо, куди ідуть кошти, сплачені мешканцями, бо вони платять «Кіровоградлітмашу», яке у свою чергу розраховується з нами.

Аби уникнути конфліктів, мешканці будинку, каже прес-секретар, мають врегулювати свої відносини в частині оплати за електричну енергію з власником гуртожитку. Втім «Кіровоградлітмаш» з офіційним зверненням про те, аби заключити прямі договори з мешканцями, до обленерго не зверталося.

– Ця ситуація не унікальна, а типова для гуртожитків, – наголошує він. – Ми маємо на території міста й області приклади, коли мешканців гуртожитків власності різних підприємств брали на поквартирний облік. Тобто змінювали приналежність гуртожитку, передавали його на баланс місцевих рад, органів самоврядування або створювалося ОСББ. Це можливо, тільки треба пройти певну процедуру. Як вирішити проблему – мешканці мають вирішити з власником. Ініціатором укладання прямих договорів може бути лише власник об’єкта. Але якщо він цього не хоче – змусити його ніхто не може.

Фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner