Після бійні: велика політика в Бережинці

,

9769Оприлюднені кадри жорстоких «масок-шоу», влаштованих минулого тижня силовиками в Бережинці Кіровоградського району, викликали грандіозний скандал. Побиття ветеранів АТО, під час якого постраждали тамтешні жителі, стало топ-темою.

Хто розігрів ситуацію у селі до градусу кипіння, що насправді сталося, і що буде далі? У цих питаннях ще треба розібратися.

До

У квітні цього року до Миколи Трибиненка – співвласника і керівника агрофірми «Нива-2010» – звернувся судовиконавець із рішенням на руках про стягнення з нього восьми мільйонів гривень. Тоді ж Трибиненко дізнався, що відповідно до нового запису в держреєстрі, власноруч подарував 65% майна підприємства офшорній компанії з Центральної Америки. Далі подаровані відсотки знову передарували, потім перепродали, і так вони перейшли у власність до дніпропетровської фірми, представники якої незабаром заявили про свої права. Прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом шахрайства, триває розслідування.

– Законний шлях вирішення ситуації – завершення розслідування кримінальної справи, передача справи до суду. Якщо людина нікому не винна – це нескладно довести. Якщо людина не підписувала документи – це теж нескладно довести. Має бути рішення суду, який скаже: ось це – шахраї, які намагалися заволодіти підприємством, покарає винних і покаже громадськості, що у нас правова держава. Особисто у мене немає жодних сумнівів у тому, що в цій ситуації правда на боці Трибиненка, – заявляв очільник області Сергій Кузьменко.

Втім, просто чекати юридичного фіналу вочевидь ніхто не був готовий. У Бережинці з’явилися представники політичних партій і громадських організацій, люди пікетували прокуратуру, перекривали криворізьку трасу... Наприкінці травня близько двох сотень осіб – пайовики підприємства, буквально штурмували офіс Трибиненка, в якому зачинилася найнята «новими» власниками охорона. У людей стріляли, трьох поранили. Згодом людям за сприяння поліції вдалося розвернути ще одну партію приїжджих «охоронців».

– Цього понеділка (26 червня, – авт.) охоронна фірма «Борисфен» заїхала в Бережинку, представляючи інтереси сторони, яка нібито на сьогоднішній день є власником компанії. Жителі села піднялися і сказали, що хлопці помилилися адресою. Поліція затримала більше трьох десятків осіб. Після цього ми з народними депутатами, представниками правоохоронних органів, приїздили в село, зустрічалися як із жителями-пайовиками підприємства, так і з Миколою Павловичем (Трибиненком, – авт.). Начебто було зрозуміло, що Національна поліція залишається в Бережинці, що вона готова відповідати за правопорядок, що нічого не заважає пану Трибиненку збирати урожай. Але на цій зустрічі він нам не повідомив, що вже має домовленість із паном Семенченком (народним депутатом від «Самопомочі», – авт.), що той найняв охорону «Донбас». Вже у вівторок мене поставили до відома, що після того, як правоохоронці випровадили одну охоронну фірму, приїхала інша. Це була певна провокація того, що рано чи пізно станеться­ конфлікт, – констатує Сергій Кузьменко.

Цікаво, що згадану дніпровську охоронну фірму «Борисфен» пов’язують із народним депутатом від «Народного фронту» Юрієм Березою, і вона теж встигла заробити недобру славу.

 

97709771

День «Ч»

Страшно уявити, що могло б статися, якби «Борисфен» із «Донбасом» влаштували в селі «батл», скажімо, 30 на 30. Але й те, як відреагували силовики, складно назвати адекватною відповіддю на ситуацію. Питання, хто саме віддав наказ про зачистку Бережинки 27 червня, поки залишається відкритим. А от що і як там відбувалося, відомо зі слів Марії Лебідь – заступника головного редактора обласної телерадіокомпанії, яка опинилася в епіцентрі подій.

– Надійшла інформація, що в село заїхали три машини людей у формі, повністю екіпірованих і без розпізнавальних знаків, – говорить вона. – Коли ми прибули туди, трьох-чотирьох «донбасівців» безжально били на моїх очах, кидали головою об цемент, об стіну, у них були розбиті обличчя. Забрали у них, до речі, всі гроші, документи. Волочили їх, як якесь м’ясо. Причому люди, які стали на їхній захист, взялися за руки й намагалися прикрити собою, теж потрапили під роздачу, в тому числі жінки. Їх били по обличчю, жінки були заюшені кров’ю, одній вивернули руки, розбили коліна. Їх кидали на підлогу, волочили, тягли...

За інформацією, що з’явилася згодом у медіа, в операції брав участь і київський «КОРД», і криворізькі нацгвардійці. Вони дійсно були в повній екіпіровці, з закритими обличчями, зі службовими собаками і автоматичною зброєю – це видно на оприлюдненому відео з місця подій. Очевидці стверджують, представники «Донбасу» не чинили опору і навіть вишикувалися для особистого огляду – аби силовики переконалися, що вони неозброєні, але їх почали жорстко «пакувати» без очевидної необхідності.

Результат – близько двох десятків постраждалих, яким надавалася медична допомога. За словами Марії Лебідь, кількох людей довелося госпіталізувати.

Офіційний коментар начальника обласної поліції Сергія Кондрашенка нічого не прояснив. Мовляв, від представників другої сторони майнового конфлікту надійшла заява про те, що на території підприємства безпідставно перебувають невідомі в формі і зі спецзасобами. Зауважив також, що жодна охоронна структура не має повноважень здійснювати правоохоронні функції.

 

97729773

Після

З тим, що з людської точки зору силовики абсолютно очевидно «перегнули палицю», згоден і очільник області.

– Я не хочу виконувати роль судді і не хочу бути адвокатом Національної поліції, – сказав Сергій Кузьменко. – Якщо хтось перевищив службові повноваження, відповідатиме згідно з чинним законодавством.

За фактом перевищення пов­новажень службовими особами обласного управління Нацполіціі, спеціального підрозділу поліції «КОРД» і Нацгвардії прокуратура області вже розпочала розслідування. Але, чим би воно не закінчилося, сьогодні очевидно те, що навколо конфлікту в Бережинці робиться політика.

Той же Міхеіл Саакашвілі, якого досі там вживу ніхто ніколи не бачив, приїхав буквально наступного дня, пішов «у люди», пообіцяв звернутися до президента, і… поїхав.

А минулої п’ятниці на площі перед обласною адміністрацією пройшов мітинг на кілька сотень людей, заявлених як аграрії з декількох областей. Майоріло чимало недешевої поліграфії, виготовленої під акцію. Біля мікрофонів, з-поміж інших – Семен Семенченко та решта представників його політичної сили. Яскраво вираженого політичного забарвлення набула і прийнята в результаті резолюція.

«Відставка обласного прокурора, кримінальна відповідальність для представників поліції і Нац­гвардії, відновлення прав власників, пайовиків і трудових колективів ряду сільгосппідприємств, які зазнали спроб рейдерських захоплень…» – лише частина того, що умовні підписанти вимагали у керівництва країни, Генпрокуратури та інших структур виконати... за п’ять днів. В іншому разі «залишили за собою право ініціювати відставку» чомусь голови Кіровоградської облдержадміністрації.

Сам же очільник вважає, область має бути вдячна заїжджим політикам за те, що вони привертають увагу до її проблем. Більше того, сам Кузьменко активно працює з обраними на Кіровоградщині нардепами – Станіслав Березкін і Костянтин Яриніч уже спрямували офіційні депутатські звернення до керівництва МВС, Міністерства юстиції, НАБУ, Генеральної прокуратури.

– Сподіваюся, політики дія­тимуть в інтересах людей і прагнутимуть допомогти, а не розповідатимуть, що все погано, ніхто нічого не робить. Я ж не розповідаю, що голова облдерж­адміністрації не має впливу на прокуратуру, на поліцію, на юстицію... Народний депутат має набагато більше можливостей для того, щоб зайти в кабінети вищих посадових осіб. Тому закликаю всіх політиків об’єднатися для того, щоб раз і назавжди побороти корупцію і рейдерство, які є в Україні, – наголосив Сергій Кузьменко.

 

97749775

 

фото: Сергій Марущак та архів «КП»

e-max.it: your social media marketing partner