Перевірка Моніторингового центру Кузьменка: шокуючі факти, як годують дітей у школах

,

9442Підсумовуючи минулий рік, очільник Кіровоградщини Сергій Кузьменко одним із пріоритетних напрямків своєї роботи на 2017-й назвав ініційований проект «Здоров’я наших дітей». Тоді він заявив: у полі зору обласної влади – забезпечення належної медичної допомоги, фізичний розвиток підростаючого покоління та жорсткий контроль за харчуванням вихованців дитсадків і школярів.

Обласна дитяча лікарня нині з руїни просто на очах перетворюється на європейський медичний заклад. Перший корпус уже готовий, решту – от-от завершать. Навчальні зак­лади отримують нові спортивні майданчики і зали, ряд ДЮСШ готуються до серйозних ремонтів... А от як харчуються діти у школах, – ще викликало занепокоєння. Керівництво регіону, як ніхто, розуміє, що саме ця тема є надзвичайно актуальною. Досі підлеглі у своїх звітах умови, в яких годують малих у садках, школах, інтернатах, та й самі харчі, називали задовільними. Втім, що стоїть за такою оцінкою?

Замість м’яса – ковбаса низького гатунку

Нещодавно Моніторинговий центр голови облдержадміністрації здійснив перевірку навчальних закладів Кіровоградщини, аби з’ясувати, як харчуються діти у дитячих садках і школах. Результати ревізії, м’яко кажучи, вражають.

У двох районах – Бобринецькому й Олександрійському, а також у самому обласному центрі учнів годували протермінованими харчами. Ще ряд територій допускали порушення у зберіганні харчів, товарному сусідстві, приймали продукти без належних документів, а у Гайворонському районі взагалі замість натурального м’яса школярам давали низькосортну ковбасу!

Ще чимало проблем перевірка встановила на самих харчоблоках. В окремих районах не вистачає холодильників, десь – узагалі немає технологічного обладнання, а подекуди воно несправне. Страви дітям насипають у надщерблений посуд…

Наприклад, у Бобринецькому районі та й у самому місті у п’яти школах їдальні потребують поточних ремонтів. Аналогічна ситуація у навчальних закладах Компаніївського району та Новоукраїнки.

У Кіровоградському районі санітарно-гігієнічний стан приміщень харчоблоків узагалі оцінили як незадовільний.

Є питання і до самих працівників їдалень. В Олександрійському, Онуфріївському районах, Олександрії та Світловодську останні невчасно проходили медичні огляди. А знову ж таки в Кіровоградському районі – медичні книжки й зовсім відсутні!

І це ще неповний перелік виявлених проблем!

Якісне харчування дітей – запорука здорового покоління

Фахівці недарма наголошують, належне харчування дітей – це фундамент здорового покоління. Нині серед усіх дитячих захворювань – саме патологія шлунково-кишкового тракту займає в Україні третє місце!

– На сьогоднішній день питання харчування дітей – надзвичайно актуальне, – зауважує обласний дитячий гастроентеролог Надія Котарєва. – Якщо ми говоримо про правильне харчування, то перш за все мова має йти про режим. Ми рекомендуємо батькам щонайменше чотири-п’ять разів на день забезпечити дитину здоровою їжею. Це продукти, які містять правильний баланс мікроелементів, жирів, білків, вуглеводів. Якщо розділити добову норму на кілька пропорцій, то 50% мають становити овочі та фрукти, по 25% – білки та вуглеводи. А тому на дитячих садках, школах, де дитина проводить більшу частину дня, лежить велика відповідальність. Харчування у навчальних закладах має бути збалансованим. В ідеа­лі, діти мають їсти м’ясо, овочі та фрукти. Також у їхньому раціоні повинні обов’язково бути кисломолочні продукти.

Медик пояснює, саме у шкільні роки в підростаючому організмі закладається основа подальшого функціо­нування органів і систем.

– У перші сім-вісім років життя людини відбувається формування і стабілізація шлунково-кишкового тракту. Тому дуже важливим є той факт, чим у цей період харчується дитина, – підкреслює Надія Котарєва. – Відбувається­ формування нервової системи, опорно-рухового апарату, м’язового каркасу, відтак білкова їжа сприяє правильному розподілу… Тож харчування має бути збалансованим.

Обласний дитячий гастроентеролог наголошує, щодня дитина повинна з’їдати мінімум сто грамів м’яса!

Закордонні фахівці дослідили, від правильного харчування у дитячому віці також залежить коефіцієнт розумового розвитку. До так званих «розумних» продуктів належать також м’ясо, риба, молоко, йогурти, сир, цільнозернові злаки та броколі. Якщо головний мозок не насичений йодом, магнієм і цинком, дитина відстає не лише у розумовому розвитку, а й не може належним чином засвоювати матеріал, особливо це позначається на вивченні іноземних мов.

– Тому злаки – вівсянка, гречка, а також помідори, мають бути у раціоні дитини, – підсумувала Надія Котарєва.

Незалежний контроль триватиме постійно

Запровадивши Моніторинговий центр, голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко попереджав, основна його функція – незалежний контроль усіх сфер і можливість наблизити владу до громадськості. Та насамперед – питань, які стосуються здоров’я і розвитку дітей.

– Це моніторинг якості харчування у школах і дитсадках, це вдосконалення матеріальної бази для розвитку дитячої фізкультури і спорту, це повне завершення усіх робіт у дитячій обласній лікарні і початок ремонтів дитячих відділень районних лікарень, – зауважив очільник області. – Але лікування дітей – це вже остання стадія нашої ініціа­тиви. Дуже добре, коли є гарні умови для надання медичної допомоги дітям. Однак, краще робити профілактичні дії, щоб справа не доходила до лікарень. Важливим пріоритетом є створення умов, у яких діти могли б вести здоровий спосіб життя. Саме одним із таких напрямків є забезпечення якісного харчування.

А поки школи готуватимуться до нового навчального року, їхнім керівникам, очільникам управлінь і відділів освіти на місцях, а також головам районів, уже поставили ряд завдань, як виправити виявлені Моніторинговим центром проблеми. Роботи передбачається вочевидь чимало. Але коли на кону стоїть дитяче здоров’я та й майбутнє цілого покоління загалом, то жодних приводів не зробити цього й бути не може.
e-max.it: your social media marketing partner