Наші собаки знаходять і зброю, і злочинців, і дітей додому повертають. Головний кінолог поліції області розповів «КП», як живуть найхоробріші собаки Кіровоградщини

, КП

9192Собаки – це унікальні тварини, однак не всі уміють спілкуватися з ними, вважають кінологи. Секрети успіху виховання і дресирування розповіли «КП» у кінологічному центрі Нацполіції в області. Їхні підопічні за місяць можуть розкрити близько півсотні злочинів!

– Багато хто чув про напад на подружжя пенсіонерів у Новоукраїнському районі на початку травня. Тоді чоловік жорстоко побив і поранив ножем літніх людей. Злочинця затримали і відбулося це завдяки працівникам кінологічного центру – на виклик виїжджав Сергій Вака з вівчаркою Джессі. Вони швидко знайшли будинок, де переховувався злочинець, і вказали на нього поліції. Були випадки, коли кінолог із собакою йшли по сліду 12 кілометрів. Шукали хвору дитину, яка пішла з дому. Її знайшли і повернули батькам, – пишаючись своїми працівниками, розповідає «КП» начальник кінологічного центру Нацполіції в області Артем Матвєєв.

Кінолог зізнається, упродовж дня їм надходить чимало викликів. Втім задоволений, що досить часто робота приносить гарний результат.

– Дуже рідко, коли протягом доби собак і кінологів не залучають. А бувають випадки, коли і по шість-сім викликів... У середньому, за місяць у нас буває до півсотні виїздів на кримінальні правопорушення. Наші інспектори-кінологи разом зі службовими собаками провели чимало обшуків, знаходили місця схову і вибухових речовин, і зброї, і наркотиків, – каже співрозмовник.

Артем Матвєєв зізнається,­ пишається кожним своїм підопічним.

– Кожен собака закріплюється за інспектором-кінологом. Він займається з ним, доглядає, дресирує, виховує... Коли собакам виповнюється приблизно рік, починають виїздити на розкриття злочинів. І знаєте, у нас усі гарні працівники. Той же Сергій Вака з Джессі. Або, наприклад, боєць Костянтин Адаменко – прослужив буквально кілька днів у нас, виїхав на обшук із собакою й успішно розкрили злочин – знайшли людські останки, – продовжує керівник кінологічного центру.

Уже незліченну кількість розкритих злочинів має і старший інспектор-кінолог із пошуку вибухових речовин і зброї Костянтин Дульсь­кий. Разом із лабрадором Брайтом він працює у центрі близько чотирьох років, а загалом – шість.

– Брайта мені подарували. Це особисто мій пес, але вдома не було де тримати, тож я привів на службу. Ось так він тепер нам допомагає, став службовим собакою. Уже багато злочинів разом допомогли розкрити, – зізнається Костянтин Дульський.

Кінологи пояснюють, аби собачо-людський тандем був успішним, важливо мати порозуміння з чотирилапим, міцний контакт. Для цього, сміються дресирувальники, потрібно ледь не спати разом із собакою і їсти з однієї миски.

– Щоб навчити собаку знаходити зброю, наркотики, брати слід, необхідно наполегливо займатися. Ми вчимо їх за допомогою так званих апортиків. Це іграшки – м’ячики, качечки… Пес за іграшку ладен ледь не на все. Ми спочатку, наприклад, ставимо п’ять ящиків. В один із них ховаємо іграшку, собака знаходить і вказує на потрібний. При цьому пес повинен або сісти, або лягти, підняти лапу чи ще щось, – пояснює ще один співрозмовник «КП».

З часом до іграшок прикріплюють зброю – щоб привчати до відповідного запаху. Також, розповідають кінологи, існує технологія, як навчити підопічного брати слід.

 

9193

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



– Щоб навчити брати слід за запахом, також є метод. Спочатку по сліду йде помічник і розкладає шматки м’яса, які має знайти собака. Так пес першочергово привчається взагалі шукати за запахом. Наступний етап – м’ясо поступово прибираємо, помічник натирає ним взуття і ховається. Собака має знайти його по сліду. Далі послаблюємо запах. Наприкінці заняття бажано дати заохочення собаці. Тоді він знатиме, за гарний результат отримає нагороду і краще старатиметься наступного разу, – додає Костянтин Дульський.

Начальник кінологічного центру Нацполіції в області Артем Матвєєв зауважує, з собакою достатньо займатися­ не більше кількох годин.

– Щопонеділка і четверга у нас обов’язкові заняття, у яких беруть участь усі інспектори-кінологи і їхні підопічні. Крім того, кожного дня о дев’ятій ранку упродовж півгодини-години чергова зміна вигулює службових собак. Тобто, не просто гуляють з ними, а саме вигулюють, встановлюють контакт, займаються легким дресируванням. Потім собаку ведуть відпочивати, – пояснює специфіку роботи очільник кінологічного центру.

Переважно собак навчають за містом на дресирувальному майданчику. Однак час від часу заняття відбуваються і в місті.

– Це для соціалізації. Щоб собаки не боялися нової обстановки і шумів, а могли пристосуватися до різних умов пошуку, – уточнює співрозмовник.

Артем Матвєєв зізнається,­ кінолог – це не робота, це стиль життя для тих, хто любить собак. Він же любить усіх свої підопічних. Каже, всі унікальні. Щоправда, таки зауважує, чи не найбільше пишається чорним тер’єром Алтином.

– Пес дуже рідкісний, дуже дорогий. Тільки поспілкувавшись із ним, можна зрозуміти наскільки це унікальний собака. Він мислить, розуміє мову, не боїться ні спеки, ні холоду, має дуже стійку нервову систему... Він унікальний! – із захопленням розповідає про підопічного кінолог. – Мені його подарували. Пес дуже незалежний. Навіть було, що він мене кусав, боролися з ним. А далі – дружба, дружба, дружба. Алтин мені довірився, відкрився. Коли взимку був у відпустці, взяв його додому, так він і спав, і їв біля мене, зранку ми йшли у парк, потім ще щось робили. Куди б я не йшов – він завжди поряд, – ділиться з «КП» Артем Матвєєв.

Нині у кінологічному центрі 17 собак. Вони не лише допомагають розкривати злочини в області, а й служать на сході країни.

– У нас переважна більшість собак – німецькі вівчарки, але також маємо трьох лабрадорів, одного ротвейлера, одну бельгійську вівчарку і одного чорного тер’єра. Постійно хтось із наших собак несе службу в зоні АТО. Також наші інспектори-кінологи разом із підо­пічними охороняли порядок у Києві на Євробаченні, – уточнює співрозмовник.

Попри те, що всі собаки центру сертифіковані, розумні і вміють часто те, що не кожній людині під силу, їхні шиї не рясніють медалями.

– Нагород у наших підопічних немає. Але для нас найголовніше, коли кінолог із собакою вдало проводять той чи інший обшук у гучній, резонансній справі. Або наприклад, наш інспектор-кінолог Олександр Єрмоленко був на Євробаченні. Мені було дуже приємно, коли керівництво кінологічної служби зателефонувало і сказало, що у нас дуже хороший, грамотний кінолог, чудовий собака і працювали вони в парі просто супер. Оце для мене краща нагорода, як для керівника, – зізнається начальник кінологічного центру в області Артем Матвєєв і додає, для нього найголовніше, щоб собаки і працівники були здорові та забезпечені потрібною амуніцією.

 

9394

 

фото: із архіву кінологічної служби

e-max.it: your social media marketing partner