У Бережинці сталася стрілянина через землю

, Олена Сідорова

9200У селі Бережинка Кіровоградського району на території фермерського господарства «Нива-2010», за право власності на яке триває суперечка, сталася стрілянина. Селяни вирішили брати контору штурмом, опісля пішли в хід димові шашки, сльозогінний газ і стрільба з помпових рушниць. Внаслідок сутички – троє поранених.

Перші повідомлення про стрілянину і фотографії з місця події оприлюднила журналістка обласного телебачення Марія Староста. Вона повідомила, що стрілянина почалася близько 16-ї 23 травня.

«Близько двох сотень людей, земля яких знаходиться в оренді цього господарства, стали на бік засновника підприємства Миколи Трибиненка. Громада взялася виганяти самопроголошених власників, які зачинилися­ у конторі і не хотіли виходити. Аби зайти в приміщення, довелося виламати двері та вибити вікна. Ті, хто знаходився всередині, стали кидати у бік людей димові шашки й розпилювати сльозогінний газ. Слідом із вікон пролунали постріли, стріляли у натовп. Свистіли кулі і над головами знімальної групи «День за днем», – розповіла журналістка.

Свідки кажуть, штурм розпочався через те, що майже місяць тому господарством заволоділа фірма з Дніпра. Нові власники забрали з контори основні документи. Від того часу поля стоять необроблені, а саме підприємство за цей час намагалися перереєструвати на іншого власника. Люди, які мають паї (а їх близько півтисячі), злякалися за свою землю і вирішили видворити нового власника самотужки.

– 29 квітня цього року принесли лист, що директор господарства винен гроші, а тому на господарство накладено арешт, – розповідає «КП» бухгалтер «Ниви-2010» Валентина Ілюхіна. – Попередньо ніяких викликів у суд не приходило, а тут принесли вже й рішення суду, й лист від виконавчої служби. 3 травня люди в камуфляжах, масках і темних окулярах захопили підприємство і представили нового юриста, директора і головного бухгалтера. Сказали: «Зніміть руки з клавіатури комп’ютерів, нікуди не дзвоніть і надайте документи для аудиту». Далі почали згрібати всі документи зі столів і сейфу. Забрали книги про нарахування заробітної плати за три роки, звіти з єдиного соціального внеску, зая­ви людей із проханнями видати наперед паї, усі накази. Тобто документи, на підставі яких працює підприємство, зникли. А 5 травня була спроба перереєструвати господарство, втім юстиція спрацювала вчасно і заблокувала цей процес.

Натомість новий власник господарства, в.о. директора ТОВ «Нива-2010» Григорій Скаленко каже, підприємство не захоплював, а законно його купив.

– 65% підприємства Трибиненко продав іноземній фірмі на основі договору дарування. У свою чергу іноземна компанія перепродала цю частину нам. 35% господарства досі належить синам Трибиненка. Однак він тепер каже, що нічого не продавав. Вивіз із підприємства все зерно, всю техніку, поля не оброб­ляв, зараз вони занедбані. Ми пояснюємо людям, що у нас немає юридичних повноважень відібрати у них землю. Пропонуємо їм укладати додаткові угоди, підвищувати ставку за пай до 9%. Також ми хочемо відремонтувати дороги, поставити в селі кілька точок безкоштовного інтернету, надавати людям допомогу на поховання, весілля і народження дитини і ще багато всього, вже запустили для пенсіонерів безкоштовні маршрутки. Ми готові працювати в селі і підтримувати жителів, але нам цього робити не дають, – каже він.

За словами головного бухгалтера господарства Ольги Касьян, «Нива-2010» працює в селі майже вісім десятиліть.

– Є трудові книжки, що люди тут працювали ще в 1939 році. У 2010 році зробили товариство, – каже жінка. – До того, як прийшли нові власники, люди загалом були задоволені роботою, заробітну плату виплачували, на земельні паї отримували 7%. Нове керівництво обіцяло 9%, але зараз усі переходять на такий відсоток, тому нічого кращого воно не пропонувало. Зараз люди переживають за свої паї, розрахунки. Під час стрілянини було страшно, боялися, бо в основному під конторою були жінки-пенсіонери. Кремезні молодики стріляли в натовп, цілилися в людей, газ виїдав очі…

Як розповіла «КП» головний лікар обласної лікарні Лариса Андреєва, після перестрілки близько 17-ї швидка привезла до лікарні трьох чоловіків віком від 22 до 26 років із пораненнями кистей.

– Їх оглянули, обстежили, двох із них відпустили додому під нагляд дільничних лікарів. Їхній стан задовільний. Одного з пацієнтів, у якого глибоке поранення правої кисті, прооперували і залишили на стаціонарі, – сказала головний лікар.

Як уточнив «КП» в.о. директора Григорій Скаленко, один із поранених, який нині знаходиться в лікарні, – охоронець його підприємства.

– Під час штурму, окрім селян, були люди Трибиненка з битами і дубинками. Наша охорона була всередині контори. Люди з вулиці вибили вікно, почали туди кидати димові шашки. Я особисто бачив, як молодики бігли до машин і несли сумки зі зброєю. Наші охоронці стріляли лише виключно в цілях самооборони. Ми не бажали, не бажаємо і більше не допускатимемо кровопролиття, – божиться Скаленко.

Винуватців стрілянини правоохоронці затримали на місці. За фактом розпочали кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 Кримінального кодексу – хуліганство. За ці дії законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 7 років.

А вже через день після стрілянини на площі перед облдержадміністрацією зібрався мітинг фермерів із усієї області. Серед них – із півсотні бережинських. Люди кажуть, вийшли не лише підтримати тих, хто постраждав від рейдерів, а й убезпечити свої господарства від подібних захоплень.

– Неспокійна зараз ситуація. Нині захист селян – лише силами один одного. Після випадку в Бережинці, коли стріляли в людей, у мене вже виникає сумнів, що люди захищені від застосування проти них зброї. Цей випадок, можна сказати, перший дзвінок. Вони випробовують психологію, а тому якщо зараз це проковтнути – такі випадки повторяться, – сказав фермер із Олексіївки Бобринецького району Олексій Цокалов.

Сьогодні селяни Бережинки приступили до роботи, взялися обробляти поля і сподіваються, що суд поверне господарство старому власнику. У конторі підприємства від сутички залишилися лише потрощені меблі, розбиті вікна, розкидані папери, гільзи та вишнева «Таврія» зі спущеними колесами і запорізькими номерами. Поряд цілодобово чергують бійці батальйону «Святослав» МВС України.

Тим часом очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко під час зустрічі з керівниками правоохоронних органів та юстиції області наголосив, що управління юстиції має пришвидшити процес розгляду скарги керівника господарства щодо реєстрації, а Нацполіція – оперативно забезпечувати правопорядок у Бережинці.

– Я особисто поінформував Міністра юстиції та голову Нацполіції України стосовно подій у Бережинці і сподіваюся, що за допомогою центральних органів виконавчої влади ми зможемо розібратися у ситуації, – заявив голова облдержадміністрації.

фото: Олена Сідорова та з відкритих джерел

 

9199

 9201 9202

9194

9195

9198

9197

e-max.it: your social media marketing partner